用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

真是煩, 報北循好定是丹循??

北循好啲。

原帖由 冰紫嫣 於 09-9-24 20:28 發表

臻媽:

唔該哂!  亞仔得10分,都係做樣遞表!

Chole

原帖由 臻媽 於 09-9-24 19:35 發表
round 1只可交表到一間, 待11月23日公佈成績, 如未獲取錄, 便要進入round 2, 到時1月再交表到各區指定統一派位中心, round 2張表先要排位!!!

臻媽,

您好! 我住NET14, 係舊基灣舊生, 仔仔今年K2, 有25分, 如不讀舊基灣有20分

我當年派了去張X珊, 全英中, 讀得比較辛苦, 現在希望仔仔讀全日制, 基督教&英文程度高的小學, 又想各方面平均發展, 以下4間學校, 如自行分配學位階段, 請問如何選擇

1.聖公會聖雅各
2.丹循
3.新基灣
4.舊基灣

另外, 心目中希望仔仔能升灣仔區或中西區中學(夢想吓), 如果讀灣仔區小學有沒有幫助? 升中是否跟小學地區派還是跟住址派呢? (所謂本區)

敬希指教!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

醒目開學勳章

真係幾難選....兩間都好好, 上次小一選校會聽話佢地會聯校開會, 所以教法大致相同, 當中不同之處為北循音樂方面較好, 而丹循的戲劇教學做得幾出色!!! 不如試下找不同, 睇下從兩者不同之處上你較喜歡那些!!!

原帖由 冰紫嫣 於 09-9-24 20:28 發表

醒目開學勳章

4間都係好好學校, 兩間基灣係NET 16 TOP 4 之 首/次選, 而循道亦係NET 14的大熱之選, 聖雅各則是NET 12的熱門之選, 手持25分入基灣相信至少有8成機會成功, 而手持20分入循道成數都頗高, 手持20分入聖雅各都高, 但一定唔及北循高!!!

首先你仲有1年時間先選校, 你既然喜歡呢4間學校, 不防以此為首選目標, 跟住搜集多一點資料, 尤其可去參與OPEN DAY/VISIT DAY 之類, 從中認識各校多一點, 看看你最認同邊間吧!! 另亦建議由於你係NET 14, 亦需要了解其他NET14較好的學, 分分鐘到下年你選校時此4間已不是你心中之最, 心儀另一些學校!! 回想囝囝N2時我都是如此做法, 到最後我心中之最已轉變了!!!

你所選的學校各有長短, 當然升中灣仔區較好, 但NET 14 & NET 16亦有好多好多BAND 1中學, 不然相當年新基灣唔會有接近90%升英中的歷史吧!!

由於 升中是跟所讀小學地區分派, 所以是略有讀本區小學係有幫助的....但升中都可跨區的!! 仲有升中係咁多年後的事, 到時話唔定又"教改"了!!!

其實香港主流小學以中文小學為主, 所以大部份讀官津的小學生上到英中後初中階段都比較辛苦吧!!

如我像你般, 我一定會選擇可用25分入的舊基灣(基本上十拿九穩), 除非你非常唔認同佢,  如果唔係何必蹝心機去打杖呢!!! 但如沒有25分呢個優勢, 兩間基灣都唔係我杯茶!!!

原帖由 Honey 於 09-9-24 22:35 發表
臻媽,

您好! 我住NET14, 係舊基灣舊生, 仔仔今年K2, 有25分, 如不讀舊基灣有20分

我當年派了去張X珊, 全英中, 讀得比較辛苦, 現在希望仔仔讀全日制, 基督教&英文程度高的小學, 又想各方面平均發展, 以下4間學校,  ...

原帖由 臻媽 於 09-9-24 22:49 發表
4間都係好好學校, 兩間基灣係NET 16 TOP 4 之 首/次選, 而循道亦係NET 14的大熱之選, 聖雅各則是NET 12的熱門之選, 手持25分入基灣相信至少有8成機會成功, 而手持20分入循道成數都頗高, 手持20分入聖雅各都高, 但一 ...

有25分緊係選舊基灣啦,又好又入硬!

呢度似乎多數媽咪都係揀熱門幾間喎.
我就比較保守d.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

Hi 臻媽,

My 2 kids were borned in 0409 (boy) & 0701 (girl) too.  

Have to thank you for your informative advice.  I have also made up my mind and given up Wah Yan cause I only get 15 points.

Wish you and all hardworking moms' kids 'bingo' in the 1st round.

原帖由 臻媽 於 09-9-24 01:10 發表
都好呀..呢個時候仲有閒情忽發其想,證明你心中或已有定數, 又或已將ROUND 1的結果得失睇得較輕吧!!

另叩門時我唔肯定係唔係一定要round2那張統一派位紙入學註冊紙, 如必要, 那孩子會因沒參加round 2而沒有呢 ...

原帖由 kikiboy 於 09-9-24 23:18 發表
我就比較保守d.

妳揀邊間呀?

原帖由 rowdywong 於 09-9-24 23:22 發表

妳揀邊間呀?

培僑

原帖由 kikiboy 於 09-9-24 23:23 發表
培僑

祝心想事成!

原帖由 rowdywong 於 09-9-24 23:37 發表

祝心想事成!

多謝!

北循 is better (i guess, i saw most my daughter's classmates and schoolmates get into this school).....

but if you have 20pts on hand, you can try other better school in Net12

otherwise on the 2nd round you can choose your school again..

don't worry now......you're better concern how you child face the new change of the school.......everyday is different now Homework, test...and no time to play.....no time to watch tv.......it is quite stressful for both parents and the kid..

假如是我選,有20分在手,必選聖雅各小學。但要注意聖公會聖雅各小學是聖公會,未必成認你張浸禮紙,先打電話去問,或者去學校問。
K3之後,區內各小學到幼稚園講座,到小學參觀等等。
現在小學的Marketing做得很好。

基灣(愛蝶灣),星期五有10樣功課做,谷唔谷,個人意見啦!
我認為要小朋友練琴,比要個做功課難。

原帖由 Honey 於 09-9-24 22:35 發表
臻媽,

我當年派了去張X珊, 全英中, 讀得比較辛苦, 現在希望仔仔讀全日制, 基督教&英文程度高的小學, 又想各方面平均發展, 以下4間學校,  ...

經過大半個月的考慮,我填左表啦,丹循!
希望這是一個正確的選擇, 祝大家都入到心儀學校,小朋友讀得開心.

醒目開學勳章

咁你會入表邊間呀???

多謝你祝福.....我亦祝願您&各位如願以償!!!

原帖由 1895 於 09-9-24 23:21 發表
Hi 臻媽,

My 2 kids were borned in 0409 (boy) & 0701 (girl) too.  

Have to thank you for your informative advice.  I have also made up my mind and given up Wah Yan cause I only get 15 points.

Wish y ...

醒目開學勳章

ROUND 1選熱門理所當然, 其實培僑呢幾年都係NET 16的熱門之選, 只不過不及TOP 4吧!!!

原帖由 kikiboy 於 09-9-24 23:18 發表
我就比較保守d.

放心啦,丹循有15分必入,10分都可以OK。

原帖由 edf 於 09-9-25 00:38 發表
經過大半個月的考慮,我填左表啦,丹循!
希望這是一個正確的選擇, 祝大家都入到心儀學校,小朋友讀得開心.

我今早差不多8點去到北循交表,沒人排隊.隔壁有一個人報丹循, 我鐘意小朋友受傳統教育,希望老師可以嚴格的...
‹ 上一主題|下一主題