用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女校 band 1 那間好?
go

男女校 band 1 那間好?

不想女兒讀女校, 但band 1名校多為女校, 除了St. Paul Co-edu, 有否其他提議?

Queen Elizabeth
St Stephen's College (Stanley)
Pui Ching

張祝珊?

仲有銀禧, 迦密, 呂明才

原帖由 LittleKidult 於 09-9-18 09:28 發表
張祝珊?

原帖由 CactusVC 於 09-9-18 09:17 發表
不想女兒讀女校, 但band 1名校多為女校, 除了St. Paul Co-edu, 有否其他提議?

張祝珊英文中學聖公會林護紀念中學

想問一下:家住那區? 校網屬那區? 好學校各區都有, 難一概而論.....

原帖由 CactusVC 於 09-9-18 09:17 發表

家住油尖旺, 心儀張祝珊, 林護, 華英, QC, 荃官, 想看有否其他好選擇.  跨區亦可孟母三遷.  另這幾間排名如何?

原帖由 CactusVC 於 09-9-22 14:11 發表
家住油尖旺, 心儀張祝珊, 林護, 華英, QC, 荃官, 想看有否其他好選擇.  跨區亦可孟母三遷.  另這幾間排名如何?

如果QC係講緊天后果間既話, 應該係男校來的......

升中好似係睇小學區域呀, 所以你孟母三遷都未必有用啊, 不過我仍好欣賞你份愛子女嘅心

我都不惜一切為阿囡遷而入讀好嘅小學, 做父母真係為大    希望佢地明白啦

原帖由 CactusVC 於 09-9-22 14:11 發表

• 張祝珊
  • 林護
  • 荃官
  • QES
  • 華英

升中一係跟小學分校網,但也可跟住址轉校網的。
原帖由 MiuMiu2004 於 09-9-22 18:51 發表
升中好似係睇小學區域呀, 所以你孟母三遷都未必有用啊, 不過我仍好欣賞你份愛子女嘅心

我都不惜一切為阿囡遷而入讀好嘅小學, 做父母真係為大    希望佢地明白啦 ...

我想問東區家長﹐點解大家都會選張祝珊第一位?我看公開試成績﹐應該聖馬可筲箕灣官立成績好過佢喎﹗

張祝珊

醒目開學勳章

你有無看錯呀?? 無可能張祝珊會差過呢2間的喎??!!

原帖由 Irene_BB 於 09-9-23 13:07 發表
我想問東區家長﹐點解大家都會選張祝珊第一位?我看公開試成績﹐應該聖馬可和筲箕灣官立成績好過佢喎﹗

多謝大家的意見! 聽說張祝山只看成績, 不需要面試, 是否事實.

另外, 有否考St. Paul Co-Edu 的建議? 應怎準備?

原帖由 CactusVC 於 09-9-30 00:23 發表
多謝大家的意見! 聽說張祝山只看成績, 不需要面試, 是否事實.

舊年係呀!教育局成績次第50%,品行10%,課外活動20%,獎項20%

happypiano:
我想你張這三間成績print出來看就明白﹐張祝珊登校內和校外成績﹐而我哋要看是校外的(即是 HKCE和HKAL這一欄才是公開試成績呀﹗)請小心。其它兩間就只登校外成績。

我想請問東區家長﹐中國婦女會近年都好受歡迎﹐但我在這間中學網頁search不到它公開試成績﹐請問知不知道放在哪裏呢?請指點迷津﹐唔該

會考成績08人均優良成績 07人均優良成績 08 6科14分或以上比率07 6科14分或以上比率
張祝珊5.65.2 88.4% 87.2%
聖馬可 4.13.8 69.9% 68.7%
筲箕灣官立 4.12.4 68.4% 57.9%

原帖由 Irene_BB 於 09-9-23 13:07 發表
我想問東區家長﹐點解大家都會選張祝珊第一位?我看公開試成績﹐應該聖馬可和筲箕灣官立成績好過佢喎﹗

原帖由 ytpeople1 於 09-9-22 23:21 發表
升中一係跟小學分校網,但也可跟住址轉校網的。