用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 康和校車服務開始有改善, 真高興
go

康和校車服務開始有改善, 真高興 [複製鏈接]

各家長,

我女兒是坐16號車的, 康和於這星期有了改善, 我女兒已經沒有中午放學遲到屋企(在12:40pm已到), 之前最遲是1:40pm, 以及做到返學先上車>放學先落車之原則, 我覺得康和及學校真的有幫小朋友及家長研究行車路線及知道當中有什麼問題, 這令到本人對康和的服務態度有所改觀, 希望各校車都可盡力改善啦 :)  

我在此多謝鄭校長和各有關老師的跟進,以及多謝康和對行車路線的改善.

0    0    0    0

希望校車越來越順啦,雖然我對仔女冇坐校車,不過都希望其它小朋友咁辛苦

原帖由 jeremywkf 於 09-9-17 23:56 發表
各家長,

我女兒是坐16號車的, 康和於這星期有了改善, 我女兒已經沒有中午放學遲到屋企(在12:40pm已到), 之前最遲是1:40pm, 以及做到返學先上車>放學先落車之原則, 我覺得康和及學校真的有幫小朋友及家長研究行車路 ...

請問你小朋友係咪頭站上車呢?
同埋請問你係邊個站?
之前1:40先落車...好誇張吓喎...
因為本人覺得16號車D落車時間好飄忽...

原帖由 jeremywkf 於 09-9-17 23:56 發表
各家長,

我女兒是坐16號車的, 康和於這星期有了改善, 我女兒已經沒有中午放學遲到屋企(在12:40pm已到), 之前最遲是1:40pm, 以及做到返學先上車>放學先落車之原則, 我覺得康和及學校真的有幫小朋友及家長研究行車路 ...

好開心聽到康和有改善既消息。
康和加油呀

回覆 1# FlorenceChan 的文章

各位家長                                                                     我個囡囡都係座16號校車,第一個星期是頭站上車尾站落車,日日7:45上車,1:20先返到屋企樓下連埋返學足足5個鐘,令我個囡怕左搭校車,成日話唔搭校車,講到現在,每朝都在喊,開學第一週我打去找王姑娘問點解頭站上車都要尾站落車,唔係應該頭站上車,頭站落車先啱,她說開學初期係這樣,之後我說要公平點,如果唔係我地頭站家長會選擇唔搭,之後在上星期六收到通知話放學改12:30落車,都算有少少改善,但學校通告說,車程不可以超過一小時,但16號車返學足足超過一小時,所以我都寫了投訴信比校車,看看校車公司再可不可以分回兩輛車,因隔黎屋小朋友說,上年是8:20上車,但今年就早左好多,小朋友返學咁辛苦,心痛死家長.

本人是第二站上車, 但剛剛接到康和電話要轉15號馬鞍山校車, 電話中人話16號車返校時間常常唔準時喎,電話中人話返校上車時間要早5分鐘呀 :(  但回家時間也早5分鐘, 希望小女兒可適應啦.

熊媽媽妳搭16號車?

係呀....我女女都係16號校車的...
只不過是...到現時為止...
也是比原先校車姨姨承諾的時間遲20分鐘或以上...

原帖由 jeremywkf 於 09-9-20 18:41 發表
本人是第二站上車, 但剛剛接到康和電話要轉15號馬鞍山校車, 電話中人話16號車返校時間常常唔準時喎,電話中人話返校上車時間要早5分鐘呀 :(  但回家時間也早5分鐘, 希望小女兒可適應啦.

熊媽媽妳搭16號車? ...

熊媽媽妳在那站上車?  有無要求改時間或被掉到15號校車?

原帖由 熊媽媽 於 09-9-20 19:15 發表
係呀....我女女都係16號校車的...
只不過是...到現時為止...
也是比原先校車姨姨承諾的時間遲20分鐘或以上...

幾時輪到1號車ar
原帖由 jeremywkf 於 09-9-20 19:44 發表
熊媽媽妳在那站上車?  有無要求改時間或被掉到15號校車?

醒目開學勳章 貢獻勳章

今個禮拜就有新安排喇
原帖由 ShinTeresa 於 09-9-20 21:27 發表
幾時輪到1號車ar   
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 monkey妹 於 09-9-21 09:45 發表
今個禮拜就有新安排喇

我剛剛打電話給" 尊貴的康和 " :;pppp: :;pppp: :;pppp: 了解1號車上落車時間,
她說會由油塘8:00上車 1:00落車, 轉為8:10上車1:00落車. 我問佢放學可否早小小落車, 她又說學校12:15先放車, 8-9 個字的車程好正常喎
收線後打電話給學校, 將情况轉告, 校方話分左車都冇改進 最後都要我寫信給校長跟進

醒目開學勳章

我十月打算比囡囡轉坐校車, 康和說8:05上車 12:45落車, 我都覺得好誇張係旺角都要坐成個鍾頭車, 平時坐小巴都是10-15分鍾車程, 而且我覺得都幾貴要$680(小巴$3.50), 我問係咪要去好多個站, 佢話只係3個站, 但都要咁耐…
佢重話你自己諗清楚先, 唔係一陣又去投訴, 已經日日比人投訴, 真係又貴服務又…:;pppp:

各位家長好

星期六晚收倒一個令人開心嘅電話,就係康和嘅姨姨打電話嚟,佢話已經將6號車重新安排過,將上車時間由1:15分改為12:55分,最重要嘅係佢哋確實能夠做到。我相信呢個真係一個重大概改進。我諗應該唔會遲倒啦!

希望各位家長的寶寶都能夠享受康和改善後嘅服務啦!^_^

God Bless

高誠班周諾桐爸爸
Derek

唔好甘開心住 今日ee仲同我工人講5點可以黎接 點知都係5點7先黎到 原因係架車拎左去正 要安排番有叔黎接 我wonder係 去正車你一定一早知 你又知會遲 係米好應該即刻inform我地d家長 唔晒係下面企甘耐等 我打去康和黃姑娘到complaint 又係好行甘 答我下次一定唔會甘 我話仲有下次 我真係發晒lan咋甘 佢先認真d答我 我真係忍冇可忍 可以點做
原帖由 monkey妹 於 09-9-21 09:45 發表
今個禮拜就有新安排喇

其實有無家長知道有無其他o既校車公司呀, 真係唔想咁落去, 聽老婆講琴日倬誼落車見佢無黎精神, 比糖佢都唔食, 話坐左部車好耐個pet pet好痛呀, ! 我個心都痛埋, 坐成個幾鐘頭車先返到屋企(學校>藍田), 上到屋企坐左一陣又開始有dd發燒, 唉!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 ShinTeresa 於 09-9-21 23:43 發表
唔好甘開心住 今日ee仲同我工人講5點可以黎接 點知都係5點7先黎到 原因係架車拎左去正 要安排番有叔黎接 我wonder係 去正車你一定一早知 你又知會遲 係米好應該即刻inform我地d家長 唔晒係下面企甘耐等 我打去康和黃 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我尋日都想打爆康和 佢地衰到唔接電話慶到我想C 我打比校長, 佢話如果搵到街車, 會比街車入學校, 我地即時問左街車楊姑娘, 佢地話好難只接我地呢邊(東九龍)10個8個客, 楊姑娘話康和會做衰野頂佢地街車, 例如用校車塞著D路唔比佢地街車出, 康和D衰野成行都知, 真係正PK   我都唔知而家點好

原帖由 alexliu 於 09-9-22 09:13 發表
其實有無家長知道有無其他o既校車公司呀, 真係唔想咁落去, 聽老婆講琴日倬誼落車見佢無黎精神, 比糖佢都唔食, 話坐左部車好耐個pet pet好痛呀, 唉! 我個心都痛埋, 坐成個幾鐘頭車先返到屋企(學校>藍田), 上到屋企坐 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都唔知康和會越改越衰, 真係想C
原帖由 ShinTeresa 於 09-9-21 23:43 發表
唔好甘開心住 今日ee仲同我工人講5點可以黎接 點知都係5點7先黎到 原因係架車拎左去正 要安排番有叔黎接 我wonder係 去正車你一定一早知 你又知會遲 係米好應該即刻inform我地d家長 唔晒係下面企甘耐等 我打去康和黃 ...

原帖由 monkey妹 於 09-9-22 09:42 發表
我尋日都想打爆康和 佢地衰到唔接電話慶到我想C 我打比校長, 佢話如果搵到街車, 會比街車入學校, 我地即時問左街車楊姑娘, 佢地話好難只接我地呢邊(東九龍)10個8個客, 楊姑娘話康和會做衰野頂佢 ...

我都揾左街車楊姑娘幾次, 佢都答我好難做, 只接我地呢邊(東九龍)10個8個客,唔夠成本     我又問佢有冇其他街車介召, 佢好無奈地答......冇車會做. 因康和會有D小動作...... 如遲遲先上晒車, 用車頂住D位, 等你泊到九丈遠, 要你行餐死...............

乜學校搵埋 d 克社會甘既
原帖由 寶貝貝媽咪 於 09-9-22 10:26 發表

我都揾左街車楊姑娘幾次, 佢都答我好難做, 只接我地呢邊(東九龍)10個8個客,唔夠成本     我又問佢有冇其他街車介召, 佢好無奈地答......冇車會做. 因康和會做衰野......     ...

hi alex 我都accept 唔 到 學校去官唐都要成粒中 仲慘個番大陸 ar 我都try下問街車先
原帖由 alexliu 於 09-9-22 09:13 發表
其實有無家長知道有無其他o既校車公司呀, 真係唔想咁落去, 聽老婆講琴日倬誼落車見佢無黎精神, 比糖佢都唔食, 話坐左部車好耐個pet pet好痛呀, 唉! 我個心都痛埋, 坐成個幾鐘頭車先返到屋企(學校>藍田), 上到屋企坐 ...
‹ 上一主題|下一主題