用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06bb 媽咪今年再報k1嗎?
go

06bb 媽咪今年再報k1嗎? [複製鏈接]

有無上年心儀kg無位...今年再報過考k1?

上年的白忙一場之後, 又有人問我今年仲唔再接再勵....咁辛苦又無回報...

各位媽咪..你會嗎?
   0    0    0    0

hihi i will apply one more time coz my kid is 0906 so i decide to apply st cat, kv, pui ching................. how about u?

我個仔06年11月出世,佢依傢讀緊學之園k1,我都有諗過幫佢報根德園重讀k1,定係報基督堂讀k2,但基督堂好難入,面試係外藉校長會親自用英文同個小朋友面試.老公話兩間都唔好報,佢覺得依傢間學校唔錯有普英學,又唔想個仔咁辛苦去面試.我都好苦惱報唔報好.....

my son was born in 12/2006. I feel very confused whether I need to help him applying for another KG or not this year.

hi all my daughter is now K1 at soka kg !as i mention she is 0906 so i try to apply some kg! if born on1106 and 1206 lets them to apply coz "small son" ma!

我仔佢係0611細B, 佢依家都讀緊一間唔錯嘅一間幼稚園, 都諗緊幫唔幫佢報過好?

不過大家要諗清楚, 想佢入讀咩嘢學校喇?  我覺得除非入到一條龍嘅幼稚園, 不然, 質素同讀緊嗰間差不多嘅話就無謂轉 (插K2另計), 唔想浪費一年時間.

回覆 7# ayui 的文章

我都同意ayui既睇法. 我個仔都係0611,細仔. 而家都係讀緊k1.

都有諗比唔比佢做大仔, 不過好多朋友都話, 如果repeat, 讀多1年k2或者k3好過k1. 佢地話老師都係咁建議.

我仔仔都係0611細B, 而家讀緊區內k1, 今年會再報考(一條龍嘅幼稚園), 因為上年冇出去試過 (覺得細B機會渺茫), 祝大家好運.

原帖由 ayui 於 09-9-18 09:24 發表
我仔佢係0611細B, 佢依家都讀緊一間唔錯嘅一間幼稚園, 都諗緊幫唔幫佢報過好?

不過大家要諗清楚, 想佢入讀咩嘢學校喇?  我覺得除非入到一條龍嘅幼稚園, 不然, 質素同讀緊嗰間差不多嘅話就無謂轉 (插K2另計), 唔想 ...

質素同讀緊嗰間差不多嘅話就無謂轉 >> 同意

原帖由 bb@wonderland 於 09-9-18 09:57 發表
我都同意ayui既睇法. 我個仔都係0611,細仔. 而家都係讀緊k1.

都有諗比唔比佢做大仔, 不過好多朋友都話, 如果repeat, 讀多1年k2或者k3好過k1. 佢地話老師都係咁建議. ...

repeat, 讀多1年k2或者k3好過k1 >> 我都知, 不過好既/一條龍嘅幼稚園好難有k2位插班 (機會細左).

男仔有冇一條龍幼稚園可以選擇?女仔都話選擇比男仔多呀..

我呀女是1006, 雖然話是細b, 但要repeat k1時都已經3歲11個月 都好大囡咋...
所以有點唔係好想再轉的感覺...

如其他媽祖話 - 轉去一條龍就話咋...

但其實真是有點那個....呀女才剛剛反新的幼兒中心反緊適應期..因我諗住反正上年都試咗咁多間都無行..咪算數囉..轉過別間大些的幼兒學校就算...

但現在又囉囉lun了..

原帖由 carolsum 於 09-9-17 21:37 發表
我個仔06年11月出世,佢依傢讀緊學之園k1,我都有諗過幫佢報根德園重讀k1,定係報基督堂讀k2,但基督堂好難入,面試係外藉校長會親自用英文同個小朋友面試.老公話兩間都唔好報,佢覺得依傢間學校唔錯有普英學,又唔想個仔咁 ...

Hello Carolsum,
原來你小朋友都係學之園讀, 你小朋友係哪一間呀????我小朋友都係學之園, 不過我幫仔仔係重讀N1.....今年都會再考K1 (上年已有幼稚園收佢, 但又於想佢做大仔, 因為好多人都話大仔好d)今天看到呢個題目, 先知原來好多小朋友都係0611BB, 而且大家都有同一個想法.....

我個女又係0611.. 宜家返k1.. 但我都會幫佢試下報d再心儀嘅幼稚園.. 我地身為家長.. 真係好難決定點選擇為之最好.. 上年已經返n班.. 今年k1.. 如出年又返多次k1.. 咁咪.. 返咗3年學.. 但仍然停留係k1.. 但.. 如果有心儀學校收.. 又可直上.. 將來條路.. 真係唔駛煩..
:-P birdbird :-P

我好同意有位媽咪既講法, 如果有心儀又好既學校收小朋友(因為我們的是細仔女) 真的可能將來條路會好行d....
大家0611既媽咪, 加油呀, 努力呀.....

原帖由 birdbird111 於 09-9-18 15:18 發表
我個女又係0611.. 宜家返k1.. 但我都會幫佢試下報d再心儀嘅幼稚園.. 我地身為家長.. 真係好難決定點選擇為之最好.. 上年已經返n班.. 今年k1.. 如出年又返多次k1.. 咁咪.. 返咗3年學.. 但仍然停留係k1.. 但.. 如果有 ...

上年已經返n班.. 今年k1.. 如出年又返多次k1.. 咁咪.. 返咗3年學.. 但仍然停留係k1.. >> 我都有諗過呢樣

同埋, 仔仔而家好鍾意返呢間 kg (老師有愛心 but 課程比較淺), 99 先問我 : 係咪仔仔返得好, 都會同佢轉校 ?  另到我有點動搖....

hi every mami....

My daughter is also 0612 BB, she is the smallest in class now (K1). SHe is lucky to get a place in a good KG. However, I always worry she cannot catch up with other classmate since she is the smallest one.

This is the only reason I am thing apply K1 again or not.....

But a lot of fd said no need to repeat if she can catch up with the other children......depends on her ability wor.....

So....still thinking ar....

HI, 我囡囡也是1106, 剛返更K1, 其實是否今年再報過其他學校repeat K1, 我也想咗很耐, 因囡囡現在這班中是最仔個, 個個都大過她, 怕她會追不到, 因幾個星期後好似要學寫線條喎, 還有她專注力好似不足, 老師講, 許多事令我這樣想, 還有今年不找到令一間, 如果真是覺得今年讀得不好, 都有另一間repeat的, 怕出年找不到位給囡囡repeat, 但我有朋友說如果repeat, 也是說k2 or k3, 好過k1咼, 令我真苦腦, 今年找不找學校給她考的.

我的問題和境況也有人同樣現在遇到, 所以大家都明白大家的心情的矛盾.

仲記得上年去聖X會in, 比個冇愛心嘅老師話..."佢咁細個...有你哋提示...好勉強先做到喎... 佢唔得喎..." "我哋唔鐘意收細仔架喎, 你下年再嚟過啦.."

我覺得佢哋好差, 今年唔會去喇...
不過佢仲補充話, "就算考小一, 學校一般都喜歡收大仔", 所以就算以細仔搞掂入幼稚園, 都要再面對同一問題喺入小一時.

唉... 其實係咪應該一早把心一橫,比佢做大仔, 唔比佢入學住, 今年先搞 。但就係已經開咗個頭,唔想浪費咗$$同時間。

如果可以保證到入小一,repeat一年好可諗,但港島區一條龍唔多,加上我個係仔,就仲少選擇。
‹ 上一主題|下一主題