用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一自行階段有問題想請教
go

小一自行階段有問題想請教

王國會長

我個仔得15分,係咪即係自行階段係冇希望?定係可以用自薦形式去揀學校?如係,係咪只可以揀一間?(不包括私校及直資)

原帖由 selina1109 於 09-9-17 12:18 發表
我個仔得15分,係咪即係自行階段係冇希望?定係可以用自薦形式去揀學校?如係,係咪只可以揀一間?(不包括私校及直資)

名校一定冇,但為將來叩門以亦誠意都要報.
叩門幾多間都得,但係大抽獎後.

有少數個別學校係頭輪會收profolio,亦有家長死騾校長見佢,亦有家長早幾晚通宵去排博第一個交表和博傳媒影相.各施各法,成功率冇人知,
但排幾晚通宵博傳媒影相呢招就油天最work.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

interesting finding

原帖由 brian61950 於 09-9-17 12:36 PM 發表

名校一定冇,但為將來叩門以亦誠意都要報.
叩門幾多間都得,但係大抽獎後.

有少數個別學校係頭輪會收profolio,亦有家長死騾校長見佢,亦有家長早幾晚通宵去排博第一個交表和博傳媒影相.各施各法,成功率冇人知,
但排幾 ...

醒目開學勳章

Hello莎媽,你諗掂1st round 阿仔報0羊未?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-17 12:51 發表
interesting finding

醒目開學勳章

叩門咪係自薦囉,但所有官津學校都要跟政府收生程序,只有在大抽獎後才可以,基本上每間學校只有幾個學校,除非有人放棄了

原帖由 selina1109 於 09-9-17 12:18 發表

想問如果申請表上家長或監護人上填左媽媽,咁自行收生交表可以由爸爸交嗎

good question,i want to know too,thank u

得呀.
係小一自行收生的booklet度寫明, 如果唔係家長/監護人(簽名個位)交form, 而係authorized person, 好似需要家長/監護人(簽名個位)的id copy, 跟住authorized person都要帶身份証核對咁啦...
你地細心睇下, 我唔記得駛唔駛authorization letter...

oic, thank u very very much
原帖由 didikoko 於 09-9-18 09:16 發表
得呀.
係小一自行收生的booklet度寫明, 如果唔係家長/監護人(簽名個位)交form, 而係authorized person, 好似需要家長/監護人(簽名個位)的id copy, 跟住authorized person都要帶身份証核對咁啦...
你地細心睇下, 我唔 ...