用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛上了小學,每天回家都說....
go

小朋友剛上了小學,每天回家都說.... [複製鏈接]

今日有個同學問我攞o野食,今日有個同學叫我一起打人,今日有個同學吐口水落枱,今日有個同學講粗俗說話,而這個口中的同學是同一人,還坐在我的小朋友隔離,大家是否認為雖要通知老師呢?會不會覺得好似好大件事呢?我只怕這會影响我小朋友學習,在小學來說我也是一個新手,所以唔知怎處理!
   0    0    0    0

我會同老師講 & 了解吓

Discuss with the teachers!!

咁有無問下自己小朋友點應對??

其實我已一早教他不可以問同學攞野食,相對亦不可以請同學食野,所以佢懂得拒絕!而他亦說想講俾老師知,但佢話個同學警告佢唔好講!你知啦一個6歲小朋友剛剛適應小學,又怕人地唔同佢玩,仲有那個同學是repeat生,一年級都repeat真是無有怕!

原帖由 IRON 於 09-9-17 09:29 發表
咁有無問下自己小朋友點應對??

咁樣真係好影響學習, 所謂近朱者赤. 有無得申請調位呀?
乜政府肯比多一年學費學生留班咩? 唔係唔及格都要升班咩?

佢都好得人驚啫, 警告人
原帖由 Lucky-Ma 於 09-9-17 09:57 發表
其實我已一早教他不可以問同學攞野食,相對亦不可以請同學食野,所以佢懂得拒絕!而他亦說想講俾老師知,但佢話個同學警告佢唔好講!你知啦一個6歲小朋友剛剛適應小學,又怕人地唔同佢玩,仲有那個同學是repeat生,一年級都repeat真 ...

呢d事一定要同老師反映下, 唔係長期近墨者黑都好大問題.

就算小朋友懂得處理, 我都系覺得一定要同老師反影!

原帖由 Lucky-Ma 於 09-9-17 09:57 發表
其實我已一早教他不可以問同學攞野食,相對亦不可以請同學食野,所以佢懂得拒絕!而他亦說想講俾老師知,但佢話個同學警告佢唔好講!你知啦一個6歲小朋友剛剛適應小學,又怕人地唔同佢玩,仲有那個同學是repeat生,一年級都repeat真 ...

我囡都曾經 p1 時被人話,呢條路佢架,每次經過要比錢,我就話比老師聽,老師都話太過份,掉左佢位就無灑事,千萬要出聲。

原帖由 Lucky-Ma 於 09-9-17 07:56 發表
今日有個同學問我攞o野食,今日有個同學叫我一起打人,今日有個同學吐口水落枱,今日有個同學講粗俗說話,而這個口中的同學是同一人,還坐在我的小朋友隔離,大家是否認為雖要通知老師呢?會不會覺得好似好大件事呢?我只怕這會影响 ...

如佢有攪你小朋友,梗要通知啦,如沒有,由佢囉,當反面教材.
一般小學經常調位的,唔會坐埋一齊好耐.
另一方面,佢就如錐之在囊,老師好快會發現並隔離佢架啦.
無知是福

真係幾得人驚, 小一喳喎. 樓主妳小朋友都幾醒目, 識拒絕.

不過小一真係細左d, 好多時學到粗話又唔知就係呢個年紀, 見保母車好多都係咁; 吐口水真係唔衛生, 特別係而家h1n1; 一齊打人?!

打去搵老師, 話佢知小朋友返黎咁講, 再"請教"佢應該點樣答仔仔, 相信好快會處理.

問多句......係官津校??

小一生都咁.....   if me 一定搵老師了解下!

Lucky-Ma,

你好!我亦係新手小一媽,我覺得一定要同
班主任傾傾,另外教小朋友從容點面對他。
我小朋友番第二日學就俾人摑咗一巴(在媬姆車內),他番嚟同我講,首先我好冷靜(但心裡好急)問他是否先與人玩到郁手郁腳,如係那就係玩得太顛所致。跟住再同媬姆車司機講;翌日接車時再與媬姆車一班同學仔講:『如果大家坐車時可保持安靜及有規矩,我就請大家食糖果。』結果小朋友都ok聽話啦!
相信每間小學或每班都有壞份子,襯機教吓小朋友怎樣分怎樣相處應否學他......
他們的路仲有排見呀,辛苦你為他指引!

基本上唔關津校事, 我個女都係小一, 讀私校, 咪又俾個女同學蝦, 知道亞女有帶錢就話, 咁好囉, 我可以攞你d錢, 成日攪佢, 仲叫埋人地一齊攪佢, 仲過份度拉佢校服裙條拉鏈, 得閒就話好憎佢, 佢好玉酸等等, (我個女都算係人見人愛, 車見車載果種), 通常人地唔抵得先會講lee d嘢, 我老公話, 都唔知係咪我買晒d靚嘢俾個女返學, 攪到人地唔抵得佢, 都叫左我唔好喎, 咁細個果陣我冇ma, (亞女突然間鐘意玉桂狗, 咁我就買晒所有都係玉桂狗的嘢俾佢, 搵到我地cc下, 又真係好靚播), 個女仔第三日已經俾老師罰企, 應該都係個頑皮細路, 我本來都想講俾老師聽, 最後都冇. 唔想俾老師覺得我係麻煩友, 一開學就投訴, 影響埋對我個女的印象就唔好啦, 咁咪睇定d囉. 點知冇幾耐就調左位, 咁佢而家遠離左個女仔咪算囉, 俾多次機會佢, 再攪就一定會出聲
原帖由 IRON 於 09-9-17 20:53 發表
真係幾得人驚, 小一喳喎. 樓主妳小朋友都幾醒目, 識拒絕.

不過小一真係細左d, 好多時學到粗話又唔知就係呢個年紀, 見保母車好多都係咁; 吐口水真係唔衛生, 特別係而家h1n1; 一齊打人?!

打去搵老師, 話佢知小朋友 ...

問咩校既意思, 係想知官津校既老師會唔會無咁上心, 而私校既會關注d呢?? 果個小一都可repeat, 又似私校多.

原帖由 喧嘩 於 09-9-18 10:38 發表
基本上唔關津校事, 我個女都係小一, 讀私校, 咪又俾個女同學蝦, 知道亞女有帶錢就話, 咁好囉, 我可以攞你d錢, 成日攪佢, 仲叫埋人地一齊攪佢, 仲過份度拉佢校服裙條拉鏈, 得閒就話好憎佢, 佢好玉酸等等, (我個女都算 ...

突然間諗起套日劇 "14 歲的教科書" 不過係講中學. 估唔到而家小一已經有呢 D 問題.

一齊打人
‹ 上一主題|下一主題