用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 談談選幼稚園的方向
go

談談選幼稚園的方向 [複製鏈接]

大家分享下用什麼方向去選幼稚園...
因為全部mama一定會經過做新手媽媽的機會,我看到有些不想小朋友大壓力,有些注重學術,有些注重德育,而我本人亦經多番掙扎及嘗試..我個人方向是:
德育固然重要..但身教亦首要,如考獲德育+分好的KG,小朋友回家後或其親朋於粗言,沒公德下成長,學校點教都冇用..
開心沒有壓力課程,個個mama都想,但現實歸現實,除非比佢出國讀或者讀國際school,HK的教育就係要填鴨,升上小學後家長先黎辛苦追,最怕到時破壞與孩子間感情
我個人方向會選擇每日都要同外藉老師上課及普通話上課既KG,因為屋企自己點多講都唔及有KG環境感染咁有成效,而小朋友未識辛苦,佢學完同你講,你讚下佢,就令佢有推動力再學多D,辛苦就家長自已覺得啫..
以上全屬個人方向,亦不代表是對的,所以大家分享下各位既方向吖:)
   0    0    0    0

醒目開學勳章

大方向係你想讀邊類型嘅小學, 然後攞d可以適應到嘅KG
e+仲有人問讀邊間KG容易入到某津校 or 某KG d學生多數人邊間小學.. 我諗家長應該了解遊戲規則之後, 定下策略, 再揀KG就ok~

醒目開學勳章

原帖由 joychu 於 09-9-17 00:24 發表
大家分享下用什麼方向去選幼稚園...
因為全部mama一定會經過做新手媽媽的機會,我看到有些不想小朋友大壓力,有些注重學術,有些注重德育,而我本人亦經多番掙扎及嘗試..我個人方向是:
德育固然重要..但身教亦首要,如考 ...

"KG,因為屋企自己點多講都唔及有KG環境感染咁有成效,而小朋友未識辛苦,佢學完同你講,你讚下佢,就令佢有推動力再學多D,辛苦就家長自已覺得啫.." ~~~  也是我的心聲.  而選校方向也是先諗諗小朋友將來讀小學時會去邊類, 我會prefer 傳統小學的.  所以選KG 時會喜歡多野學, 程度深一點, 重兩文三話的.  希望小朋友自幼吸收多d, 為將來打好個底.

原帖由 monkey05 於 09-9-17 15:03 發表

"KG,因為屋企自己點多講都唔及有KG環境感染咁有成效,而小朋友未識辛苦,佢學完同你講,你讚下佢,就令佢有推動力再學多D,辛苦就家長自已覺得啫.." ~~~  也是我的心聲.  而選校方向也是先諗諗小朋友將來讀小學時會去 ...

我也是从中/小學為重.  小朋友去到中上已+分滿意.  不需要去到拔萃/啦沙.   今天看到報紙啦沙中學也有學生吸毒.  所从身教才是最重要
‹ 上一主題|下一主題