用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報小一「買保險」直資爭崩頭
go

報小一「買保險」直資爭崩頭 [複製鏈接]

報小一「買保險」直資爭崩頭
小女拔19人爭1位

【本報訊】多間直資或私立小學陸續於九月中截止收取來年小一生的報名表,直資男校聖保羅書院小學今年收取超過千份報名表,打破歷年的紀錄,平均十人爭一學額,私立學校拔萃女小學更是一個學額十九人競爭的情況。有校長稱,官津學額減少,吸引更多人「買保險」報考直資,令競爭更激烈。
中西區聖保羅書院小學來年共有九十六個小一學額,與過往相若,但今年競爭更激烈,共收取一千零六十四份,較去年的九百份上升逾一成,更創成為直資學校以來的新高。校長陳陳慕珍表示,申請增加除了與出生率回升有關外,亦相信是愈來愈多官津學校推行小班教學,整體官津學額減少數百個,更多家長為求保險報考直資,「就算報咗一間官津,都會報埋直資,多條路選擇。」她預計未來數年直資學額競爭將愈趨激烈。

小女拔19人爭1位
南區直資名校聖保羅男女中學附屬小學稱,今年有近二千一百人競逐一百五十個學額,較去年增加數十人,即十四人競爭一學額。另外約一千九百人競爭拔萃女小學約百個學額,比去年再增加一百人,即十九人爭一學額。

拔萃男書院附屬小學表示暫時收到一千七百份申請表,因遇上颱風,截止日期由昨日延後至周四下午四時。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

買保險就不是申請直資啦,是私校如女拔等
直資收了注冊,那就沒有機會入官津
而且報紙說的那幾間直資是津貼轉直資的老牌名校,年年都多人申請
有時我真的發覺現今做新聞的人質素真的差了很多,報道前連遊戲規則都未去了就胡說八道,誤人子弟(緊張小朋友的家長)

原帖由 invitation 於 09-9-16 14:35 發表
報小一「買保險」直資爭崩頭
小女拔19人爭1位

【本報訊】多間直資或私立小學陸續於九月中截止收取來年小一生的報名表,直資男校聖保羅書院小學今年收取超過千份報名表,打破歷年的紀錄,平均十人爭一學額,私立學校拔萃女 ...

醒目開學勳章 王國長老

點解同舊年既"新聞"好似一模一樣咁既.......

原帖由 ziyi 於 09-9-16 02:47 PM 發表
買保險就不是申請直資啦,是私校如女拔等
直資收了注冊,那就沒有機會入官津
而且報紙說的那幾間直資是津貼轉直資的老牌名校,年年都多人申請
有時我真的發覺現今做新聞的人質素真的差了很多,報道前連遊戲規則都未去了 ...

年年都係咁報架啦!!

醒目開學勳章

其實,為什麼要辛苦我們這些家長,用我們的申請表去做漂亮的成績表(官津學校)
究竟政府那群官知不知道什麼叫錯配?
起碼叫在學校概欖上公布一下過去幾年每所學校的收生分數線,世襲生人數,申請人數
如果家長知道後還要去死,那沒有關係
15分或20分的卻上不到天,下不到地,如果有多些有用資料,起碼家長不用傷腦筋
也不會荒亂到亂投亂走(申請N個保險)
結果,間間學校今天reject申請,明天家長reject學校,如是者攪到開學,音樂椅遊戲到未玩完
真攪鬼,浪費金錢,時間,又唔環保

直頭係, 如果政府透明度高D就唔會攪到D家長氹氹轉.

幫亞囡搵學校真係緊張到我要死, 自己讀書搵工, 無錢開飯既時候都未有咁緊張.

原帖由 ziyi 於 09-9-16 16:16 發表
其實,為什麼要辛苦我們這些家長,用我們的申請表去做漂亮的成績表(官津學校)
起碼叫在學校概欖上公布一下過去幾年每所學校的收生分數線,世襲生人數,申請人數
如果家長知道後還要去 ...

agree x2

原帖由 ziyi 於 09-9-16 16:16 發表
如果家長知道後還要去 ...

All they have to do is to bring the submission deadline for the 25 (or more) pointers a month early.
Each school can then count the number & announce it on their own website.
This way, those with 20 points or less will have a more realistic idea as to their chance of success in applying to a particular school.

米係 自己都未諗幾時比人兜 同阿女搵學校就攪到
原帖由 G-Ma 於 09-9-16 20:45 發表
直頭係, 如果政府透明度高D就唔會攪到D家長氹氹轉.

幫亞囡搵學校真係緊張到我要死, 自己讀書搵工, 無錢開飯既時候都未有咁緊張.

...

我唔明點解大抽獎要6月至公佈,早d公佈唔得咩?

完全同意以上發表,所以我得15分決定唔玩呢個遊戲la。主攻私校同直資,唔做大抽獎下的victim.

各位..我想問..如果我有25分十拿九穩入到一間唔差既津校..應唔應該再出去競爭直資??
同埋究竟一條龍..係未真係可直上中學?? 如達唔到標..係未都會被out?

原帖由 lovingparent 於 09-9-24 11:38 發表
完全同意以上發表,所以我得15分決定唔玩呢個遊戲la。主攻私校同直資,唔做大抽獎下的victim.

醒目開學勳章 王國長老

各位..我想問..如果我有25分十拿九穩入到一間唔差既津校..應唔應該再出去競爭直資??
咁睇下你想入邊間啦, 直資收左就要放棄津校, 值唔值先!

同埋究竟一條龍..係未真係可直上中學?? 如達唔到標..係未都會被out?
當然每間學校都有自己既指標, 入到小一, 唔代表唔努力都上到小六, 如果係直資, 就算一條龍中學都會set入學要求架(一般係中英數+操行合格)

醒目開學勳章

我想問題不是應不應該申請直資,而是你同你小朋友是適合什麼學校,如果你非常喜歡那間津校,25分肯定入時,為什麼花錢(申請費),花時間(準備面試),加上面試壓力
相反,你覺得你小朋友適合直資,那申請,25分的津校當back up.
如果是直資一條龍,基本上是全升,但有一些老牌名校的直資或私校會在小學6年間對成績不達標的小朋友的家長說小朋友不太適合學校,為了小朋友發展,考慮一下轉學校(叫自行轉校)
所以,無人知實情

原帖由 火柴人媽媽 於 09-9-24 12:11 發表

...

明白..thanks!!

原帖由 ziyi 於 09-9-24 12:26 發表
我想問題不是應不應該申請直資,而是你同你小朋友是適合什麼學校,如果你非常喜歡那間津校,25分肯定入時,為什麼花錢(申請費),花時間(準備面試),加上面試壓力
相反,你覺得你小朋友適合直資,那申請,25分的津校當back up. ...

醒目開學勳章

最起碼,第一輪心儀的直資唔收,都有一間係手,慢慢去叩門,用誠意去叩門
有時間跟那直資校長玩長期抗戰

原帖由 火柴人媽媽 於 09-9-24 12:28 發表
明白..thanks!!

有間津校做後備一定好d既.

讀直資或私較,原因很多,如教學語言,教學方法(活動、傳统), 是否一條龍等等。當然,最重要是收唔收。如果唔收,得過講字就冇用。個friend 25分入到聖心都唔讀,
因為waiting list SPCC 係7月call. 真幸運。

原帖由 火柴人媽媽 於 09-9-24 12:11 發表

...

我有 20 分宗教分都 , 鬼叫自己從來無抽獎運.

原帖由 lovingparent 於 09-9-24 11:38 發表
‹ 上一主題|下一主題