用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

各位好終於等到有PART 4啦!
           我囡囡都係今年幼班架!
           請多多指教!

Twins媽媽

你好, 歡迎你呀!!!

請問你小朋友讀哪一班呢??

我見你寫twins媽媽...請問你係咪有對twins??

原帖由 lorraine2007 於 10-11-2 00:24 發表
各位好終於等到有PART 4啦!
           我囡囡都係今年幼班架!
           請多多指教!

Twins媽媽

吾係,佢樣樣都鍾意,不過無甘多時間。佢依家放學仲要瞓一陣。係呢,你小朋友重使吾使午睡?
去遠啲,幾好啊!可以去郊外玩。
原帖由 七點半 於 10-11-1 14:55 發表
你小朋友不喜歡參加小幼苗??

30號天氣真係唔錯...不過, 回程時阿女同我都好累了!!!那天是宣誓的日子...我有些小不明白既然全是港島區學校為什麼要去到馬鞍山呢?? 去年原來是去長洲呀....

...

有呀...尤其是家姐仔仲鍾意睡覺...所以要返基督小幼苗時要催促佢快d睡覺...我住東區我都唔想次次坐的士返呀!!!

原帖由 iadalovebb 於 10-11-2 14:39 發表
吾係,佢樣樣都鍾意,不過無甘多時間。佢依家放學仲要瞓一陣。係呢,你小朋友重使吾使午睡?
去遠啲,幾好啊!可以去郊外玩。

好消息 !
今日收到學校通告,幼兒班於12月2日(四)舉行秋季旅行 ! 地點係香港仔郊野公園 。十分期待呢 !

家長可以參加做義工,有興趣的話,11月10日前要簽回條俾班主任 ^^

可惜每逢周四上午我都有野做,所以今次唔可以担當義工了 ...

另外,學校今日派咗<家中學習情況及進度評估> ~

多謝你的資料...我個仔病左幾天無返學...不過, 真係仲未有換季通告??

o...今年我只餘下半日大假...要留返來等聖誕睇佢地係學校表演...不過, 唔知今年有無呢?? 我問阿仔阿女有無綵排...佢地又話無....

原帖由 fifi_chan 於 10-11-5 13:33 發表
好消息 !
今日收到學校通告,幼兒班於12月2日(四)舉行秋季旅行 ! 地點係香港仔郊野公園 。十分期待呢 !

家長可以參加做義工,有興趣的話,11月10日前要簽回條俾班主任 ^^

可惜每逢周四上午我都有野做,所以今次唔可以担當 ...

原來聖誕有表演...我都留番一日大假 .... 咁會係20號 宗教活動 ... 定21號 聯歡會 ??

我都無幾多大假剩 ... 心思思想放 no pay leave .....

2號我都想去做家長義工但又多野做又無嘜假剩 ..... 我都怕阿囡見到我會跟住我唔跟自己班 ...諗諗先 ....今晚決定.

我睇返資料是去年的12月22日....不過, 我真係唔記得那天是宗教活動還是聯歡...我只記得睇完表演家長就要走, 小朋友則留在學校直到活動完畢...如果今年有...記得早d去攞個靚位...

昨天的明愛賣物會有無人去呀?? 今年我無去...因為兩個小朋友都病了....

原帖由 ahnew 於 10-11-8 09:20 發表
原來聖誕有表演...我都留番一日大假 .... 咁會係20號 宗教活動 ... 定21號 聯歡會 ??

我都無幾多大假剩 ... 心思思想放 no pay leave .....

2號我都想去做家長義工但又多野做又無嘜假剩 ..... 我都怕阿囡見到我會 ...

昨天的明愛賣物會我地有去 .... 3點左右到 ...都好多人, 有d 年宵 feel ....hehe ...無想像中咁好玩 ... 阿囡只係有興趣玩"兒童樂園" 的踏單車... 行一陣...我地大人好熱...佢又眼瞓....

去年有個好大型的滑梯...我個女好鍾意呀...不過, 每人只可以玩幾分鐘...

其實d遊戲都有一定難度...小朋友未必玩到...要家長協助才可完成...

原帖由 ahnew 於 10-11-8 09:59 發表
昨天的明愛賣物會我地有去 .... 3點左右到 ...都好多人, 有d 年宵 feel ....hehe ...無想像中咁好玩 ... 阿囡只係有興趣玩"兒童樂園" 的踏單車... 行一陣...我地大人好熱...佢又眼瞓.... ...

今年有....係12月21日, 我家小姐早兩日都問緊我幾時可以返去玩....尤其係3樓新既滑梯呀...........

原帖由 七點半 於 10-11-8 09:39 發表
我睇返資料是去年的12月22日....不過, 我真係唔記得那天是宗教活動還是聯歡...我只記得睇完表演家長就要走, 小朋友則留在學校直到活動完畢...如果今年有...記得早d去攞個靚位...

昨天的明愛賣物會有無人去呀?? 今年 ...

thank you bobo的一手資料...今年又有得睇表演...hehe....

bobo返小學習慣嗎?? 是不是很掛念聖大呢??

原帖由 BoBo1021 於 10-11-9 13:06 發表
今年有....係12月21日, 我家小姐早兩日都問緊我幾時可以返去玩....尤其係3樓新既滑梯呀...........

其實學校網頁既行事歷有寫既, 我都係嗰度睇既.

小姐仔都好快習慣小一生活, 呢個week考試啦, 考完就知佢上堂有冇聽書啦. 佢係好掛架, 特別係個滑梯佢未玩過, 所以更加想返去玩, 我叫佢自己打電話問羅主任架, 不過佢唔敢喎

原帖由 七點半 於 10-11-9 15:49 發表
thank you bobo的一手資料...今年又有得睇表演...hehe....

bobo返小學習慣嗎?? 是不是很掛念聖大呢??

我相信小學與幼稚園的生活總有不同...她那麼快便適應實在太好了!! 到時記得帶bobo返學校玩啦....

原帖由 BoBo1021 於 10-11-9 16:14 發表
其實學校網頁既行事歷有寫既, 我都係嗰度睇既.

小姐仔都好快習慣小一生活, 呢個week考試啦, 考完就知佢上堂有冇聽書啦. 佢係好掛架, 特別係個滑梯佢未玩過, 所以更加想返去玩, 我叫佢自己打電話問羅主任架, 不過佢 ...

賣物會我有去呀 ! 帶埋大細仔去。
雖然好熱,但阿仔好開心,佢玩咗神槍手(射跌D犯罪既牌)  !
不過細仔仲好細, 佢熱到發脾氣。

原帖由 ahnew 於 10-11-8 09:59 發表
昨天的明愛賣物會我地有去 .... 3點左右到 ...都好多人, 有d 年宵 feel ....hehe ...無想像中咁好玩 ... 阿囡只係有興趣玩"兒童樂園" 的踏單車... 行一陣...我地大人好熱...佢又眼瞓.... ...

多謝你既資料 !
請問往年係上午OR下午 ? 因為我請不到假...惟有盡量安排時間去逗留一陣...

原帖由 BoBo1021 於 10-11-9 13:06 發表

會好似返學時間一樣分上下午班, 大約睇1個鐘到, 跟住就係小朋友開party, 每一級都會上台表現架, 記住帶定相機呀.

原帖由 fifi_chan 於 10-11-10 00:05 發表
多謝你既資料 !
請問往年係上午OR下午 ? 因為我請不到假...惟有盡量安排時間去逗留一陣...

啊 ! 一定一定,一定會帶相機 !唔該晒 !

原帖由 BoBo1021 於 10-11-10 01:12 發表
會好似返學時間一樣分上下午班, 大約睇1個鐘到, 跟住就係小朋友開party, 每一級都會上台表現架, 記住帶定相機呀.

賣物會我都有去。雖然好熱,但阿囡玩得好開心,吾捨得走。玩既禮物加買既禮物,總共有十五份,真誇張!
原帖由 fifi_chan 於 10-11-10 00:04 發表
賣物會我有去呀 ! 帶埋大細仔去。
雖然好熱,但阿仔好開心,佢玩咗神槍手(射跌D犯罪既牌)  !
不過細仔仲好細, 佢熱到發脾氣。

我記得舊年睇阿囡聖誕表演,好興奮!如果有時間可以做埋義工,幫手照顧佢地吃茶點,好開心架!
原帖由 fifi_chan 於 10-11-15 23:01 發表
啊 ! 一定一定,一定會帶相機 !唔該晒 !

‹ 上一主題|下一主題