用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 聖心v.s.Marymount P S
go

聖心v.s.Marymount P S [複製鏈接]

各位家長,麻煩請幫忙一下. 小女將於Yr 2010 升小一, 現就讀Sacred Heart Kind., 我計過自己有20分, 已問過班主任, 佢話若妳有誠意想入返SHCS下午校就應該冇問題, (即是1st round選擇佢, 抽唔到, 2nd round 1st choice 都選擇佢, 之後再選其他, 萬一2nd round都抽唔中, 去返SHCS 叩門, 佢都會覺得妳有誠意, 收妳既機會都會大d, 咁就叫有誠意啦.) 最衰1st round 只可選一間, 因為其實我最鍾意既係Marymount, 佢係英語授課, 變左亞女唔使再補英文, 英文水平又好d, 現在唯有迫住在1st round選SHCS. 請問各位家長有冇意見呢?
   0    0    0    0

你似乎已經選定了, 而唔係問邊間好d ...

既然心儀marymount, 咁不如第一round 就選marymount 啦, 20分都好有機會架, 如果要計誠意, 你都要向marymount show 你的誠意架!!!

原帖由 angelshea 於 09-9-16 13:48 發表
各位家長,麻煩請幫忙一下. 小女將於Yr 2010 升小一, 現就讀Sacred Heart Kind., 我計過自己有20分, 已問過班主任, 佢話若妳有誠意想入返SHCS下午校就應該冇問題, (即是1st round選擇佢, 抽唔到, 2nd round 1st choic ...

回覆 1# angelshea 的文章

your daughter is studying in their kindergarten, then not through train to their primary school(am section)? so u can try marymount in the first round and at the same time still have sacred heart at hand!  even first round fail, then u can consider sacred heart am la! or u dont want to study in sacred heart private school?

回覆 2# breefan 的文章

Hello breefan,

唔係架, 其實我未選定架, 知不過我唸住若1st round 選Marymount, 萬一佢唔收, 到2nd round又攪珠攪唔到聖心, 去叩門收返既機會都好微.

其實我想我囡囡讀一間程度深d既小學, 冇咁懶散, 變左升上中學都冇咁辛苦, 聽聞聖心程度淺d,我怕佢升中學時追唔上.
請問有冇家長知道以下學校邊間英文水平程度深D, 妳地會覺得邊間師資好d, 妳地既排行會係怎樣?
聖心小學(下午校) / Marymount / 聖保祿天主教小學 / St. Francis' Canossian School

回覆 3# A9109494 的文章

冇錯, 因為聽聞聖心(上午校-私立部)d老師唔會跟得佢地d功課好足,要家長有時間才跟到, 我自己要返工, 十分之冇時間. 所以就算抽唔到下午校,都唔會選上午校.

回覆 3# A9109494 的文章

冇錯, 因為聽聞聖心(上午校-私立部)d老師唔會跟得佢地d功課好足,要家長有時間才跟到, 我自己要返工, 十分之冇時間. 所以就算抽唔到下午校,都唔會選上午校.

原帖由 angelshea 於 09-9-16 19:04 發表
冇錯, 因為聽聞聖心(上午校-私立部)d老師唔會跟得佢地d功課好足,要家長有時間才跟到, 我自己要返工, 十分之冇時間. 所以就算抽唔到下午校,都唔會選上午校. ...

我諗你可能係第一個子女將會讀小學,我的忠告是小學教師不等如補習老師,正常情況下,老師係改佢地啲功課和話俾你知佢地欠乜嘢功課,還有,除非貴子女係gifted children ,否則,家長唔得閒跟佢地嘅嘢(包括功課、温習、活動等等),小朋友成績唔方會好,讀得Marymount, Sacred Heart, St. Francis, St. Paul's Primary Catholic 呢啲學校成績好的學生家長都付出很多,包括很多有好學識但為子女放低事業的全職媽咪,所以揀得呢啲好學校家長對自己的角色要有心理準備。

agree. 功課默書一定要跟足, 除非你唔係讀呢類學校, 否則, 家長一定要跟, 這是我過來人的經驗 (小女今年聖心升F.2啦)

這些名校至所以成績好, 其實好大部份係家長既功勞, 老師又真係睇得你幾多吖, 當年我囡下午校升中一, 佢8x分英文我都驚佢唔掂, 果年搵咗個每月3xxx既補習 (剩係英文), 先至谷到9字頭, 穩陣入去咋。

聖心入中學競爭都好大架, 上、下午校一齊爭, 唔係你入到小學就一定入到中學, marymount都係, st. paul及st. francis 就好D, 但都要你成績有番咁上下先至得

所以, 唔好諗住入到小學就可以唔洗理, 六年有排捱呀!!!!

原帖由 greendotdot 於 09-9-17 02:46 發表

我諗你可能係第一個子女將會讀小學,我的忠告是小學教師不等如補習老師,正常情況下,老師係改佢地啲功課和話俾你知佢地欠乜嘢功課,還有,除非貴子女係gifted children ,否則,家長唔得閒跟佢地嘅嘢(包括功課、温習、活動等等) ...
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆 7# greendotdot 的文章

晨早已有心理準備, 但仍覺得畀唔足佢, 我由佢讀K1開始已經好關注佢, K2開始每逢星期六/日/假期已經同佢溫功課,練寫字,認字.  我話冇時間既意思係唔能夠好似有d媽咪咁可以做全職媽咪. 時間十分緊迫.

作為上午校家長,我又唔覺得d老師唔跟學生工課喎

讀名校向來都唔係剩靠老師,讀名校係讀成間學校既學習氣氛,學生同家長既努力好重要

「聽聞聖心程度淺d,我怕佢升中學時追唔上.」---聖心小學(不論上、下午校)程度高定低,可唔可以講下點解你有既結論

如果am班小朋友是英文科及science科取A,我想任何一間中學都跟得上掛?

嘉諾撒聖心書院  (我指中學),F1-F5每級開6班,F6-F7每級開3班 (我指非334),佢無咁嘅水平教育局唔會批,大家可以比較其他津中一般祇開5班,所以這間中學唔係易讀,每年收聖心小學八成幾學生,上午及下午比例相若,如果她們基礎不穩,根本應付不到中學,聖心小學不但英文有水平,奧數都唔錯,校舍比較Marymount 差啲,但我看見啲小朋友讀得開心,也不會計較周圍環境,衹會是家長介意(大人通常很少從小朋友的角度睇),大多數都乖和有禮貌,Marymount 小學學生我唔清楚,無謂亂講,估計都一樣咁好。純屬個人觀察及分析,希望幫到手。

回覆 10# fatty爸 的文章

Hello fatty爸,
好開心得到你既意見,因為時常見到你在chatting room上給各家長寶貴意見,好多時我亦認同你既講法.
「聽聞聖心程度淺d,我怕佢升中學時追唔上.」聖心小學(不論上、下午校)程度高定低,可唔可以講下點解你有既結論 ----- 我都係聽聞架咋  & 我囡囡上年讀K2果陣d程度比起其他幼稚園真係淺d & 好少功課做.

回覆 12# greendotdot 的文章

多謝呢位資深Mami,
請問何謂(334制)?

原帖由 angelshea 於 09-9-22 14:14 發表
多謝呢位資深Mami,
請問何謂(334制)?

多謝抬舉,無所謂資深唔資深,得閒就真!不過334制唔係三言兩語答到你,所以或者簡略說說罷。

政府新高中(334制)  今年9月開始實行,初中(3年) -> 高中(3年) -> 考公開試「香港中學文憑試」
->大學(4年),中學會考2010後取消,高考2012後取消,恒商、莊啟程亦要轉型。

新高中課程變化最大,4個必修科:中、英、數、通識。此外,學生於高二年級選2至3科(20選修科目包括中史、...、體育,6個學習範疇例如媒體及傳意等),如果選第4科必須選其他語言或宗教。還需要學生的其他學習經歷(中四開始蒐集,不設考試)。

理論上,中三學生都可原校升讀中四,即是中一開6班,中六都會是6班。不過,並非每所學校都開辨某一選科,教育局話,學生可以因為原校沒有他們鍾情的科目,中四轉校去其他學校 (我估很難轉到),家長學生應該升中時同時了解某某中學會提供那些選科。

教育局強調「中學文憑考試」成績匯報方式不是拉curve,會採用水平參照模式,假設數學科個個攞100分,個個攞嘅grade都是5**。又話會漸漸加大「校本評核」的比重,目的是減低考生一次過定生死的風險,更能反映學生「真正水平」咁話!

鑑於近期被某人無理指罵亂講廿四,請咨詢教育局為準!

嘩, 你真係好急喎 ... 道道都見你post ...
記憶中令千金只係小學咋喎!
其實, 除非另選國際學校或IB課程或出國,
如果响番local school 讀,
新高中課程點都走唔甩 ...
唔駛咁緊張!!!

原帖由 milkcoffee 於 09-11-7 09:35 發表
Anyone can help me?

原帖由 angelshea 於 09-9-16 13:48 發表
因為其實我最鍾意既係Marymount, 佢係英語授課, 變左亞女唔使再補英文, 英文水平又好d

學校都唔係仙丹,揀左間英文授課既學校,英文咪仲要努力,點會唔駛補英文呀?

‹ 上一主題|下一主題