用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分
go

得15分

如果得15分,是否應該放棄「自行分配學位」,因為入到名校的機會十分渺茫?

好名0既名校就渺茫D,但都不要放棄,照交表格,仲要第一個遞交,充份表現出誠意,有非入不可的感覺,跟住就利用餘下之半年時間作好叩門的準備,校長有機會被感動!

原帖由 lovingparent 於 09-9-16 12:55 發表
如果得15分,是否應該放棄「自行分配學位」,因為入到名校的機會十分渺茫?

醒目開學勳章

唔試機會=0, 入咗表總有機會過無入表, 而且過程唔煩複, 點解要放棄呢??? 而且好多學校如ROUND 1+ROUND 2都選佢, 即便要叩門, 成數都高D!!!

原帖由 lovingparent 於 09-9-16 12:55 發表

我個女上年都係得15分,我只鍾情一小學,明知唔得都照申請,人地話SARS少人,博吓!當然唔得!到lucky draw,本打算派唔到就讀私校,好彩,比我得到!最好是細女今年唔使去考私校!Thanks god!

官小15分得唔得呀!

原帖由 a@o@a 於 09-9-16 20:11 發表
官小15分得唔得呀!

我小孩2009年15分自行收生入軒尼詩道官立小學上午.15分也有能入下午的.

醒目開學勳章

you are so lucky,有返咁多年歷史,又係好校網的官校,淨係畢業生的仔女都加分至20分啦
不過軒官未改小班,學額都多一些
如果我肯俾我囡囡申請我小時侯畢業的官小,我都肯定必收,但成績差了,學校又細,下午校反而因改全日制搬了新校舍後多人申請,由2班加到5班,變成該區熱門. 早知,小時讀下午校,現在就不頭痛啦,不用將目標放在直資及私校

原帖由 wen2wen 於 09-9-17 15:46 發表

我小孩2009年15分自行收生入軒尼詩道官立小學上午.15分也有能入下午的.