用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初入女童軍跟邊度好
go

初入女童軍跟邊度好 [複製鏈接]

住觀塘,小朋友仲未宣誓,

聽聞跟邊個領袖最重要,

請各位幫忙,指引,

謝謝!
   0    0    0    0

都好想知道!帮你顶~

醒目開學勳章 王國長老

係, 我自己細個join果個童軍團, 好hea, 個領導又求期, 無話安排咩活動, 玩左幾年camp又無, 學野又無, 考章又無
睇返我女而家, 玩左半年, 宣左誓, 考左幾個章, 考既過程中仲有領導教佢地野(例如攝影章會有哥哥解釋咩叫快門暴光之類), 去過行山, 大步操, 表演, 過澳門, 參觀等
所以辦得好唔好, 差好遠架
不過我女果旅o係北角
我知童軍就有"優異團隊"之類(我女果旅係其中一team), 唔係女童軍有無呢
原帖由 Annabellalaw 於 09-9-16 11:37 AM 發表

聽聞跟邊個領袖最重要,

請各位幫忙,指引,

謝謝!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-22 11:36 發表
係, 我自己細個join果個童軍團, 好hea, 個領導又求期, 無話安排咩活動, 玩左幾年camp又無, 學野又無, 考章又無
睇返我女而家, 玩左半年, 宣左誓, 考左幾個章, 考既過程中仲有領導教佢地野(例如攝影章會有哥哥解釋咩 ...

how old can join ? pls.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

有好幾種架, 有grasshopper就5歲(?), 幼童軍7.5歲, 12歲左右就升童軍
(大概啦, 我都答唔出)
原帖由 brian61950 於 09-9-22 11:52 AM 發表

how old can join ? pls.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-22 15:33 發表
有好幾種架, 有grasshopper就5歲(?), 幼童軍7.5歲, 12歲左右就升童軍

點樣參加!Thanks.

醒目開學勳章

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-16 11:37 發表

聽聞跟邊個領袖最重要,

請各位幫忙,指引,

謝謝!

你係校隊定公開隊呢? 如果係校隊, 基本上唔可以自選領袖架喎.

ivory0915,各位家長,

感激你們的幫忙,女兒(六歲)參加的是公開隊吧?若不是你的提問,我根本不知道有分別.

無意中聽一位家長提起,又碰巧這户口可以登錄,才認識你們並開始用手寫板跟你們做朋友,做交流,我感到開心和自在,多謝!

難怪我的女兒常跟網絡聯繫,不得不自認古板呢

原帖由 ivory0915 於 09-9-22 17:18 發表

你係校隊定公開隊呢? 如果係校隊, 基本上唔可以自選領袖架喎.

you are right! only Scout section is 11 yrs old.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-22 15:33 發表

just walk in and ask them,
some of the center can join immidiately,
but some of the center need to wait for their interview season.

原帖由 happyvalley 於 09-9-22 16:53 發表

點樣參加!Thanks.

醒目開學勳章

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-22 22:31 發表

感激你們的幫忙,女兒(六歲)參加的是公開隊吧?若不是你的提問,我根本不知道有分別.

無意中聽一位家長提起,又碰巧這户口可以登錄,才認識你們並開始用手寫板跟你們做朋友,做交流,我感到開心和自在, ...

如果係公開隊, 排到你時, 你可以問下俾你入邊隊, 然後決定入唔入, (再排過).

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 小朋友可以玩學校既童軍, 亦可join街外
我女就係無join學校果隊, 跟朋友仔join左街外既隊
至於收生, 每一度唔同, 有d要排, 排完仲要interview, 有d就介紹, 我女果度一年招2次, 1月同7月, 多數都係朋友介紹咁, 唔駛點interview
(岩岩升左好多上童軍, 流失左幾多人, 所以上星期仲見有新成員加入)
你女女6歲就開始上網 , 小心指引呀, 唔係個個網d人都咁簡單架
原帖由 Annabellalaw 於 09-9-22 10:31 PM 發表

無意中聽一位家長提起,又碰巧這户口可以登錄,才認識你們並開始用手寫板跟你們做朋友,做交流,我感到開心和自在, ...

醒目開學勳章

想講多樣野, 童軍 (綠色制服) / 女童軍 (咖啡色制服) 係唔同架, 童軍 (綠色制服) 多d戶外活動, 女童軍 (咖啡色制服) 多d戶內活動, 最好睇下小朋友性格再決定參加邊個 ~

You can check with their web site and apply. There can select your prefer center to join..

** As I remember there can select 2 centers as your convenience.

ivory0915,Charlotte_mon,

女兒現在是幼童軍,未宣誓,請問何時才選擇適合她的方向(童軍或女童軍)?

六歲的女兒現上的網主要是練習及遊戲 不過我會小心把關的 ,

我指的是另外那幾個美少女 ,我一轉身就msm,煩.

多謝你們的回應  

原帖由 ivory0915 於 09-9-23 17:39 發表
想講多樣野, 童軍 (綠色制服) / 女童軍 (咖啡色制服) 係唔同架, 童軍 (綠色制服) 多d戶外活動, 女童軍 (咖啡色制服) 多d戶內活動, 最好睇下小朋友性格再決定參加邊個 ~ ...

醒目開學勳章

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-26 08:54 發表

ivory0915,Charlotte_mon,

女兒現在是幼童軍,未宣誓,請問何時才選擇適合她的方向(童軍或女童軍)?

六歲的女兒現上的網主要是練習及遊戲mouth:" />mouth:" />mouth:" /> 不過我會小心把關的 ,

我指的是另外那幾個美 ...

童軍 Scout (綠色制服) 和 女童軍 Girl Guide (咖啡色制服) 是兩個不同的會, 你女兒是幼童軍, 即是綠色制服, 相對比較多戶外活動的.

至於選邊個會, 看看小朋友性格好d, 是活潑, 是文靜, 該是你比較了解哦.

ivory0915,

謝謝你的回覆.

她是剛由小蜜蜂轉入,現在穿的是黄T短啡褲,會否是女童軍?

她活潑機靈 ,萬一錯選了如何補救?

請賜救

原帖由 ivory0915 於 09-9-27 10:44 發表

童軍 Scout (綠色制服) 和 女童軍 Girl Guide (咖啡色制服) 是兩個不同的會, 你女兒是幼童軍, 即是綠色制服, 相對比較多戶外活動的.

至於選邊個會, 看看小朋友性格好d, 是活潑, 是文靜, 該是你比較了解哦. ...

我囡(七歲)大半年前加入小女童軍, 都有好多戶外活動...
上月去了德倫山莊宿營, 10月又話要去沙灘清潔...OK喎~!!
仲有女童軍 Girl Guide多啲女仔活動, 今個星期又學整冰皮月餅啦..
你可以問吓囡囡興趣才决定啦!!

Hi ,KatKatMAMA,

原來你囡囡係小師姐   聽到你嘅推介真開心   

我囡囡在觀塘聖約翰教堂集隊,

請問D活動係咪冇分區分,自由參加?

點樣睇領袖嘅質素呢?

唔好嘅話,又點轉呢?

請賜教

原帖由 KatKatMAMA 於 09-9-27 21:06 發表
我囡(七歲)大半年前加入小女童軍, 都有好多戶外活動...
上月去了德倫山莊宿營, 10月又話要去沙灘清潔...OK喎~!!
仲有女童軍 Girl Guide多啲女仔活動, 今個星期又學整冰皮月餅啦..
你可以問吓囡囡興趣才决定啦!! ...

‹ 上一主題|下一主題