用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 any comment of 油天 ? thanks.
go

any comment of 油天 ? thanks.

can u share ? thanks.

Which one?東莞街or海泓道

how about both ? any comment ? thanks a lot.

原帖由 vofadone 於 09-9-18 01:22 發表
how about both ? any comment ? thanks a lot.
其實你想知道這兩校什麼如校風、成績or升中結果。

其實油天既優勢近年已經減少左好多, 除住好多名校結龍同轉直資之後, 肯定派位一定無以前咁好.

原帖由 G-Ma 於 09-9-20 18:44 發表
其實油天既優勢近年已經減少左好多, 除住好多名校結龍同轉直資之後, 肯定派位一定無以前咁好.

原帖由 G-Ma 於 09-9-20 18:44 發表

應該話整個油尖旺既優勢近三年已經減少咗好多,但是,以官、津校派位來講,油天好過唔少其它港九新界學校。

原帖由 vofadone 於 09-9-16 01:16 發表
can u share ? thanks.

以我對舊油天既了解,校風好、舊校長(蔡校長)很有威望很有教育熱誠,老師唔錯,普通話教中文、升中派位好過全港平均數,學校樣樣野幾OPEN,唔會收收埋埋,與學校溝通既蕖道足夠(留電話比老師必復)。個個家長要求唔同,我所認識既舊油天,符合我幫仔女選校既要求,名校?我自己本人就從未聽過油天校方或者油天家長講過油天是名校囉,名唔名呢樣野唔重要,最緊要所讀既學校適合自己。

新校長剛剛就任,唔太清楚佢能力,但是,聽過佢講野,幾踏實。

另外,經常聽到有人以“校長喜歡岀風頭”來月旦油天,除此之外,神通廣大既網友們,有沒有人知道,舊油天到底還有什么實質上既“衰野”呢?可唔可以分享下?

蔡校長都退休了二年多,
原帖由 October. 於 09-9-21 16:46 發表

以我對舊油天既了解,校風好、舊校長(蔡校長)很有威望很有教育熱誠,老師唔錯,普通話教中文、升中派位好過全港平均數,學校樣樣野幾OPEN,唔會收收埋埋,與學校溝通既蕖道足夠(留電話比老師必復)。個個家長要求唔同,我所認識既舊油 ...

原帖由 DebbieMoon 於 09-9-21 17:33 發表
蔡校長都退休了二年多,

是.
他的繼任人潘樹聲做左2年,依家都退咗休了,個段時間我同學校無接觸, 不做評論.

油天係唔係只靠校長出鏡而出名, 唔該大家諗下係唔係事實.

家長會唔會只係俾自己既小朋友去一間因為校長出鏡而出名既學校讀書, 唔該都自己諗下.

油天40年, 一直以來都有唔錯既成績, 睇到舊生俾自己既小朋友投考母校, 就可以睇到大家對學校既歸屬感及對其信賴. 就算cut左部份升中網, 都有學生可以自己投考到皇仁, 拔萃, 喇沙, 瑪利諾等,  以津貼中文小學來講, 佢既派位成績真係唔錯.

原帖由 smile2003 於 09-9-20 16:54 發表
它只係一間因校長愛出鏡而令人識的學校, 是否真正名校, 你自已諗諗.

october,

蔡校長退休2年, 接任既潘校長只做2年就退休, 正如潘校長自己講, 這2年, 佢只係"坐享其成", 跟隨以往做事方式, 無作任何改變.  

新任朱校長上任時間還短, 其比前2任校長年輕, 有幹勁, 聽老師講其辦事認真, 相信遲些油天定會有些改變.

我都好好彩, 油天4任校長都有見過, 希望唔好咁快又會轉校長.

原帖由 October. 於 09-9-21 19:26 發表

是.
他的繼任人潘樹聲做左2年,依家都退咗休了,個段時間我同學校無接觸, 不做評論.

我仔仔最初入讀油天原校(東莞街)時,我都有些懷疑究竟呢間學校憑乜嘢可以噤出名,但愈讀愈鍾意間學校,除咗感受到絕大部份老師都用心教學,小朋友的學習氣氛亦良好,最重要是學校唔算太谷, 唔係太多功課。我仔仔就讀得好開心!

原帖由 必必 於 09-9-22 12:35 發表
october,

蔡校長退休2年, 接任既潘校長只做2年就退休, 正如潘校長自己講, 這2年, 佢只係"坐享其成", 跟隨以往做事方式, 無作任何改變.  

新任朱校長上任時間還短, 其比前2任校長年輕, 有幹勁, 聽老師講其辦事認真, ...

原帖由 必必 於 09-9-22 12:35 發表
october,

新任朱校長上任時間還短, 其比前2任校長年輕, 有幹勁, 聽老師講其辦事認真, ...

必必,

我雖然對新任朱校長認識唔深,不過,個日聽佢上臺講野,簡短精譬,態度誠懇,比我印象唔錯。

康志華校長是我非常敬重的舊校長,覺得佢對舊油天貢獻良多。

從一些細節上,我看到學校越做越好,對新生課業上的安排,很緻細周到,幫了新手家長不少忙。

October,

7月舊生/畢業生聚餐那天, 4任校長都到齊, 蔡校長叫大家幫佢地影相, 因為機會難逢.

油天真係有一份凝聚力.  9月1日, 剛開學那天, 學校只返半日, 當日放學後, 我見到好多舊生陸續返學校探老師/見同學, 唔單只係剛畢業既那班F1仔, 仲有其他form既師兄/姐都有返來, 一時間五顏六色既校服係學校出現, 真係好熱鬧.

原帖由 October. 於 09-9-23 11:27 發表

必必,

我雖然對新任朱校長認識唔深,不過,個日聽佢上臺講野,簡短精譬,態度誠懇,比我印象唔錯。

康志華校長是我非常敬重的舊校長,覺得佢對舊油天貢獻良多。

從一些細節上,我看到學校越做越好,對新生課業上的安排,很緻細周到 ...