用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95校網家長 幫幫手, 十萬火急
樓主: MakYY
go

95校網家長 幫幫手, 十萬火急 [複製鏈接]

楝小學首選是近屋企,返學不須太早起。遲放學又不須安排保母車。但小學不能太差就得啦。因為將軍O 多數都是全日制學校。

完全同意Kchiu168的意見.

現在的小學生,講求全面發展,五育並全,學術以外還得兼顧很多活動,省下車程,用以多看兩本課外書,與朋輩多聊點時事更化算,養足精神,吸收力的提升更顯著.

想順帶回應一下,

陸慶濤98年創校以來,從沒開過五班,只有四班.是當年的標準校舍(相對較細).

再來,羅氏以一間新開辦的中學,因未有成績作指標,當年收生質素要求自然較低,亦即是要培養他們創出好成績也更富挑戰,但觀其今年首屆會考成績,老師們為學生所付出的心血,實在讓人刮目相看,它今天雖然不是什麽名校,但在我們這批家長的心目中,有一定的份量和信心.

原帖由 kchiu168 於 09-9-21 16:51 發表
楝小學首選是近屋企,返學不須太早起。遲放學又不須安排保母車。但小學不能太差就得啦。因為將軍O 多數都是全日制學校。

醒目開學勳章

Totally agreed,而且羅氏的會考成績唔差

100%英文合格,拿優良的above average. 以一間新開辦的成績唔錯

如果你將她與老牌名校去對比,這是唔公平

唯一問題始終是校舍小了一些,雖然可以用中學部的設備,但始終會比較不放便(如數碼電子室做不到1人1機)

但其他的我都覺得唔錯
而且對一些不止一個小朋友或負擔比較大的家長是很好的選擇,
因他不計學術,德育,學費也較平,令家長能給小朋友較好質量,減少學生升中等壓力,可以較專注在學習上

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-22 01:37 發表

現在的小學生,講求全面發展,五育並全,學術以外還得兼顧很多活動,省下車程,用以多看兩本課外書,與朋輩多聊點時事更化算,養足精神,吸收力的提升更顯著.

想順帶回應一下,

陸慶濤98年創校以 ...

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-22 01:37 發表

想順帶回應一下,

陸慶濤98年創校以 ...

DEAR ANNABELLALAW

我想問程度是否深 ? 例如 黃永機或將天呢 ?
MIHO

LHT收生不足

原帖由 kchiu168 於 09-9-21 16:10 發表
本人應為你這個方法可行,據我知"六"慶"杜"這兩年有收生不足(五班)。但不知原因。而其一條龍中學又不是一間好英文学校。所以你可等第2輪统一派位之後才選"六" 都未遲啦。 ...

我估都係, 我9/12去左個入學簡介會, 間學校真係好細, 好舊.  跟住去登記, 但係竟然搵唔到我地個名, 但係之前學校打過兩次同我CONFIRM, 行政上似乎有D"LUCK漏".  接待既女教師, 好有老油條FEEL.   到聽TALK時, 校長用POWERPOINT一字一句介紹, 之後各科老師個個如是.... 搬字過紙咁讀.  英文老師係用英文PRESENT, 但咬字不太清楚, 又講得好快, 好典型既"講得快就以為好FLUENT", 我心諗佢如果用同樣既速度教D小朋友, 都唔知佢地聽到幾多呢??  之後我地被分組跟唔好既老師去參觀, 一出個HALL, 前面個組家長企左係度, 我地個組既老師 (正是登記時那個老油條), 好大聲咁喝前面個老師 (好後生), 話你仲企係度做咩, 快D行啦, 我地要參觀呀!  嘩, 幾有台型!  持住自己SENIOR而對JUNIOR既老師咁唔禮貌, 令我覺得老師之間可能就係咁計樣相處?!  再番去HALL進行Q&A, 出乎意料, 校長對答出色, 感受到佢既教學熱誠.   但係綜觀以上各點, 我決定唔報名.  當日到場人數唔多, 而且中場都有家長離開, 所以我估報讀既人可能唔係咁多.

醒目開學勳章

我都有去,雖然真的坐不滿,但我又不發覺收生不足
轉了直資後,每年收生都在108~116人,平均每班都是27~28人
以小班教學來說(她們是想小班的)應該算超額而非收生不足
當然,有多少是6月大抽獎後叩門就不知道
校長做簡介時真的幾沉悶,不過他主要是去介紹學校的一條龍
而且他同時做羅氏及LHT的校長,這對小朋友中小接軌會好一些

原帖由 ChloeMammy 於 09-9-22 15:27 發表

我估都係, 我9/12去左個入學簡介會, 間學校真係好細, 好舊.  跟住去登記, 但係竟然搵唔到我地個名, 但係之前學校打過兩次同我CONFIRM, 行政上似乎有D"LUCK漏".  接待既女教師, 好有老油條FEEL.   到聽TALK時, 校 ...

我個女而家係黃永樹讀P.1, 係自行收生, 但佢係以最basis嘅分入(好好彩)。即係1st child, 無任何關係。
而家每日大約有3樣工課, 但通常係學校都做好8/9成, 未算好辛苦, 下星期開始就有默書, 都唔算太急。唔知其他學校係咪都係咁上下呢??

之前我都好似各位咁, 唔知揀邊間好, 後來我老公講, 佢相信TKO嘅學校間間都係咁, 間間都想收多學生, 間間都會谷佢地d成績, 只要揀一間唔係咁差就OK.

祝各位入到'你'想嘅學校。
http://hk.myblog.yahoo.com/angelachauhk

請問如果first round得10分, 係唔係選邊間都無乜機會? 巳家想入馮晴或王余家潔, 有無機會? 要等統一派位or叩門? 唔該!!

醒目開學勳章

馮晴或王余家潔在自行收生階段一定無機會
有一些是有機會的如將軍澳官小,香海正覺蓮社佛教黃藻森學校,西貢崇真天主教學校(小學部),仁濟醫院陳耀星小學,西貢中心李少欽紀念學校,新界婦孺福利會梁省德學校(將軍澳),博愛醫院陳國威小學,景林天主教小學.....etc或有機會
這些都是上年自行收生階段不滿額的
仁愛堂田家炳小學因前校長關係,由熱門學校變成自行收生階段收不足
但硬件ok,師資則要問在讀的家長

其實以上學校好定唔好,我唔知道,因我真的沒有花太多時間落去,因目標是直資或私校
所以有小朋友在讀的家長不要閙我

原帖由 MakYY 於 09-9-22 22:50 發表
請問如果first round得10分, 係唔係選邊間都無乜機會? 巳家想入馮晴或王余家潔, 有無機會? 要等統一派位or叩門? 唔該!!

原帖由 ziyi 於 09-9-22 23:03 發表
馮晴或王余家潔在自行收生階段一定無機會
有一些是有機會的如將軍澳官小,香海正覺蓮社佛教黃藻森學校,西貢崇真天主教學校(小學部),仁濟醫院陳耀星小學,西貢中心李少欽紀念學校,新界婦孺福利會梁省德學校(將軍澳),博愛醫 ...

咁如果first n second round 都唔收, 叩門嘅機會大唔大?

原帖由 ChloeMammy 於 09-9-22 15:27 發表

我估都係, 我9/12去左個入學簡介會, 間學校真係好細, 好舊.  跟住去登記, 但係竟然搵唔到我地個名, 但係之前學校打過兩次同我CONFIRM, 行政上似乎有D"LUCK漏".  接待既女教師, 好有老油條FEEL.   到聽TALK時, 校 ...

HI CHLOEMAMMY

我是5/9 去的反而當天人數不算少喎, 我個人都覺得校長今次是主力說給大家知道一條龍的好處, 老師方面一般LA. 而中, 英, 數介紹方面的而且是一般左少少, 不過學校有中學的背景而他校一直辦學不錯. 我想應都不差. 只想程度會否太深及小朋友學習開心嗎 ? 我又忘了問雙班主任方面只是班內分配, 或中英數三科 ? 而EC 就比較多人成差不多成33人一班, 老師比較新但我又覺得她們有熱誠, 但又不知道12年是否行. 我個人覺得各有各好. 起碼LHT比較近一般學校要跳出來應不難....我比較擔心跟不上但又很想一條龍, 因很定是如囡囡BAND 2 都可以上到有一定程度的中學不用煩及擔心, 只有專心學習同合格 , 如有時間又可以多方面給予小朋友學習其他活動. 我不是要求小朋友是考第一名的家長, 我只想她可以多方面作常試 .
MIHO

Hi,各位家長,

如果問陸慶濤課程深淺的問題,我不懂衡量,因我並沒有這些概念及能力和區內其他小學比較.只知道在未轉直資時,有官方資料顯示,她的英,數高於水平.

至於家課的問題,計數量可能多(小一這幾天有四,五樣),但要寫的答案每樣都是幾隻字,我的就很快完成,都是屬有質素的工作紙(以思考為主,沒有太多抄寫).

不過這校着重大量閱讀(這方面在小一,小二時有家長協助,效果較好),分中英數外,還要看科學,通識,音樂,視藝,體育等範籌的書藉,這也好,經學校的指引,我女兒(現讀四年級)對書藉的接觸面擴闊了,常識也豐富了,與人溝通時話題增多,眼神流露着自信,令我滿意.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-9-22 23:39 發表

我是5/9 去的反而當天人數不算少喎, 我個人都覺得校長今次是主力說給大家知道一條龍的好處, 老師方面一般LA. 而中, 英, 數介紹方面的而且是一般左少少, 不過學校有中學的背景而他校一直辦學不錯.  ...

reply #49

醒目開學勳章

我有問老師雙班主任的問題,她們回答只是班主任,中英數仍是1個老師教
9/12那一場因我沒有帶小朋友去(始終囡囡還是k2,無必要),所以坐最後排,不滿坐,但不算少
但較其他直資來說就少很多
1. 禮堂較少,所以坐滿都較其他少人
2. EC/港同要開中學部禮堂或班房用Video才可滿足家長
硬件就一定比不上其他直資
但師資我就唔覺得差,我參觀了給小朋友試學的堂,老師好有愛心,小朋友亦enjoy
亦看見在校的學生及其家長對學校有歸屬感,當天很多家長作義工
唯一給我有少許不好的是,當天老師對學生義工比較demanding
而校舍較少始終是令我覺得仍要考慮申請的一個point

原帖由 MIHO.WAH 於 09-9-22 23:39 發表

我是5/9 去的反而當天人數不算少喎, 我個人都覺得校長今次是主力說給大家知道一條龍的好處, 老師方面一般LA. 而中, 英, 數介紹方面的而且是一般左少少, 不過學校有中學的背景而他校一直辦學不錯.  ...

本人覺得現時有些津校都好過直資(重要學費),一條龍都要睇乜龍 lor..如果成績好 gei,便跨區 lor..(喜勿插)

醒目開學勳章

老牌津校一定係成績記錄等優勝
但多少人可入?
但更多的是在軟硬體上差過直資
再加上有一部份小朋友不適合傳統教學的(如小女)
and 教育政策的問題, 一些老牌津校轉直資都是這原因
所以直資才有市場
始終無論直資或津校都無所謂
最緊要是找一間適合的

原帖由 kchiu168 於 09-9-23 16:19 發表
本人覺得現時有些津校都好過直資(重要學費),一條龍都要睇乜龍 lor..如果成績好 gei,便跨區 lor..(喜勿插)

非常同意你講的。

本人覺得比錢的TKO直資小學學生不見得有優勢。

更不贊成升讀TKO 中學, 18區來說, 最差是 TKO 及 屯門區。

要為小朋友舖路, 跨區小學條路行得較順。

其實很多人讀跨區小學, 可以 7:00-7:15 起床都未遲, 反為如我囡讀本區部份小學, 我囡要6:30am 好早起床, 因為校車在區內兜圈。

有心為小朋友將來著想, 真係跨區讀書好過。

原帖由 kchiu168 於 09-9-23 16:19 發表

我對這區選校也相當煩惱,得15分,不知道有什麽可選。住在西貢而非TKO,有否校車服務是非常重要一環。心目中希望找一間英文比較好,功課考試不多,注重品德。而且你揀校、校揀你,不一定想的就有,還要靠運氣。揀?

回覆 11# MakYY 的文章

馮晴及王余家潔 或其他受歡迎的小學, 10分相信無機會在自行收生部份獲得派位.  填報只是擺姿勢, 顯誠意
我小朋友當年15分申請王余家潔, 在自行收生都抽不到.  10分相信抽的機會也沒有.  後來是統一派位甲部只揀一間, 空出第2,3不填, 乙部再填首志願, 結果派到

Thank you very much  everybody !!!!
‹ 上一主題|下一主題