用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95校網家長 幫幫手, 十萬火急
go

95校網家長 幫幫手, 十萬火急 [複製鏈接]

我仔仔出年入讀小學, 頭痛選邊間小學好, 請各家長比d意見. 以下幾間邊間最好. 急急急...唔該各位!!

基督教宣道會宣基小學
保良局馮晴紀念小學
保良局黃永樹小學
將軍澳官立小學
東華三院王余家潔紀念小學
   0    0    0    0

醒目開學勳章

是否不論機會率?
如果是,那馮晴/黃永樹最好

原帖由 MakYY 於 09-9-14 21:13 發表
我仔仔出年入讀小學, 頭痛選邊間小學好, 請各家長比d意見. 以下幾間邊間最好. 急急急...唔該各位!!

基督教宣道會宣基小學
保良局馮晴紀念小學
保良局黃永樹小學
將軍澳官立小學
東華三院王余家潔紀念小學 ...

原帖由 MakYY 於 09-9-14 21:13 發表

基督教宣道會宣基小學
保良局馮晴紀念小學
保良局黃永樹小學
將軍澳官立小學
東華三院王余家潔紀念小學 ...

我上年都排得好好,好可惜派咗去13志願。
我排3,2,1,6,4,5

原帖由 mimicheng 於 09-9-15 21:24 發表

甘你結果派左去邊間小學呢?

原帖由 mimicheng 於 09-9-15 21:24 發表

甘你結果派左去邊間小學呢?

其實我都有上網收集資料...都講馮晴同黃永樹好好, 但係都有聽d家長講會有好多功課,  會唔會好大壓力呢?

原帖由 ziyi 於 09-9-14 21:50 發表
是否不論機會率?
如果是,那馮晴/黃永樹最好

要入lee兩間機會率係唔係好低?
邊間會少d壓力呢?

醒目開學勳章

根據遊戲規則,自行收生的60%要先給世襲生,世襲生用唔晒才會將餘額給計分的,但好可惜的是TKO改小班,而且過去兩年世襲生都overuse學額,令大抽獎的部份都少了位
所以真正給計分的自行收生只有25個位(125x20%)
如果學校收表有300人(連世襲生),那機會率是少於10%
同直資名校St Paul Co的百分率差不多
津貼學校沒有申請數據,唔知道,但我想機會率真的算below average

原帖由 MakYY 於 09-9-15 23:36 發表

要入lee兩間機會率係唔係好低?
邊間會少d壓力呢?

95校網家長 幫幫手, 十萬火急

下面提及的學校, 都是區內不錯的選擇, 最主要是孩子屬於那一類別, 與學校是否配合. 最好的學校不一定是最適合的學校
除世襲位外, 大抽獎要講運氣, 選校填表策略得宜, 入讀心儀學校機會高少許

醒目開學勳章

係啊,但TKO小學自行申請收生真的走兩極,一係爭崩頭,一係無人申請,得小貓三兩隻

家長看了自行收生的record,自然在大抽獎也會爭崩頭,我認識的到是一係頭3志願(下面提及的學校),一係派到13~14志願, 差不多尾數上來頭3

接著玩叩門,玩音樂椅遊戲,玩到8月份準備開學前成功或死死氣入派到那間,但準備考插班生

所以我都是申請一些直資及私校,打底,而且我相信一些直資的活動教學適合我家那個猴子女
而私校則for 保險,尤其我得15分,我又不想她去讀我畢業的官小,因為差了很多啊
煩惱

原帖由 BSCYL 於 09-9-17 16:45 發表
下面提及的學校, 都是區內不錯的選擇, 最主要是孩子屬於那一類別, 與學校是否配合. 最好的學校不一定是最適合的學校
除世襲位外, 大抽獎要講運氣, 選校填表策略得宜, 入讀心儀學校機會高少許 ...

原帖由 ziyi 於 09-9-17 17:13 發表
係啊,但TKO小學自行申請收生真的走兩極,一係爭崩頭,一係無人申請,得小貓三兩隻

家長看了自行收生的record,自然在大抽獎也會爭崩頭,我認識的到是一係頭3志願(下面提及的學校),一係派到13~14志願, 差不多尾數上 ...

其實都有諗過報直資學校, 但係聽幼稚園講.. 如果報左直資, 又收左, 就唔可以參加自行收生同大抽獎, 唔知啱唔啱呢? 請提示!!
如果直資學校有邊間可以選? 保良局陸慶濤小學好嗎?

另外想問官小差過以前? 咁仲ok嗎? 因為現在我考慮緊官小因為官中係BAND1.

係唔係選邊間小學都唔緊要, 最緊要選間好中學..唔知我咁諗啱嗎? 如果唔啱,請提示.

95校網家長 幫幫手, 十萬火急

接受直資, 要放棄大抽獎.
若果理想中學是羅氏基金, 可報陸慶濤, 是一條龍
官小與官中只是聯繫,保留25%學位, 不保証直升, 其他小學入讀官中亦很多
想入一間理想中學, 選擇合適的小學是有幫助
可以參考各小學派位情況, 選擇一間獲派心儀中學較多的小學, 增加機會率
西貢校網受歡迎及冷落的小學, 收生及競爭有明顯差距, 可參考小學概覽的開班資料及提供的選校意見

原帖由 BSCYL 於 09-9-17 18:53 發表
接受直資, 要放棄大抽獎.
若果理想中學是羅氏基金, 可報陸慶濤, 是一條龍
官小與官中只是聯繫,保留25%學位, 不保証直升, 其他小學入讀官中亦很多
想入一間理想中學, 選擇合適的小學是有幫助
可以參考各小學派位情況, ...

咁係唔係應該選有一條龍小學?

我另一選擇係東華三院王余家潔紀念小學, ok嗎?
lee間有一條龍中學"東華三院呂潤財紀念中學".

如果官小或東華, 你會點選??
請比d意見, 唔該哂!

回覆 1# MakYY 的文章

選小學, 不一定要有一條龍中學作為首要考慮, 最重要是小學是否適合小朋友.  一個快樂的童年是很重要.  
一條龍中學是否心目中的理想, 是, 選該小學正確 或者可以接受作為保險.  
前面提及的數間, 亦並非一條龍, 但都是受歡迎的小學
首先說明我不十分清楚官小, 我個人明顯選擇王余家潔

醒目開學勳章

唔係間間官小差過以前,只是小弟以前那間
像其他人說的,25%聯繫官中,機會又不是特別的好

加上舊官小,硬件設備對比下比較差
師資上,資源受政府關係,又不可出高過出面人工吸引好的老師,舊一批一早入政府的教師除外,但那一批很多到差不多都到退休啦 (我記得當時中學在官中,老師幾好,housing allowance, travelling allowance,長奉)
現在MPF,入職點又低,壓力又高

津貼好一點,有捐款可更新硬件,或請一些教學助理

直資再好一些,可出高一些人工,或雙老師制,除了要跟課程指引外,可自行加上一些延伸的項目

話說回來,除了覺得自己畢業的官小差了外,最主要是希望找一間適合我家那大小姐 的學校,所以才將目標放遠一些

原帖由 MakYY 於 09-9-17 17:49 發表

其實都有諗過報直資學校, 但係聽幼稚園講.. 如果報左直資, 又收左, 就唔可以參加自行收生同大抽獎, 唔知啱唔啱呢? 請提示!!
如果直資學校有邊間可以選? 保良局陸慶濤小學好嗎?

另外想問官小差過以前? 咁仲ok嗎?  ...

醒目開學勳章

但月初去簡介會,校長說全部直升,到老師帶隊參觀時,也是這樣說

而且老師回答說有補底,不會放棄小朋友

原帖由 angelsue 於 09-9-18 09:32 發表
若果理想中學是羅氏基金, 可報陸慶濤, 是一條龍?
你真係要去問清楚,以前佢地答我,如成績不好,不一定可入 Law's foundation.
So i give up LHT.

一條龍要全收小學生

一條龍中學是必須全收所有所屬小學的學生, 當然自行放棄或學校用其他方法勸退除外

醒目開學勳章

如果不是直資的一條龍,按遊戲規則不是只收85%小學生,要留15%給外來生嗎

原帖由 BSCYL 於 09-9-18 12:02 發表
一條龍中學是必須全收所有所屬小學的學生, 當然自行放棄或學校用其他方法勸退除外
‹ 上一主題|下一主題