用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 急問:14/9 1A班功課
go

急問:14/9 1A班功課 [複製鏈接]

有無人知今天的功課呀?我上網看不到,阿仔天天都寫齊,就是今天缺漏,重要是很多項都無寫,死啦!有無人可以幫我呀!唔該!!
   0    0    0    0

http://218.188.1.124/news/homework/P1A_week3.htm

chris:

多謝你的資訊,是我一時大意,沒有列明學校,我要的是沙呂小的功課,但無論如何,唔該晒你.
       我今天再開網頁,真的看不到任何功課,或許是昨天下午學校停課,老師已走了.昨晚我和老公已狠狠地教訓了阿仔,他只能從有限的記憶告訴我有關的功課.假如明天真的欠交,也算是給他一個教訓.

原帖由 loy211 於 09-9-15 12:02 發表
chris:

多謝你的資訊,是我一時大意,沒有列明學校,我要的是沙呂小的功課,但無論如何,唔該晒你.
       我今天再開網頁,真的看不到任何功課,或許是昨天下午學校停課,老師已走了.昨晚我和老公已狠狠地教訓了阿 ...

小朋友忘記寫手冊係好平常的, 我想才小一, 不用狠狠地教訓他啊! 那麼知道要做那些功課嗎?
我囝囝都試過寫漏功課, 不過學校有功課袋, 所以放在功課袋的做晒後, 都叫做晒. 也試過寫生詞原來寫兩張紙, 我仔自己話只要寫一張, 結果成版字老師畫晒符號要補做. 不過老師就無寫手冊話欠交功課. 我想可能老師都預計初開學會不少這情況發生掛, 所以仍未算作欠交功課記錄

還有, 在學校內聯網有個同學錄, 有些有心的家長把自己的電話或電郵upload了上網, 這樣你下次有需要找囝囝同學的家長, 可以試下找下同學錄, 我想這會比在bk post快一點連絡到其他家長. 因為我都係今天才看到你的mail, 想幫手也幫不上了

Venus,

已交了功課,幸而沒有欠交.我估暫時應該不當欠交,其實第一星期已欠了一次.我明白小朋友上小一,不能夠要求太高,但我怕他奉旨靠我幫他檢查(上網查),我看了手冊,欠交5次又要見老師,其他媽咪說欠簽一次體溫又要見校長,點有咁多時間?所以我要訓練他自律,盡量做好.
我今早請了兩小時事假,之後都要飛的士返公司,唉!我覺得上了小學,家長和小朋友的壓力也大了許多.

原帖由 loy211 於 09-9-17 19:09 發表
Venus,

已交了功課,幸而沒有欠交.我估暫時應該不當欠交,其實第一星期已欠了一次.我明白小朋友上小一,不能夠要求太高,但我怕他奉旨靠我幫他檢查(上網查),我看了手冊,欠交5次又要見老師,其他媽咪說欠簽一次體溫 ...

交齊功課, 真好啦! 我有朋友的女兒讀1A, 我先知原來唔同班的功課好唔同, 你個班都未有「生活實務」. 而我個仔就上星期派了.

我仔話無簽體溫咭, 會在咪宣佈邊班邊個無簽體溫咭的. 學校咁重視簽體溫咭?? 聽落覺得會唔會有點兒「小題大做」??

Hi,
我個都試過冇簽咭,只chop a reminder in 手冊,我個仔係1A班,我覺得李老師好好,上次游泳mix-up褲,星期三她幫佢尋找

原帖由 Venuscheng 於 09-9-18 10:27 發表

交齊功課, 真好啦! 我有朋友的女兒讀1A, 我先知原來唔同班的功課好唔同, 你個班都未有「生活實務」. 而我個仔就上星期派了.

我仔話無簽體溫咭, 會在咪宣佈邊班邊個無簽體溫咭的. 學校咁重視簽體溫咭?? 聽落覺得 ...

中默

9月29日中文默書

範圍﹕一上一冊 第十二課《吃月餅》

重點詞語﹕
1.月餅
2.一樣

3.中秋節
4.會不會

5.香甜
6.姐姐

7.月亮
8.團圓