用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95校網邊間小學好?
go

95校網邊間小學好? [複製鏈接]

請問各位家長95校網應該選邊間小學好? 我想報啲有活動教學嘅學校,請問保良局馮晴同保良局黃永樹係唔係活動教學架?

Thank you!
   0    0    0    0

WWS唔知, 馮晴絕對係谷得好勁的學校.

有朋友的子女讀馮晴, 入左精英班, 考90(頭)幾分已經要見家長, "鼓勵"加把勁.
[

醒目開學勳章

兩間都是小三起按照成績分班(精英班)
brand 1比率相差1~2個百分點,馮晴高一點點約62%
如果入到精英班,升英中較為有保障,但他們主要升英中是跨區的(TKO目前只有一所英中)
所以不知道他們有多少人是因跟住址校網定真的是跨區
所以兩間都不可算活動教學,應該算傳統教學的小學
論硬體設備是黃永榭較優勝
論升學成績則是馮晴
兩間第一輛自行收生都是只有25個位給計分的,餘下是給世襲生
15分的收生率少於10%
而且聽聞如果第一輪(自行),第二輪(大抽獎)都失敗時,要叩門,那學校要看申請者的誠意(是否第一輪選她,第二輪放她在第一位)
要用送死的行為表示,不過,當家長將她放在唯一心儀的小學,非入不可的話,那又無可口非的要求,因家長一定會做.

原帖由 咕怪媽媽 於 09-9-14 08:57 發表
WWS唔知, 馮晴絕對係谷得好勁的學校.

有朋友的子女讀馮晴, 入左精英班, 考90(頭)幾分已經要見家長, "鼓勵"加把勁.

我都要為仔仔選小學啦.. 如果想活動教學, 功課唔會太多, 唔會有太大壓力.. 除了馮晴同黃永樹之外, 仲有無d其他選擇呢? 請多多指教...

唔該晒咕怪媽媽ziyi嘅回覆,咁請問兩位知唔知將軍澳區內有咩小學係真係用活動教學,冇咁多功課呢? 依家為咗選校真係頭都大晒!!

唔該晒!

原帖由 Felixcwt 於 09-9-17 00:34 發表
唔該晒咕怪媽媽ziyi嘅回覆,咁請問兩位知唔知將軍澳區內有咩小學係真係用活動教學,冇咁多功課呢? 依家為咗選校真係頭都大晒!!

唔該晒!

DEAR FELIXCWT

天主教聖安德助小學
小一開始用電子英文, 用普教中文
下午會因才施教方法分組 中, 英,  數 (星期1,3,5 )...此我很喜歡詳細可參加學校的請19/9 到簡介會.
小朋友會很開心.
課程當然不是太深, 比較新學校 2004年的.
MIHO

醒目開學勳章

上星期日係東港城搞了個幼稚園及小學巡禮
其中有一個信義會明道小學6年級的小朋友推荐她們學校說不多功課,平均每天3樣,星期五9樣(因包括六日的)
星期二,四默書

這是不是真的少

原帖由 Felixcwt 於 09-9-17 00:34 發表

唔該晒!

95校網邊間小學好

東華三院王余家潔紀念小學是一個不錯的選擇.  先表明我是該校學生家長
低年班英文是用大圖書計劃, 小朋友從故事書中吸收知識, 高年班由英語教師及外籍老師共同編寫課程. 每年均有大型英語活動日, 小朋友在遊戲中學習. 畢業禮有英語歌舞劇, 由全體畢業生參與演出.
中文由低年班開始有普通話課, 高年班有1~2班, 中文全部以普通話授課. "詩韻童聲" 令小朋友對詩詞有初步認識.  中國文化日, 每年均有特色主題, 小朋友透過活動認識文化.  
常識科安排不同的專題硏習.  
高年班數學較好的同學, 可以接受奧林匹克數學培訓
每人一崗位, 每位小朋友在班內均安排1個崗位, 服務同學, 幫助老師, 令小朋友更投入校園, 提高責任感
東華三院辦學宗旨, 有教無類, 對於成績落後的同學, 絕不放棄.  學校投放不少資源在補底方面.  因應該班級整體情況, 開設小班, 約12~16人, 增加老師對個別學生時間, 充分照顧, 因應能力, 調校課程, 令小朋友樂於學習.  部份因成績進步, 次年可回歸普通班.  拔尖方面, 學校為各科成績良好的學生提供增閏課程, 鼓勵學生參加公開比賽, 並提供適當的培訓
學校硬件配套齊全, 電腦設備完善. 另外有自己的電台, 制作錄影. 健身室及新建跑道, 為運動員提供訓練場所. 音樂室, 舞蹈室, 練琴室, 視藝室, 燒陶瓷設備, 演講室, 圖書館等
教學團隊陣容鼎盛, 主任, 老師, 職工人數都較常規多, 有能力, 愛心熱誠.
如果希望知道更多該校情況, 歡迎提問

醒目開學勳章

當然一分耕耘,一分收穫

但我不知市場價(功課數量)

而且這樣算不算活動教學

原帖由 angelsue 於 09-9-17 15:52 發表
一分耕耘,一分收穫。

不勞而穫?

請問呢間學校多唔多人揀?如揀第一志願機會大唔大?

原帖由 BSCYL 於 09-9-17 16:14 發表
東華三院王余家潔紀念小學是一個不錯的選擇.  先表明我是該校學生家長
低年班英文是用大圖書計劃, 小朋友從故事書中吸收知識, 高年班由英語教師及外籍老師共同編寫課程. 每年均有大型英語活動日, 小朋友在遊戲中學習 ...

王余家潔

王余家潔是區內其中一間受歡迎的小學, 大抽獎是講彩數.
基本區內受歡迎的小學, 都必須第一志願選擇, 第二, 第三或更後的志願, 成功機會更微
若果心儀小學是區內, 而且目標只有一間, 自行選該校, 統一派位甲部只選該校, 其他志願漏空, 乙部再填第一志願, 增加獲派機會.
但心儀小學不只一間, 或屬區外, 填表不可跟上面方法

壓力

要小朋友完全沒有壓力, 除非打算不計較成績.  我覺得適當壓力是需要, 不過如何取得適當平衡點, 真的是大學問

活動教學

據聞真道, 並非用傳統教學方法
"莫生" 是這校學生

真道是直資。
津貼學校都是有壓力的學校,嚟梗就要入紙申請首輪自行收生了…真係好難揀

先選中學

提議先考慮心儀中學, 然後看那一間小學入讀此中學的比例較多

當然要考慮小朋友的能力, 興趣, 性格取向

另外為小朋友提供心儀小學的資訊, 吸引小朋友認同接受, 因為用家是他們, 一個愉快的童年是非常重要

我和小兒上了王余家潔小學辦的, 模擬小一, 上課一天, 當天倍太子讀書, 真明白, 子女是什麼料子, 就要選擇什麼學校道理, 因為當天見到不同小朋友, 有家長一早敎了很多小朋友, 約1個, 坐不定, 但什麼講一次就可以又一個, 坐不定, 什麼也不合作, 又一個, 中文很好又一個, 英文很好又一個, 數學老師第一次敎推理就會做又一個, 美術填顏色又一個,個個小朋友長處都不同, 作為做家長的你, 明白子女在學術,那一樣是他專長嗎?問什麼是好學校, 還是問那一間學校合適你小兒!

回覆 1# a@o@a 的文章

同意選擇好學校, 最重要是適合自己小朋友

學校成績好, 硬件/軟件齊備, 但不一定與小朋友匹配
‹ 上一主題|下一主題