用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於自行分配學位的問題~
go

關於自行分配學位的問題~ [複製鏈接]

我妹妹今年讀k.3...
我媽媽想幫我妹妹申請天神嘉諾撒學校...
但是在c部份的a和b計分辦法沒有一個付合...
我妹妹的成績是中上...
這樣有機會能入到嗎???
那麼這部份要填嗎???

唉...我是獻主會小學的畢業生...
現在正在讀銀禧~~~
本來是我想讓我妹妹讀我的小學...
但是我媽媽卻說獻主會很容易入~~~
天神好得多...
但是我卻很擔心妹妹不知道能入到嗎???
我怕妹妹自行分配學位不行...
統一派位的時候又怕妹妹會分到不好的小學...
現在我很煩惱...
希望大家能給一些意見...
我媽媽又不聽人講道理...我自己又是一個中學生...
真的很不好意思呢!!!
   0    0    0    0

1) 天神真係打崩頭, 如果無20分, 令妹只能寄望大抽獎.

2) 天神屬35區, 獻主會屬34區, 校網唔同, 您地究竟住邊區? 住35區的話, 還有希望, 因為天神需要留50%的學額比大抽獎, 而50%之中的9成, 即 45%要比本區學生.

如果您地屬35區的話, 可以博一博, 甲一天神, 甲二獻主會, 抽獎不成, 返獻主會叩門.

如果屬34區, 不如疊埋心水自行收生入獻主會.
[

醒目開學勳章 王國長老

中學生幫細妹問, 好乖wor
政府派位以公平為原則, 唔想小朋友細細個就谷晒咁去搵小學, 所以你都見到個派位方法
第一輪(自行分配學位)係計分的, 講得難聽d就係講出生, 無分都無辦法, 至於你妹妹, 如果ab部分無一個符合,亦唔係首名子女, 就係只有適齡10分, 想入到天神機會真係好微(有大女分, total15分都仲有ddd機會)
你亦知道, 如果你妹揀獻主會, 機會就大好多喇
如果第一輪無offer, 就要再join第2輪(統一派位), 呢輪全人類公平, 唔再分高分低分喇, 只睇地區, 如果你住35網, 可以試抽入天神, 當然純粹講luck, 你亦唔知自己個random number係幾多號, 真係靠搏, 如果你唔係住35網, 要留意, 只有10%學位會俾誇網學生抽(係其他咁多網加埋), 想抽中真係同中六合彩差唔多
如果咁唔好彩連第2輪都唔入(總會派到一間小學既, 不過唔知岩唔岩心水喇), 可以去心儀學校"叩門", 即將小朋友資料交到心儀學校, 睇下校長收唔收喇(要去到呢個stage, 校長至可以自由收生)

原帖由 咕怪媽媽 於 09-9-13 12:24 發表
1) 天神真係打崩頭, 如果無20分, 令妹只能寄望大抽獎.

2) 天神屬35區, 獻主會屬34區, 校網唔同, 您地究竟住邊區? 住35區的話, 還有希望, 因為天神需要留50%的學額比大抽獎, 而50%之中的9成, 即 45%要比本區學生.

...

真的很謝謝你的意見...
但我媽媽現在在小學的自行分配學位還是填了天神...
雖然我一直不斷地說...
現在只能希望妹妹能派到吧!!!
我們家又是在34校網裡...
看來機會真的很微...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-13 12:28 發表
中學生幫細妹問, 好乖wor
政府派位以公平為原則, 唔想小朋友細細個就谷晒咁去搵小學, 所以你都見到個派位方法
第一輪(自行分配學位)係計分的, 講得難聽d就係講出生, 無分都無辦法, 至於你妹妹, 如果ab部分無 ...

很多謝你的意見...
但我媽媽還是很固執地填了天神...
而且我們家還是34區...
看來機會真的很微...
我真的不想讓妹妹沒有這個機會...
但我都無能為力!!!

你個situation有D似我侄女,第一round不選自己家姐果間,得10分,選一些別區熱門,結果?一早預咗!到第二round,第一志願選返家姐果間,最後大抽獎,抽唔到,扣門都唔得,浪費了20分!所以一定要考慮清楚!
‹ 上一主題|下一主題