用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局莊啟程第二小學 想問下莊下家長
go

想問下莊下家長 [複製鏈接]

我想為小女報莊啟程小一,聽大家講新校長加入後,學校做得好好,上下午校是否都一樣?因為下午校的上課時間比較不方便。
   0    0    0    0

上午校同下午校一D都唔同,因為係分別有兩位校長領導,上午係男校長,下午係女校長,兩位的辦學方法、教育理想完全不同,連功課份量都唔同。上午校的校長原本係下午校,舊年先轉了上午。下午校係新校長,舊年至黎,做成點,好有口啤,自己睇。下午校的上課時間的確比較不方便,不過你囡囡入學後,只係讀一年,便搬去新校,轉全日制,我地等左好耐呀。

原帖由 alice2110 於 09-9-13 10:53 發表
我想為小女報莊啟程小一,聽大家講新校長加入後,學校做得好好,上下午校是否都一樣?因為下午校的上課時間比較不方便。

回覆 2# alice2110 的文章

我有3個仔女讀下午校,這幾年眼見莊下換過3個校長,心裏其實好驚,換完一個又一個,擔心一個不如一個。不過好彩換左呢位女校長,間學校進步好大,我日日都有睇佢地集隊,覺得鄺校長到左後,學校係做得最好的一年,過去幾年我未見過d學生咁有禮貌,尤其係低年級,教得好有規矩,以前集隊無嘜活動,舊年有閱讀時間後,以前跑黎跑去的學生,真係乖乖坐定定睇書。仲有品德故事, 其他活動。舊年多了d補課,雖然時間同日子都麻麻,但有好過冇,對呀女成績有幫助,結果派第一志願,佢d同學亦派得好好,我個人認為呢位鄺校長係做得最好的一個。

同意

講得好,由舊年開始學校有新的教學模式後,我呀女好受呢套,E家好鍾意返學,我好滿意,好開心佢有呢個轉變,學校早就應該係咁啦!  之前d校長都唔係好得,好唔店。  最可惜係我兩個大的已經畢業,冇受惠,細女好彩d仲可以去新校讀一年,享受新學校同設施,呢間舊校真係好舊啦。 如果唔係鄺校長去新校,我會發起d家長一齊去同保良局抗議!
‹ 上一主題|下一主題