用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 s位上小學
go

s位上小學 [複製鏈接]

我個囡讀緊第三年特殊學校,出年應該要選小學喇,我全完毫無頭緒,應該要點做,請問有無媽咪可以教下我呢?

唔該哂!
   0    0    1    0

原帖由 carykwok 於 09-9-13 01:19 發表
我個囡讀緊第三年特殊學校,出年應該要選小學喇,我全完毫無頭緒,應該要點做,請問有無媽咪可以教下我呢?

唔該哂!

如果到左適齡要揀小學, 評估中心會call 你返去做一個大評估, 看下個小朋友是否適合讀主流, 或者係應該入輕/中度特殊小學

同埋會比suggestion 你個小朋友應該點做

我個仔就係最後一年s 位時做評估, 之後去普通kg 讀多一年k3, 同時間, 就參加小一適應班(協康/耀能協會都有攪)

之後k3升上小一的時summer, 就盡量比多d 小一適應班比佢地, 等佢地多d 習慣小一的模式, 抄寫手冊, 小息係點, 轉堂又點, 最重要係, 教佢地lunch time 食飯盒呢樣野

同埋適應大班教學(起碼吾係s位1:6)

同埋, 要聽下d家長意見, 看下你住的校網, 有邊d 學校係較適合自己個小朋友, 再查詢學校對special 小朋友有乜野支援

thanks alot hinhinmummy!

我本身都想比個女讀多一年k3,原來真係得架?咁有無得申請學卷架?讀多一年k3,有無得搵返I位?定係只可以去返普通KG?
你所講既小一適應班係咩形式架?係每日都要返?請問有無網址可以提供?申請時間會唔會好耐?

好擔心個女上小學唔知會點...

太多問題,多謝你!

我本身都想比個女讀多一年k3,原來真係得架?
你自己去問, 有人收你個女未得law, why not? 但要留意, 到申請小一時, 因為過左適齡, 所以會無左適齡父

咁有無得申請學卷架?
你間kg 符合申請資格就得啦

讀多一年k3,有無得搵返I位?
i位同s位, eetc 一樣, 只係到6歲就無, 但你可以搵有i位的nursery

定係只可以去返普通KG?
一樣, 有人收就得

你所講既小一適應班係咩形式架?係每日都要返?請問有無網址可以提供?申請時間會唔會好耐?
你留意下協康同耀能協會的活動, 佢地每期的活動都不同, 形式似小一甘, 每個會攪的亦不同, 但都會有中英數, 小息, 抄寫手冊呢d

申請, 都係同申請佢地的activities 一樣, 都係要抽

好擔心個女上小學唔知會點...

見步行步, 吾擔心得甘多

我個仔都係delay,佢4歲尾先開始寫到字, repeat左一年k2,所以而家k3都唔係識寫好多字,亦唔識抄野,我都好擔心佢,唔知上到小一會點,零雞旦事少,最驚佢唔肯學

我見幾活動既小學每日都有功課,又要預備默書,功作紙等等...

見佢而家都只係識咁少,都唔知佢點算,我都有教佢,但佢唔係好肯學新野

最近去左小學開放日,知道而家既小學上課模式都好d,因為最少可以教佢抄手冊之類,因為唔抄就無人會幫(雖然好多小一都有網上手冊),老師亦唔會走埋去幫佢

一小預備班/適應班:
1. 協康"平--健樂會, 貴--青蔥(20堂約半年)$4000.00,要評估,有社工, 教育心理學家解說, 上2期的幼兒導師是miss ng, 專教大些的小朋友, 現已調去 大坑東(升職)
2.耀能 -在日修上(星期六) 平
3, 明愛 --3星期半日 $1500.00 (暑假時間, 要評估)上2年在寶覺上,剛剛暑假在 "st paul"上
4.瑪嘉烈 --轉介 $100.00/堂, 1week 2堂 .
5. 協康(長時間) --大坑東 星期一, 三, 五上午$3000/月, 現在是(曾任教長沙灣協康--歐陽老師 " 好好好有愛心")
6. 某些小學都會攪小一班(不用比錢,約得幾堂), 多數暑假時間.

many thanks hinhinmummy, marsten & 12312

醒目開學勳章

貴--青蔥(20堂約半年)$4000.00

請問係咪係海富上果個?逢週六?

回覆 1# sharon26788 的文章

上2期都都在 太子青蔥上 , 20堂/半年, 今年 10月后就吾知有沒有新開課程了.

評估左未, 你都要睇下report 出來先再作決定, 但相信你都心裡有數你小朋友的能力, 若訐可你都可幫孩子重讀一年k3
原帖由 carykwok 於 09-9-13 01:19 發表

唔該哂!
‹ 上一主題|下一主題