用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 你的小朋友有冇參加泳班?感覺如何?
go

你的小朋友有冇參加泳班?感覺如何? [複製鏈接]

亞女暑假學了20堂游水,很愛游,見學校有得報,不知幾開心。
今日上了第一堂泳班,上完堂第一句:媽咪,好累啊!我唔想係呢度學啊!
了解過後及自己親眼所見的:我見到亞女差一步就游到終點便停了,見到個Miss同佢講了幾句,原來說:你再拿住個浮板行而唔游,我就鬧死你! 所見的真是密集式,一組8個小朋友,兩個Miss!成個鐘頭未停過,不停游,不停踢水!真是好累的!其實學游水唔係想入校隊,只是強生健體及學識游!其實平時游水都見到D私人教練好惡!我都有同亞女解釋,泳班教練好嚴,係想小朋友學好D!做任何事都唔可以半途而廢!突然想起D中國小孩學體操的片段,離開父母,耕苦訓練的情景!
另外佢重話D水好凍!見佢隻手浸到白晒,以前連讀游2hrs都冇甘梅,皮都快脫落!見佢打晒振!實在太多人一齊落堂,個浴室太細了,只企在門外,根本入唔到去!要等沖身,起碼半小時以上,很多人只換衫就走了!結果亞女穿住浴袍回家!同亞女講,學埋7堂再決定或另作打算改地點。
   0    0    0    0

我以前小學中學也是泳隊的, 我知道過中苦況, 係要地獄式訓練才會進步, 冬天也沒有休息時間的, 十多度氣溫也要練水, 雖說暖水泳, 但是露天的, 所以凍到LIP都變紫, 我有比女女去學游水, 但不會參加學校泳隊, 練到"莊泳"咁大山婆咁, 但係, 我小時候練到身體就VERY GOOD, 傷風感冒都好少~~~~

原帖由 chfong 於 09-9-12 22:36 發表
亞女暑假學了20堂游水,很愛游,見學校有得報,不知幾開心。
今日上了第一堂泳班,上完堂第一句:媽咪,好累啊!我唔想係呢度學啊!
了解過後及自己親眼所見的:我見到亞女差一步就游到終點便停了,見到個Miss同佢講了幾句,原來說:你再拿住 ...
‹ 上一主題|下一主題