用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道幼稚園一問
go

宣道幼稚園一問 [複製鏈接]

點解宣道幼稚園啲學生咁難入返宣道小學,難道宣道幼稚園課程好淺,因我知道宣道小學課程好深,請各位知情家長俾啲意見, 謝謝!
   0    0    0    0

謝謝兩位媽咪回應,咁即係可以唔考慮宣道幼稚園啦!

k1 :(每天都有工作紙), 唔會寫字, 原因係小朋友手仔小肌肉尚未控制得太好(以我所只某部分kg 都係咁)

k2: (一開學就要用鉛寫字了!!!!)

我唔覺得宣幼淺囉, 其實深定淺係好個人的.
宣幼係活動教學, 唔會好谷學生, 小朋友每天開心學習.
如果個間kg 好深, 小朋友日日都唔想返學有意思嗎 ?
咁就睇吓你點取捨喇.

我小朋友讀緊k3了, 有以下分享:

1. k2已要執筆寫字了, 寫的字唔算淺, 深與淺的界定很難界分, 如: 爸爸 / 媽媽 / 哥哥 / 姐姐 / 妹妹 / 弟弟 / 洗衣服 / 游泳等等... 英文亦有寫 thumb / yoyo / queen etc.., 到了k3, 所寫的已經是句子; 我從沒有對比過其他學校, 但我開心的是, 現在有時和仔仔玩遊戲, 有時叫佢作句子, 佢可以寫到: 我和爸爸媽媽去游泳; 其實得嗰4歲幾, 已經識寫這些字, 我已為他感到自豪...

2. 仔仔每天上學都很開心, 我亦有和仔仔每星期日返宣道主日學, 而家長亦有家長班, 學校請來很多專業人事分享, 講解, 真係很得益..

3. 老師們嘅愛心, 精神, 對每個學生嘅付出, 我真係心存感激...

其實每年宣小會預留60個位給宣幼生, 雖並不是100%, 但已算是很好了...

原帖由 BB160603 於 09-9-11 14:21 發表
點解宣道幼稚園啲學生咁難入返宣道小學,難道宣道幼稚園課程好淺,因我知道宣道小學課程好深,請各位知情家長俾啲意見, 謝謝!

有成60位俾宣少,唔叫難入,其他小朋友仲難入啦, 宣幼每年得113 - 132個學生,有一半入宣少.. 唔少了,同埋宣幼一d都唔易考入, 唔同kv同 st cat, 佢地每年收6百幾個k1

因宣幼課程深,宣小課程更加艱深!
原帖由 BB160603 於 09-9-11 14:21 發表

原帖由 Winnietao 於 09-10-12 11:07 發表

有成60位俾宣少,唔叫難入,其他小朋友仲難入啦, 宣幼每年得113 - 132個學生,有一半入宣少.. 唔少了,同埋宣幼一d都唔易考入, 唔同kv同 st cat, 佢地每年收6百幾個k1 ...

係架, kv, 同sc cat 真係好多位.........
以機會率黎講易入d

原帖由 coachnewspaper 於 09-10-12 18:55 發表
因宣幼課程深,宣小課程更加艱深!

我又唔覺得宣幼課程太深 or 太淺lor,
活動教學唔會太多功課架喇, 我覺得適當lor
‹ 上一主題|下一主題