用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教民生家長,有關申請攞入學申請表. ...
go

想請教民生家長,有關申請攞入學申請表. [複製鏈接]

打過去民生問, 佢地話10月1日可以上網 download 入學申請表 .而係11月2,3日學校都會派入學申請表.  咁上網download 同親自去攞會唔會有分別呢?? 定係想睇下家長有無誠意親自攞form 呢.
thanks
   0    0    0    0

上年無得上網downloan 申請表喎, 係親身去學校取架!

本人囝囝今年九月入讀民生幼稚園,我記得舊年都是在網上download申請表填寫,和親自去攞沒有分別,不過交回申請表就要親自去學校報名,因為學校會派回一份問卷,和面試証,面試當天交回學校,所以那份問卷儘量在家裹填得詳細和完美一點,因為那份問卷作為收生參考一部份!
原帖由 MIZU 於 09-9-11 13:13 發表
打過去民生問, 佢地話10月1日可以上網 download 入學申請表 .而係11月2,3日學校都會派入學申請表.  咁上網download 同親自去攞會唔會有分別呢?? 定係想睇下家長有無誠意親自攞form 呢.
thanks ...

can u share how's the format of the interview and what were asked pls?  thx.

原帖由 王惠光 於 09-9-14 22:09 發表
本人囝囝今年九月入讀民生幼稚園,我記得舊年都是在網上download申請表填寫,和親自去攞沒有分別,不過交回申請表就要親自去學校報名,因為學校會派回一份問卷,和面試証,面試當天交回學校,所以那份問卷儘量在家裹填得詳細和完美 ...

Thanks for your reminder! You are really so helpful.

原帖由 王惠光 於 09-9-14 22:09 發表
本人囝囝今年九月入讀民生幼稚園,我記得舊年都是在網上download申請表填寫,和親自去攞沒有分別,不過交回申請表就要親自去學校報名,因為學校會派回一份問卷,和面試証,面試當天交回學校,所以那份問卷儘量在家裹填得詳細和完美 ...

I have different memory. Last year, K1 applicants can apply in person or by mail. The school had collected all applications before they sent out the interview letter and questionnaire.  I guess there is no difference in the chance of admission.

For this year, the method is printed on the school website, and I quote:

親臨本校索取或繳交報名表:
  • 請帶備出生證明文件正本及副本;
  • 近照一張;
  • 回郵信封(9吋 × 4吋)兩套;
  • 報名費港幣30圓; (報名費可以現金/劃線支票繳付,支票抬頭請寫「民生書院幼稚園」,
    支票背面請寫上學生姓名及聯絡電話號碼);
  • 報讀低班(K.2)或高班(K.3)者,亦請一併繳交現讀學校的評估表或兒童發展報告副本;
  • 派發表格日期:2009年11月2 及 3日(星期一 及 二)
  • 截止日期: 2009年11月7日(星期六)
  • 辦公時間: 上午9:00–12:00,下午2:00–4:00
網上下載報名表:
  • 表格可於2009年10月1日開始下載;
  • 填妥報名表格可於11月7日(星期六)前郵寄本校;
    (以郵截為準)
  • 表格下載
郵寄報名表:
  • 出生證明文件副本;
  • 近照一張;
  • 回郵信封(9吋 × 4吋)兩套;
  • 報名費港幣30圓; (報名費只接受支票繳付,支票抬頭請寫「民生書院幼稚園」,支票背面請寫上學生姓名及聯絡電話號碼)
  • 報讀低班(K.2)或高班(K.3)者,亦請一併繳交現讀學校的評估表或兒童發展報告副本;
    (以郵截為準)
    面見日期:- 謹定於2009年11月21日(星期六),面見時間及課室編排,將於2009年11月初以書面通知。
end quote

我記得舊年去到學校時,學校門口巳經排了一條長龍,聽講有5000人報名,衹取錄250多人,我和太太都有去,但面試祇准一名家長陪同考生入課室,我就留在禮堂聽他們的簡介,後來聽太太說,大概10名考生和家長一组,安排在不同課室面试,那些小朋友被安排一邊玩遊戲,另有一名外籍老師在旁觀察,跟着便逐一問那些孝生問題,
家長則在另一邊見老師,我太太說她是背住坐,所以看不見後便囝囝的情形,老師問我太太有沒有工作,我太太答有,跟住問誰人照顧我兒子,平時和先生及工人輪流照顧兒子,每日都會抽時間指導兒子功課,後來我問呀仔老師問他甚麽問题,呀仔話老師問他叫咩名,今年幾歲,住在那裏,呀仔話全部都答到老師,呀仔仲話有D小朋友顧住玩,完全無啋老師添!希望能夠幫到妳啦
原帖由 sliwh 於 09-9-14 22:58 發表
can u share how's the format of the interview and what were asked pls?  thx.

HI 王惠光,

好多謝您分享面試過程.
5000人報名收 250幾人...... 好恐佈呀 !
我相信今年07年出生既小朋友會梗厲害.

原來除左考小朋友, 都要考埋家長 !
咁張問卷調查係講乜0家 ?

咁你仔仔而家係民生讀得開唔開心呀 ? ^^

MIZU

原帖由 王惠光 於 09-9-19 10:00 發表
我記得舊年去到學校時,學校門口巳經排了一條長龍,聽講有5000人報名,衹取錄250多人,我和太太都有去,但面試祇准一名家長陪同考生入課室,我就留在禮堂聽他們的簡介,後來聽太太說,大概10名考生和家長一组,安排在不同課室面试,那些 ...

at

Hello MIZU,
        舊年民生書院果張【新生家長問卷】,衹有2條問題,
1.你對孩子有甚麽期望?
   What are your expectations for your child?

2.你最欣赏民生書院幼稚園甚麼?
   Why have you applied to Munsang College Kindergarten for your child?
我記得大概寫了2頁纸倒,另外我囝囝返民生之後,他對我說很鍾意學校的地方很多,有户外遊樂場,電腦室,游泳池,他很想快些游水,不過我想要小學才可以游呢,而習作簿印刷得好靚,能夠吸引呀仔常常做習作,希望妳的小朋友都能在民生讀書呢!
原帖由 MIZU 於 09-9-19 16:01 發表
HI 王惠光,

好多謝您分享面試過程.
5000人報名收 250幾人...... 好恐佈呀 !
我相信今年07年出生既小朋友會梗厲害.

原來除左考小朋友, 都要考埋家長 !
咁張問卷調查係講乜0家 ?

咁你仔仔而家係民生讀得開唔開心呀  ...

HI王惠光,

民生係一間好大既學校, 設施一定唔差.
我都希望仔仔有機會成為一份子.
^^

請問, 問卷調查的2條題目是用中文作答還是英文作答呢 ?
而這份卷調查, 是即刻交回給學校定還是拿回家慢慢作答.
謝謝分享 ^^

MIZU

原帖由 王惠光 於 09-9-20 18:56 發表
Hello MIZU,
        舊年民生書院果張【新生家長問卷】,衹有2條問題,
1.你對孩子有甚麽期望?
   What are your expectations for your child?

2.你最欣赏民生書院幼稚園甚麼?
   Why have you applied to Munsang Colle ...

Hello MIZU,

問卷上的問題是中英文並列的,無特別說明要中文或英文作答,我認為用你最纯熟的語文作答便可以了,我自己當年都是用中文寫的。
        另外問卷是你在報名之後,遲些學校便會將面試証和問卷一起寄給妳的,妳可以在家裏慢慢填寫,在面試當日交回學校便可以了。希望能夠幫到妳,Bye Bye!
原帖由 MIZU 於 09-9-21 09:54 發表
HI王惠光,

民生係一間好大既學校, 設施一定唔差.
我都希望仔仔有機會成為一份子.
^^

請問, 問卷調查的2條題目是用中文作答還是英文作答呢 ?
而這份卷調查, 是即刻交回給學校定還是拿回家慢慢作答.
謝謝分享 ^ ...

HI王惠光,

May I know is 民生 100% can get accepted primary school?  thanks a lot for your help.

since some post said 100% and others said 30%

Thanks

Hello siuFatMom,

根據2009年9月份民生書院派給學生的一份通告,是有關幼稚園學生升讀小學部事宜通告,內容說小學部將預留不少於百分之八十五的小一學額,優先取錄本校幼稚園學生,面試及申請費用全免。小學部是根據貴子女在本校的幼稚園部的學習表現,通知取錄與否。希望這些資料能夠幫到妳。
原帖由 siuFatMom 於 09-9-23 09:45 發表
HI王惠光,

May I know is 民生 100% can get accepted primary school?  thanks a lot for your help.

since some post said 100% and others said 30%

Thanks

請問大家報名問題......
報名表上填父母姓名,公司,地址,職業....等
而地址意思是填公司地址 或 住址 呢???
many thanks~
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

原帖由 chaco 於 09-10-2 10:20 發表
請問大家報名問題......
報名表上填父母姓名,公司,地址,職業....等
而地址意思是填公司地址 或 住址 呢???
many thanks~

應該係公司地址

表格download ,又2page, 係唔係page 2 係空白ga!

因我聽有的bkmamai 話有part 係什麼對自女及學校期望.

why cannot print out the form?

thanks 0226.

我 download 都係 page 2 空白喎~

但問卷唔係報名之後,學校會連面試証一起寄咩?

原帖由 0226 於 09-10-2 10:38 發表

應該係公司地址

表格download ,又2page, 係唔係page 2 係空白ga!

因我聽有的bkmamai 話有part 係什麼對自女及學校期望.
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19

原帖由 chaco 於 09-10-2 10:45 發表

我唔知ar , so 問問D mami . 今即是填1張form 就ok.
thanks.

原帖由 chaco 於 09-10-2 10:45 發表

要連埋一張相,係唔係除左application form 個張仲要attached 多一張

原帖由 0226 於 09-10-2 11:23 發表

要連埋一張相,係唔係除左application form 個張仲要attached 多一張

問左學校la, 向application form 個1張就得la
‹ 上一主題|下一主題