用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kathylo
go

2010讀小一 [複製鏈接]

Kathylo,

佢地都收咗我個女讀下年小一, 但我唔考慮接受, 我有朋友個囝囝讀到三年班便轉校, 佢話貴唔緊要, 但是唔好, D老師不好, 不過最緊要是自己鍾意.  請問知唔知有無街車由大圍去九龍塘.

Thanks a lot!

簽名被屏蔽

我朋友有兩囝囝都是讀音小, 據她說見過老師罵小朋友是不客氣及沒有顧及小朋友的自專心, 她覺得私學D老師認該是好D, 但竟然有D老師如此對待小朋友, 所以幫細仔轉到其他私學小四, 而大仔已是六年班, 所以讀到完 她說音小D成績一般! 其實我自己在Interview觀察D老師好多好young,一定有活力但未必好有耐性, 面試的老師問問題目都不太清晰, 不知如何回答! 總結間間學校都有好老師, 最緊要自己心儀! 我自己對音小印象都是一般, 如果小朋友對音樂興趣濃厚, 相信音小都okay因為音小較為著重音樂多於學術, 不過讀音小都要考慮會否讀音中

原帖由 ming2 於 09-10-7 10:32 發表

想問下你朋友有冇具體少少咁講d老師點唔好法呀???因為我所見0既老師都係勁有愛心,小朋友又好喜上堂架喎?!.同埋我見阿囡d老師都會諗d方法去幫小朋友記憶課堂所學0既野喎...到底係邊方面有唔好呢?? ...

lulam

請問知唔知大圍有無車去九龍塘?? Thanks

我係係大圍mcdonald7:27上車, 5:10下車,你住係邊呀? [/quote]

醒目開學勳章

原帖由 ChioMaMa 於 09-10-7 12:39 發表
我朋友有兩囝囝都是讀音小, 據她說見過老師罵小朋友是不客氣及沒有顧及小朋友的自專心, 她覺得私學D老師認該是好D, 但竟然有D老師如此對待小朋友, 所以幫細仔轉到其他私學小四, 而大仔已是六年班, 所以讀到完。 她說 ...

我女讀小五,我就唔覺有你朋友情況,我覺得學校是有愛心、關心學生。記得大前年升小四暑假時,有一位同學家長突然逝世,班主任(當時己離職)主動聯 絡其他家長、小朋友出席安息崇拜,作支持並教導其他小朋友要 鼓勵、多關心同學,當日有三位老師出席,意外是陳校長都有出席。   我問個班主任TSA成績,中、英、數仍然保持高於水平。

我唔係咁清楚, 唔好意思幫唔到你。

原帖由 ChioMaMa 於 09-10-7 12:42 發表
lulam

請問知唔知大圍有無車去九龍塘?? Thanks

我係係大圍mcdonald7:27上車, 5:10下車,你住係邊呀?
[/quote]

yklee

多謝回應, 我對貴校的意見是個人, 完全沒有意思去描黑貴校, 而我朋友的見解同樣是她的體法亦不是絕對, 所以我自己都提到間間學校都有好和不好老師, 最緊要是自己鍾意!希望大家明白!

lulam,

多謝回答!

原帖由 yklee 於 09-10-7 21:58 發表

我女讀小五,我就唔覺有你朋友情況,我覺得學校是有愛心、關心學生。記得大前年升小四暑假時,有一位同學家長突然逝世,班主任(當時己離職)主動聯 絡其他家長、小朋友出席安息崇拜,作支持並教導其他小朋友要 鼓勵、多關 ...

Hi Hi,

我都對音小好有興趣:) , 不斷上網揾資料, 隨之而來就係好多問題響我惱海  希望有其他媽咪可以幫忙解答, 十萬個感謝

1) 請問除左學費同雜費之外, 因為要學其他既樂器, 每月會唔會花費好多???  e.g. 考國際試, 買樂器, 課餘時間要唔要自己在外找私人教師教授樂器, etc...

2) 想問除左跟音樂有關既堂, 會唔會有一般學校既 , 常識, 科學 等等, 另外我想知音小既中學學生要唔要考會考????

3) 我女女4歲半, 佢之前從來無學其他樂器, 佢依家有學跳舞, 老師都講佢節奏感幾好, 佢從細個都對音樂好有反應, 會跟住擺動, 平時我比我覺得好聽既音樂佢聽佢都好喜歡, 我想知點樣先知適唔適合佢呢?? 因為 如果真係入左音小既, 條路都好長, 我怕只係我一相情願而揀左唔適合佢既學校

4) 另外中學畢業之後, 其實會有咩出路?

簽名被屏蔽

Ming2,

真係麻煩晒你詳盡既解答
聽落我真係幾鐘意音小, 請問你知唔知通常每年幾時有簡介會呢? :)

原帖由 ming2 於 09-10-9 01:19 發表
hi karmanshirin

我希望可以解答到你少少問題啦...

1) 請問除左學費同雜費之外, 因為要學其他既樂器, 每月會唔會花費好多???  e.g. 考國際試, 買樂器, 課餘時間要唔要自己在外找私人教師http://ads.ba ...

小兒2010年度入讀音小。想請問:
(1) 校車由西灣河到音小大概幾點上車和下車?有沒有電話可以查詢?每月車費大概是多少?
(2) 放學是否要留在學校參加課外活動?如果參加課外活動的話,有沒有課外活動車送小朋友回家?
(3)小兒很想參加school choir。請問chior成員是否由老師挑選?是否容易被挑中?
(4)由幼稚園到小一,有沒有甚麼事情特別需要注意,可以幫助他順利過渡小一?
謝謝!

ICQM課程資訊

1) 校車問題,可以致電金海客運 26401881.

2) 學校一週有兩堂活動課,有約九種活動可以讓小朋友選擇,費用另俾。大約$400多,有十堂~

3) 小女小一,課程有兩堂便是合唱課,平時都好多機會唱詩歌(團契/聖經/導修堂...)。而唱得好的小朋友,應該都好大機會被選入到學校的choir, 如果小朋友鍾意, 應該可以入到choir.

**另回答另位媽咪問有關開放日。
一年大約有三次"家長問答大會",每年都唔同,小女那年參加的是3月/5-6月,有興趣可以留意學校網站 www.icqm.edu.hk  或致電校務處(網站有電話)

※分享下課程方面資訊※
音小並非如同外界所以為是以學樂器為主,音小一樣有中英數常識等主科,但又將"宗教理念"及"音樂"納入主科。

**宗教課方面,有1堂聖經堂及2堂團契堂。
**音樂含括好多科,有音樂欣賞2堂、器樂1堂(1對1學樂器)、演奏1堂(小朋友輪流表演或欣賞他人表演)、合唱2堂、音樂創作2堂。
**中文課方面,有八堂中文,另有兩堂普通話堂。
**英文課方面,有七堂英文,另有兩堂"PHONICS"。
**數學課方面,有八堂。 以中英語教學並重。
**其它課程,生命教育4堂、電腦2堂、藝術創作2堂。
**每日有1節導修堂,大部份讓小朋友做功課、或者集體聽故事。

每節/堂時間25分鐘。

原帖由 PaulineVin 於 09-10-12 10:27 發表
小兒2010年度入讀音小。想請問:
(1) 校車由西灣河到音小大概幾點上車和下車?有沒有電話可以查詢?每月車費大概是多少?
(2) 放學是否要留在學校參加課外活動?如果參加課外活動的話,有沒有課外活動車送小朋友回家?
(3)小兒很想 ...

試試解答你的問題:
2. 課外活動—多數是校內的管絃樂團、絃樂團或者合唱團都有兩個。事後多數家長接送,如果大D就自已乘公共交通工具了。
3. school choir 每年都會選一次,少女第一年入選,去年落選,今年由入選。
4. 音樂訓練,可以培養小孩的專注力。定下每天的樂器練習時間,可以由15至30分鐘,因學校的功課一般都不太多,應該有足夠時間的。但父母都要參與,不要讓小孩感到枯燥,父母可以多多鼓勵他們,欣賞他們。愈多鼓勵,他們愈有進步。

原帖由 TYma 於 09-10-12 10:52 發表
1) 校車問題,可以致電金海客運 26401881.

2) 學校一週有兩堂活動課,有約九種活動可以讓小朋友選擇,費用另俾。大約$400多,有十堂~

3) 小女小一,課程有兩堂便是合唱課,平時都好多機會唱詩歌(團契/聖經/導修堂...)。而唱得好 ...

點解唔見有體育堂既, 係咪音小唔多注重體育架.

TYma and vcom:
多謝您們回覆。打電話問過校車公司,原來沒有校車直達,所以比較頭痛。

有體育堂,一個星期一次。每年有一次陸運會。有足球、籃球校隊。當然音樂的比重會多D。

hi,

請問星河明居幾點上校車?車費約多少?
是否可以打去金海客運問?

vcom,

請問學校既英文和中文課是用什麼語言來教學? 是否用英語和普通話來教學?  謝謝...

英文按學生的程度分三組,程度好的應該會全程用英文上課。其它組別會用英文,如果學生不明白就加上中文講解。學校的安排是令學生真的學曉。中文應該是用普通話教的,加上又有普通話堂。
希望能解答你的問題!

原帖由 vcom 於 09-11-4 10:43 發表
英文按學生的程度分三組,程度好的應該會全程用英文上課。其它組別會用英文,如果學生不明白就加上中文講解。學校的安排是令學生真的學曉。中文應該是用普通話教的,加上又有普通話堂。
希望能解答你的問題! ...

我想問下小學幾年級開始會將全部科目改為用英文教和用英文課本呀?

因為音中好似係英文中學, 即是除了中文和中史外全部都用英文教和英文課本的, right?
‹ 上一主題|下一主題