用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城or黃大仙區女校有否好提議?
go

九龍城or黃大仙區女校有否好提議? [複製鏈接]

我亞囡多是BAND1尾2頭(如無大驚喜), 自選想為她試女校
(九龍城or黃大仙or深水埗)都可以

各位媽咪有否好建議?

自己較prefer讀書壓力少的
   0    0    0    0

Hi,

九龍城-九真、培道
黃大仙-德愛
深水埗-上智

BAND1尾2頭我會選九真...
老實講,真係冇一間讀到書而又壓力少的ge學校,所為壓力都係睇小朋友跟唔跟得上,跟到咪冇壓力囉!!

motherlau

原帖由 Viman 於 09-9-10 22:01 發表
我亞囡多是BAND1尾2頭(如無大驚喜), 自選想為她試女校
(九龍城or黃大仙or深水埗)都可以

各位媽咪有否好建議?

自己較prefer讀書壓力少的
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

回覆 1# motherlau 的文章

同意, 仲有自己有無心向上,

老師的質素及教學方式都係有影響!

Thanks for your suggestion.
真光我較少留意,等我多聽各界意見先
黃大仙的聖母書院大家有否留意呢?

聖母書院ok,不過有直系小學,位小,成績好可以諗諗架!!

motherlau
原帖由 Viman 於 09-9-12 00:12 發表
Thanks for your suggestion.
真光我較少留意,等我多聽各界意見先
黃大仙的聖母書院大家有否留意呢?

原帖由 motherlau 於 09-9-11 09:06 發表
老實講,真係冇一間讀到書而又壓力少的ge學校,所為壓力都係睇小朋友跟唔跟得上,跟到咪冇壓力囉!!

motherlau

...

Very Good Point.

嘩!!多謝晒。幾驚比人鬧呀!!

motherlau

原帖由 greendotdot 於 09-9-12 16:59 發表

Very Good Point.

真慘!估唔到而家係BK上比意見都驚比人鬧 .

原帖由 motherlau 於 09-9-12 17:43 發表
嘩!!多謝晒。幾驚比人鬧呀!!

motherlau

回覆 1# wunma 的文章

是呀, 上智應該是band 1 頭. 今日與同學吃飯,有提議聖家,
唔知各位媽咪覺得band1尾有機會嗎?

回覆 1# Viman 的文章

多謝各位媽咪意見!

很快就要做決定la, 個心都是十五十六, 等亞囡考好試才作決定吧!

聖母和培道是我的choice!
大家知道這兩所學校校風和校園風氣如何呢?

聖母 = 是英中

培道 = 是中中

如以上資料有錯請指教 !!

原帖由 Viman 於 09-12-7 22:33 發表
多謝各位媽咪意見!

很快就要做決定la, 個心都是十五十六, 等亞囡考好試才作決定吧!

聖母和培道是我的choice!
大家知道這兩所學校校風和校園風氣如何呢? ...

是的, 培道是中中,但下年開始會有英文班.
http://www.pooito.edu.hk/admissions/2010/MOIPolicy.html

其實她的成績也不錯..如能入其英文班應是不錯的choice.

原帖由 wunma 於 09-9-17 09:22 發表
上智係咪石硤尾果間寶血會上智, 如果係, 佢係band 1 頭, 同其他幾間差好遠, 自行揀佢, band 1中都好危.

上智肯定係band 1頭,每年自行收生都收好多SFA好top既人.

謝謝!
我囡對培道都喜歡, 但英文班不是全面的, 是某幾科,到S3 some subjects will switch to Chinese again.
好似怪誕點!

原帖由 zr1010 於 09-12-8 23:39 發表
是的, 培道是中中,但下年開始會有英文班.
http://www.pooito.edu.hk/admissions/2010/MOIPolicy.html

其實她的成績也不錯..如能入其英文班應是不錯的choice.

係呀,唔知點解有D家長係鍾意踐踏幾間名校,好彩有D都好中肯,所以真係不可盡信。

原帖由 CHUCHU 於 09-9-16 18:01 發表
真慘!估唔到而家係BK上比意見都驚比人鬧 .

唔好意思,請問培道屬於Band 2頭or中?收生要求是怎樣的?
謝謝!

回覆 1# angelbebe 的文章

只知大多數是band2學生, 是九龍城band 1生的安全網,所以都有部份band1的學生(是校長說的)

我亞囡是band 1尾都幾鍾意
現在還是15/16

回覆 1# Viman 的文章

剛剛收到最新成績, 亞囡屬band 1 中, 那麼妳們會怎樣選呢?

培道/聖母/德愛 或聖家呢?
‹ 上一主題|下一主題