用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 課外活動
go

課外活動 [複製鏈接]

今天終於收到課外活動通告, 似乎一個活動不能上下學期都報, 如果我小朋友喜歡網球, 如他只能玩一個學期, 可能會有點失望的.

學校那些活動辦得好, 有推介嗎?  球類活動教得安全嗎?
   0    0    0    0

我都想知啊!而且好多女女中意的活動都是在星期五的,可否報兩樣啊?她說想天天都上課外活動,但我看到周三和周四是沒有活動給P1學生的,她有些失望呢,她說什麽都想學呢。請各位前輩指教、指教啊!
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

原帖由 EmilyMami 於 09-9-11 09:47 發表
她說想天天都上課外活動,但我看到周三和周四是沒有活動給P1學生的,她有些失望呢,她說什麽都想學呢。請各位前輩指教、指教啊!  ...

對呀!仔仔說想參加LEGO,但最少要等到P4呀!
想請問前輩C4CAT和Fun n' Friends二種網上英文學習的,那種比較好?小孩子比較會想用?
(Fun n' Friends網上示範的例子不多,C4CAT則要填寫資料才能試用,所以無法比較) 謝謝!

EmyilyMami, Bertie07.

其實上下學期同一個活動內容所學的是一樣的, 所以只報一個學期已足夠。每個學生最多報3項都足夠了, 唔需要每日都上, 每個同學都有機會輪流上不同的活動的。

愈高年班學愈多唔同類型的活動可以上的, 所以唔駛太擔心。仲有這些活動只係興趣班般, 提高小朋友對該活動的興趣, 不會令小朋友精於該項活動, 若小朋友很有興趣或潛質, 最終出去外面學係好d的, 如網球, 足球等。

我仔仔舊年係初級合唱團, 另外一日係上學期上數學班, 下學期上小型網球, 很開心的。

iwff

原帖由 EmilyMami 於 09-9-11 09:47 發表
我都想知啊!而且好多女女中意的活動都是在星期五的,可否報兩樣啊?她說想天天都上課外活動,但我看到周三和周四是沒有活動給P1學生的,她有些失望呢,她說什麽都想學呢。請各位前輩指教、指教啊!  ...

small_cc,

咁咪等到小4才學囉, 可能未識會低年班學。

我仔仔舊年登記了C4CAT, 好似舊年未有Fun n'friends (唔係好肯定), 我今年都會再登記C4CAT的, 你問我分別, 真係唔識答, 只係我覺得仔仔對C4CAT的內容很有興趣,又互動, 所以我會繼續登記。

不過要小心小朋友太投入網上學習, 而忽略了日常功課, 我仔仔就係最初一回家就上網做練習, 我回家都未做功課, 最後當然係要做完哂功課才可上網啦, 因為始終網上練習不是計入學校分數, 唔需要太緊張的。

iwff

原帖由 small_cc 於 09-9-11 10:14 發表

對呀!仔仔說想參加LEGO,但最少要等到P4呀!
想請問前輩C4CAT和Fun n' Friends二種網上英文學習的,那種比較好?小孩子比較會想用?
(Fun n' Friends網上示範的例子不多,C4CAT則要填寫資料才能試用,所以無法比較) 謝 ...

我還想問,下午興趣班結束後是否有校車服務的呢?幾點鍾?是否在同一地點下車呢?謝謝
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

EmilyMami,

課外活動後的校車服務係唔同的, 我住將軍澳係冇校車, 九龍只會去到藍田站。港島聽聞只會係大站落車, 同返學的路線會有點唔同, 要報左活動後才會有校車時間表, 一般港島區仍有校車接送, 但可能路程時間會長些, 因為每天上課外活動的學生及居住地點都唔同, 校車公司都會好難做。

所以我係工人姐姐接課外活動的。

iwff

原帖由 EmilyMami 於 09-9-11 14:39 發表
我還想問,下午興趣班結束後是否有校車服務的呢?幾點鍾?是否在同一地點下車呢?謝謝

醒目開學勳章 王國長老

之前係同平時校巴一樣站, 跟住好多人投訴話等得耐 (你都知星期5既交通 ), 於是為左唔想小朋友遊車河遊得太慘, 就轉左"大站"型式
另外留意, 由於放學標準時間已經要開一架車, 所以課外活動後既車程係要另外收費的(我住銅鑼灣就廿幾蚊一程), 呢樣要計埋入個cost呀!
原帖由 iwff 於 09-9-11 03:31 PM 發表
EmilyMami,

課外活動後的校車服務係唔同的, 我住將軍澳係冇校車, 九龍只會去到藍田站。港島聽聞只會係大站落車, 同返學的路線會有點唔同, 要報左活動後才會有校車時間表, 一般港島區仍有校車接送, 但可能路程時間會 ...

原帖由 iwff 於 09-9-11 15:31 發表
課外活動後的校車服務係唔同的, 我住將軍澳係冇校車, 九龍只會去到藍田站。港島聽聞只會係大站落車, 同返學的路線會有點唔同, 要報左活動後才會有校車時間表, 一般港島區仍有校車接送, 但可能路程時間會 ...

今年的星期五最遠會到將軍澳嗎?如果沒有就要自己接送了 ,還有想請問一下,若我寫星期二課外活動一項,星期五課外活動一項,報名的人數太多的話,會最少給一項,還是二項都抽不到就沒有課外活動?謝謝!

iwff:
網上英文…我再想一下,因為仔仔一玩上電腦就不太肯下來了

請問小一既課外活動有無游泳班

小一課外活動係有游泳班的, 如多人報名要抽籤。另外小二的單元課都會有游泳堂(免費), 大概9堂, 不過志在比小朋友接觸基本的泳術, 不要期望會學得精。

iwff

原帖由 o狂人o 於 09-10-30 14:12 發表
請問小一既課外活動有無游泳班

原帖由 iwff 於 09-10-30 14:17 發表
小一課外活動係有游泳班的, 如多人報名要抽籤。另外小二的單元課都會有游泳堂(免費), 大概9堂, 不過志在比小朋友接觸基本的泳術, 不要期望會學得精。

iwff

...

吾該晒, 你知啦, 出面學游水幾貴, 如果學校有得免費學就好lu...

我想問d課外活動收費貴唔貴?

醒目開學勳章 王國長老

大部分(80%以上) 30幾40幾蚊一堂, 個別有1,2種$70/堂
有d唔駛錢or一百蚊一期

Charlotte_mom,
关于小一的课外活动,是否学校每天下午都有安排一小时的兴趣班供大家选择?参加完活动,离开学校坐校车时都是下午4:30吗?

醒目開學勳章 王國長老

no, 午飯後係單元, 每年有3個學期, 星期1-5都有唔同單元, 每個學期每轉(所以留意活動有需要就著運動衫喇) 可以係中文英文, 視藝, 舞蹈游水網球等, 都係學校安排的, 放學係3:15pm, 星期5放學時間係2:25pm
之後再可以自己報名參加課外活動(自費), 如果課外活動後要坐校車, 需要另繳車費的, 星期一至四都有課外活動, 星期5就多d選擇, 星期6都有d, 你可以join好多又得, 一個都唔join亦可以
原帖由 Timmami 於 10-6-10 03:46 PM 發表
Charlotte_mom,
关于小一的课外活动,是否学校每天下午都有安排一小时的兴趣班供大家选择?参加完活动,离开学校坐校车时都是下午4:30吗?
‹ 上一主題|下一主題