用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節點解唔係人人都可以有機會參加囉???!!! ...
go

校際朗誦節點解唔係人人都可以有機會參加囉???!!! [複製鏈接]

呀女係小二時參加過校際朗誦, 係學校問邊個有興趣, 學校幫佢報名同訓練, 個年仲得到亞軍添。 因為上年剛要轉校, 所以來不及問老師, 今年小四啦, 佢又想去試下, 噤我叫佢去問老師, 老師話已有人選, 佢唔可以參加喎, 我哋打電話返學校同老師解釋, 當私人報名我哋會幫佢練習, 經過一番唇舌, 才話好啦會比張form我哋, 前晚填完, 叫呀女去交, 點知老師唔收佢張form, 叫佢自己寄喎, 仲無同佢蓋校印...!!!

今天已再寫手册, 希望老師幫佢遞交….

真係呢啲就係讀私校同津校嘅分別, 私校係會比機會每個小朋友發揮所長, 津校只會佢覺得你有專長才比你發揮
   0    0    0    0

回覆 1# CurrieCheung 的文章

你講得對的.私校會幫你報名的.但係不一定會訓練小朋友的,通常叫家長自己找人訓練.津貼學校就要經老師揀選,真係唔係你話報就報.其實我都唔係好明白,一定要經老師選.

醒目開學勳章

係囝囝讀私校,學校幫報,但不會提供訓練.
相反亞囡讀津校.學校比個個學生自由報名亦有不多於四堂的訓練.有時覺得津校重好呀.

原帖由 heiB 於 09-9-10 10:48 發表
你講得對的.私校會幫你報名的.但係不一定會訓練小朋友的,通常叫家長自己找人訓練.津貼學校就要經老師揀選,真係唔係你話報就報.其實我都唔係好明白,一定要經老師選. ...

醒目開學勳章 王國長老

我女間直資就咁講, 係會選黎訓練, 因為真係時間人手有限, 但如果選唔中既話, 想經學校報名都可以, 不過無訓練
我覺得都fair既
我聽過琴老師講, 佢有個學生黎自一間超級名校, 一年班想報, 話太細個出年先, 2年班想報, 老師話無試過得獎學校唔會代報  (即係驚佢影衰學校定係點........)但學校報名deadline係遲過私人老師既, 所以學校say no, 老師都已經報唔到, 又浪費左一年........
原帖由 CurrieCheung 於 09-9-10 10:06 AM 發表
呀女係小二時參加過校際朗誦, 係學校問邊個有興趣, 學校幫佢報名同訓練, 個年仲得到亞軍添。 因為上年剛要轉校, 所以來不及問老師, 今年小四啦, 佢又想去試下, 噤我叫佢去問老師, 老師話已有人選, 佢唔可以參加喎,  ...

我又覺得又吾係讀私校老師實會幫你報喎! 我女女都係讀私校,舊年學校幫佢報中文和英文朗誦,而我女女中文朗誦仲拿到第一,英文拿到第三.  所以女女今年想再接再厲,點知佢今次報左英文之後,中文老師吾俾佢報,話叫佢俾啲機會其他同學 ,女女好吾開心,所以我唯有係出面同佢報囉!不過就貴好多因為要報埋佢哋個私人朗誦班.

我個仔都係讀私校,英文朗誦学校就問有冇人有興趣報但中文就冇提。已經主動寫手冊都冇結果。英文收咗報名費但就講明要自己練但中文就.......据我所知是不可自行報名的。
不知那裏有好的朗誦班介紹呢?

這個應該是個別學校取向問题, 不是津校私校的事.

Hi 加油,

請問你有冇好的英文朗誦班介紹呀? 謝謝!

原帖由 加油 於 09-9-10 11:45 發表
我又覺得又吾係讀私校老師實會幫你報喎! 我女女都係讀私校,舊年學校幫佢報中文和英文朗誦,而我女女中文朗誦仲拿到第一,英文拿到第三.  所以女女今年想再接再厲,點知佢今次報左英文之後,中文老師吾俾佢報,話叫佢俾啲 ...

Agree!
My kid's studying in Subsidized school and she told the teacher that she 's interested in it. The teacher told her it was too late and would invite her next year. And this year, the teacher gave her a form. She's so happy for it.
原帖由 Martina 於 09-9-10 13:06 發表

醒目開學勳章

小寶
好耐冇見.亞仔轉左去高X教.佢地學校乜都唔理只係幫手報名咋.激死.

原帖由 小寶 於 09-9-10 12:19 發表
Hello, long time no see la
亞仔讀邊間呀?幾時過來食個早餐呢!

醒目開學勳章

原帖由 Martina 於 09-9-10 13:06 發表

AGREE
我女都係讀津校, 學生可以隨意報名

我囝學校都會比學生自由報名, 跟住再揀, 不過老師見有d同學未被揀中好失望, 結果所有有興趣既學生都有得報, 反正老師train一個同十個都差唔多, 志在比小朋友參與姐!當然有potential攞獎既學生會谷行d.

加油:

請問你在那裏參加朗誦班,可唔可以pm給我. 我囡囡都係之前英文朗誦攞過第三, 但今年老師唔揀佢, 佢好失望, 所以想在出面報及學.

原帖由 加油 於 09-9-10 11:45 發表
我又覺得又吾係讀私校老師實會幫你報喎! 我女女都係讀私校,舊年學校幫佢報中文和英文朗誦,而我女女中文朗誦仲拿到第一,英文拿到第三.  所以女女今年想再接再厲,點知佢今次報左英文之後,中文老師吾俾佢報,話叫佢俾啲 ...

咁又係, 其實都唔係因為資助或私校嘅問題, 不過真係唔明, d小朋友有勇氣自己想去參加, d學校都唔比個機會佢哋, 好似d學校只看重拿獎!!!
依家就算我哋同佢囉到form報名, 真係比賽時都有d壓力, 如果囉唔到好成績, 睇離都唔駛指意學校會再比佢參加….

你哋知唔係咪出面有d 學校幫人訓練同代報名架?? 如果有下次就唔搵學校報名啦..

原帖由 bkmum2005 於 09-9-10 17:21 發表
加油:

請問你在那裏參加朗誦班,可唔可以pm給我. 我囡囡都係之前英文朗誦攞過第三, 但今年老師唔揀佢, 佢好失望, 所以想在出面報及學.

醒目開學勳章

有d學校都几功利!!

原帖由 CurrieCheung 於 09-9-10 17:34 發表
咁又係, 其實都唔係因為資助或私校嘅問題, 不過真係唔明, d小朋友有勇氣自己想去參加, d學校都唔比個機會佢哋, 好似d學校只看重拿獎!!!
依家就算我哋同佢囉到form報名, 真係比賽時都有d壓力, 如果囉唔到好成績, 睇離 ...

其實我同你地的情況一樣, 今年我都是自薦2個小孩參加普通
話朗誦比賽. 差D食閉門羹, 但後來同科主班解釋, 不需要學校train我2個小朋友, 我自己有普通話老師幫他們. 咁樣才可以取得2張form填, 前天已經交了form, 但昨天老師同呀女講, 可能沒有老師得閒帶我個女去比賽!

真係比學校激死!!!!!!!!

不如你叫囡囡直接問老師, 可能老師唔知佢以前既成績.  始終有學校train, 時間多d, 因可以利用埋小息....出面d centre學, 一般收百幾二百, 進度又慢又唔妨有好成績, 起碼charge你十堂八堂, 唔係好值. 有d好好既老師,要收$500/hr, 雖然好好, 但比賽有無獎攞, 真係睇彩數&judge既喜好, 其他人既水準...  好似同一首poem, 唔同judge有時係要求唔同既mood

原帖由 bkmum2005 於 09-9-10 17:21 發表
加油:

我一向都係自己報,自己train,自己去比賽~唔經學校free好多!

除非集誦. 好似都唔係好多間學校有老師陪...老師緊係應該留校教書啦

原帖由 humbertcarol 於 09-9-10 19:09 發表

其實我同你地的情況一樣, 今年我都是自薦2個小孩參加普通
話朗誦比賽. 差D食閉門羹, 但後來同科主班解釋, 不需要學校train我2個小朋友, 我自己有普通話老師幫他們. 咁樣才可以取得2張form填, 前天已經交了form,  ...

回覆 19# 法子 的文章

[我一向都係自己報,自己train,自己去比賽~唔經學校free好多!]
mud 唔係一定要 member (通常係學校或者補習社) 先可以報名咩??? 自己報有 mud 手續?  我今年都攪左好耐先"哎"到老師俾亞仔參加.
‹ 上一主題|下一主題