用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 小二默書點默法
go

小二默書點默法 [複製鏈接]

吾好意思, 因為我個女係插班生, 想問下小二默書, 中英文係點默法.  阿女話默詞語, 不過我恐彷佢聽錯呀
   0    0    0    0

Little_cy,

廣東話班﹕
在小一時,會指明某一課默詞語,某一課默全篇課文。 除了課本的內容,亦會默課外的生字/句子。

默課外....?  會默幾多, 通常係咩野題目, 咩野生字, 可以點準備.
小朋友幾年班呀

原帖由 希兒 於 09-9-10 14:33 發表
Little_cy,

廣東話班﹕
在小一時,會指明某一課默詞語,某一課默全篇課文。 除了課本的內容,亦會默課外的生字/句子。

原帖由 Little_cy 於 09-9-10 14:57 發表
默課外....?  會默幾多, 通常係咩野題目, 咩野生字, 可以點準備.
小朋友幾年班呀
hi Little c y
我囡囡都是小二插班,佢是2A班,她話中文老師講淨係默第九課(歡迎新朋友) 課文 + 詞語,唔知佢有無聽錯。

bela媽,
你個女都係插班, 好野, 大家多多交流呀.
我個女係2c 班呀.  
re dictation, 我個女話詞語, 我估佢一定聽漏左喇.  你地幾時默呀.  我下個星期2
原帖由 bela媽 於 09-9-10 16:39 發表
我囡囡都是小二插班,佢是2A班,她話中文老師講淨係默第九課(歡迎新朋友) 課文 + 詞語,唔知佢有無聽錯。

bela,
係呢, 你點解轉黎sfc 既, 你小朋友以前係邊間學校呀.  你住邊區呀
原帖由 bela媽 於 09-9-10 16:39 發表

hi hi

our daughter p.4 before the chinese  & english 亦會默課外句子
i remember p.3 have two sentence sometime the word the book have but sometime not in the book.

原帖由 Little_cy 於 09-9-10 08:37 發表
吾好意思, 因為我個女係插班生, 想問下小二默書, 中英文係點默法.  阿女話默詞語, 不過我恐彷佢聽錯呀

原帖由 Little_cy 於 09-9-10 23:12 發表
bela,
係呢, 你點解轉黎sfc 既, 你小朋友以前係邊間學校呀.  你住邊區呀

Hi,

咁就死啦,默課外嘢,實無得溫啦!好似默書仲佔考試分添,放完暑假,阿女有好多一年級學過的字都唔記得,好似失憶咁,可能真係放了很耐暑期,太輕鬆了。

原帖由 Little_cy 於 09-9-10 23:12 發表
bela,

Hi Little_cy

我囡囡舊年係港島區小學讀一年級,由於sfc有直屬英中,有直屬保留位,升回原校的機會比其他沒有聯繫或直屬位的學校派到英中的機會率大,並可減低小朋友考呈分試及升中派位的壓力,而且傳統女校,感覺上d女仔都係乖d,同埋有禮貌d。
咁你為什麼選sfc?

原帖由 Little_cy 於 09-9-10 23:11 發表
bela媽,
你個女都係插班, 好野, 大家多多交流呀.
我個女係2c 班呀.  
re dictation, 我個女話詞語, 我估佢一定聽漏左喇.  你地幾時默呀.  我下個星期2

我阿女都係下星期二默中文,星期五默英文,不過英文未知默咩,中文仲未溫。

hi bela
米同你一樣咁諗羅...
而且sfc 比較純樸d.....

原帖由 bela媽 於 09-9-11 14:15 發表

Hi Little_cy

我囡囡舊年係港島區小學讀一年級,由於sfc有直屬英中,有直屬保留位,升回原校的機會比其他沒有聯繫或直屬位的學校派到英中的機會率大,並可減低小朋友考呈分試及升中派位的壓力,而且傳統女校,感覺上d女 ...

bela
係呀, 呢個暑假真係好長, 阿女都一樣, 好多野吾記得.

死啦, 默課外, 跟本冇得讀, 仲話要計分tim... 死梗
原帖由 bela媽 於 09-9-11 13:57 發表

Hi,

咁就死啦,默課外嘢,實無得溫啦!好似默書仲佔考試分添,放完暑假,阿女有好多一年級學過的字都唔記得,好似失憶咁,可能真係放了很耐暑期,太輕鬆了。 ...

hilouey
咁死梗啦, 好易會吾合格.

原帖由 Hilouey 於 09-9-11 12:33 發表
hi hi

our daughter p.4 before the chinese  & english 亦會默課外句子
i remember p.3 have two sentence sometime the word the book have but sometime not in the book.

醒目開學勳章

課外句子/詞語佔分量好少, 如果課文溫得熟, 基本上唔會唔及格, 放心.

咁如果默課文,. 係米真係成課默曬架
原帖由 zater 於 09-9-11 22:28 發表
課外句子/詞語佔分量好少, 如果課文溫得熟, 基本上唔會唔及格, 放心.

原帖由 Little_cy 於 09-9-11 22:52 發表
咁如果默課文,. 係米真係成課默曬架

Hi, Little cy

聽阿女講,老師話課文是抽d出來默。

[quote]原帖由 bela媽 於 09-9-12 21:33 發表

聽阿女講,同p1. 差不多, 必需讀詞語薄內詞語.

pettypeggy

pettypeggy
thanks for info
我個女係插班生, 小2, 所以真係咩野都吾知呀
原帖由 pettypeggy 於 09-9-13 13:12 發表
[quote]原帖由 bela媽 於 09-9-12 21:33 發表

聽阿女講,同p1. 差不多, 必需讀詞語薄內詞語.

pettypeggy

吾好意思, 咁英文默書又係點默法呢

bela 媽
溫左書未呀.  想問下英文又係默邊到呢, 有時間想溫定呀
原帖由 bela媽 於 09-9-12 21:33 發表

聽阿女講,老師話課文是抽d出來默。
‹ 上一主題|下一主題