用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 phonics有無用
樓主: PiyoScarlett2
go

phonics有無用 [複製鏈接]

咁請問大家知道邊度學好呀?
thx!

以我知,phonics係學a-z既發音,但其實唔同字母組合既讀音可能會唔同

但係phonetics 音標就係讀音拼合最基本既元素,咁學起上黎就會清晰d,同埋可以應用係英式美式都得,唔係我侄女學,同佢miss傾,我都唔知有d grammar所謂既exceptation case同佢個拼音都有關係

同埋侄女學左phonetics之後仲幫到佢學串d長既生字,但之前學phonic效果就無咁明顯,我覺得都有d意外
原帖由 francischoi82 於 10-5-17 17:14 發表

phonetics ,phonics呢2間有乜分別?
小朋友可以學到乜呢?同埋上堂又係學乜架呢

唔好意思呀,因為成日都聽到有人講,但唔知咩黎

回覆 25# peko1206 的文章

佢係太子學﹐間center叫english express edu center, 你有興趣可以上佢地網站睇 http://www.engx.hk or打去問。聽個老師講最緊要係個小朋友要認得同識晒a-z, 我見佢果度最細有k2班
原帖由 kathy_k 於 10-6-3 13:09 發表
你侄女係邊到學phonetic ar? which age開始學好?

原帖由 francischoi82 於 10-5-17 17:14 發表

phonetics ,phonics呢2間有乜分別?
小朋友可以學到乜呢?同埋上堂又係學乜架呢

唔好意思呀,因為成日都聽到有人講,但唔知咩黎

phonetics係學音標,要清楚讀出一個字係靠睇音標(唔係字母),所以一個陌生既生字,如果無音標,你係唔會見字識讀,所以一定要查字典先得,但利用phonetics發音係100%準確。

phonics就用字母拼(唔使音標),所以可以見字識讀,唔使查字典都得,但exceptional case比較多,準確度唔夠,唔同phonics方法可能拼出唔同偏差既音都唔定,而且只cover八成字,有部份字用phonics拼唔到。

個人認為,想小朋友掌握讀生字既興趣同串字,要phonics,但要發音精準,一定係ipa(phoetics)。所以,k2/k3學phonics會對認字有幫助,但高小至初中就應該讀返ipa。

咁小朋友係咪要識晒26個英文字母先可以學phonics既呢?

咁會有效d,我侄女個老師都係咁建議
原帖由 Josing 於 10-6-12 16:06 發表
咁小朋友係咪要識晒26個英文字母先可以學phonics既呢?

請問phonetics 有冇成人班呢? 我自己都有興趣學. 我想自己學會了之后可以同小朋友一切練習呢!
‹ 上一主題|下一主題