用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資及自行收生一問
樓主: maisyraymond
go

直資及自行收生一問 [複製鏈接]

醒目開學勳章

即係你的最心儀小學是津貼/官立啦
這樣才要擔心
我呢... 目標是直資/私校...所以沒有影響

原帖由 idy926 於 09-9-16 12:02 發表
最慘多數直資同私小都有result先呢?吾知我理解有無錯?

係囉,最慘係我只有15分,如果入吾倒最心儀既津貼,情願俾錢讀直資,真係煩,有時諗,可能最fit係直資result係waiting list頭幾位,等可以抽奬同扣門,如果入吾倒津貼,直資waiting list又等到有位,咁就good la...,縭人說夢....

原帖由 ziyi 於 09-9-16 12:25 發表
即係你的最心儀小學是津貼/官立啦
這樣才要擔心
我呢... 目標是直資/私校...所以沒有影響

醒目開學勳章

因為我都是只有15分,去申請邊間都是替學校贈興
替學校可以去說我們多好,看有多少人申請而已

所以我都打定唔得,所以才目標為直資私校

原帖由 idy926 於 09-9-16 12:40 發表
係囉,最慘係我只有15分,如果入吾倒最心儀既津貼,情願俾錢讀直資,真係煩,有時諗,可能最fit係直資result係waiting list頭幾位,等可以抽奬同扣門,如果入吾倒津貼,直資waiting list又等到有位,咁就good la...,縭人說夢....

...

我的首選是直資, 第二是津貼, 第三又是另一間直資.

如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼&reg了的話是不會影響直資後補的資格???

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格???
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

我諗後補吾等如應成有位比你,吾影响卦...
原帖由 mokchingyin0910 於 09-9-16 13:59 發表
我的首選是直資, 第二是津貼, 第三又是另一間直資.

如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼®了的話是不會影響直資後補的資格???

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格??? ...

醒目開學勳章

如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼®了的話是不會影響直資後補的資格??? - 注冊了津貼唔會影響直資offer

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格??? 如果你注冊了第3心儀的,反而學校會通知教育局將你原先注冊了的津貼學額除消,給大抽獎

所以第3間直資make offer時要考慮清楚,不像叩門啊

你講緊我呀 ,當年我只係好彩,

我只係想話~~原來係有可能嫁.

原帖由 idy926 於 09-9-16 12:40 發表

...

講得冇錯,應該係咁.

原帖由 ziyi 於 09-9-16 14:28 發表
如果首選直資唔收, 首輪津貼自行收生收----選津貼®了的話是不會影響直資後補的資格??? - 注冊了津貼唔會影響直資offer

如第三選的直資收了也reg了, 又會否影響我心儀首選直資後補的資格??? 如果你注冊了第3心儀的, ...

請問自行收生結果快或是直資?如直資收了,而自行收生抽不到要等到大抽獎,咁直資可否留位?

醒目開學勳章

無論自行收生or直資出結果先,只要直資決定收你的小朋友,而你去注冊留位了,直祺學校會通知教育局中止/除消自行收生的學位(就算你成功被選中),而且沒有機會大抽獎

所以不是直資可否留位到大抽獎.

原帖由 ColinNgan 於 09-9-17 01:40 發表
請問自行收生結果快或是直資?如直資收了,而自行收生抽不到要等到大抽獎,咁直資可否留位?

醒目開學勳章 王國長老

你要搏一舖了, 我o係bk見過, 有人考到直資唔去註冊, 搏大抽獎, 抽唔到最後想叩門都無計, 直資唔再俾機會了
所以去唔去直資註冊真係要想清楚
原帖由 ColinNgan 於 09-9-17 01:40 AM 發表

醒目開學勳章

唔係掛,有人咁勇,直資第一輪offer都是在11月或12月
大抽獎是6月,中間有成差不多5~6個月,係學校都唔會offer甘長的時間給你考慮啦

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-17 13:10 發表
你要搏一舖了, 我o係bk見過, 有人考到直資唔去註冊, 搏大抽獎, 抽唔到最後想叩門都無計, 直資唔再俾機會了
所以去唔去直資註冊真係要想清楚

醒目開學勳章 王國長老

no喇, 考到直資唔去註冊=即時放棄, 唸住6月睇下點至算
點知6月"番兜", 人地唔收了
原帖由 ziyi 於 09-9-17 03:18 PM 發表
唔係掛,有人咁勇,直資第一輪offer都是在11月或12月
大抽獎是6月,中間有成差不多5~6個月,係學校都唔會offer甘長的時間給你考慮啦

The DSS or private schools have no contact themselves as expected, so theoretically you can hold "infinite" no.  Except once you registered all DSS ad some private schools, you cannot do the second round govt lucky draw.  And I know a few even don't allow the first round too!

Of course, holding a lot of schools are not only bad for others, and also for the sake of your child.  Personally, I found nowadays K3 kids know a lot already, and most of them are eager to become a P1 kid very soon and really like to know their prospective school.  So make your decision early, the kid will be happier to adapt to the new school.  And you are also making other families on the waiting list happier.

如果我亞女有咁好彩就好la~

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-17 01:23 發表
你講緊我呀 ,當年我只係好彩,

我只係想話~~原來係有可能嫁.

在第一輪及第二輪大抽獎, 可否填跨區小學在第一志願呢? 是否機會非常微?

醒目開學勳章

第一輪是全港不分區,只計分,舉例你大女入了協恩,家住荃灣,細女咪世襲生一定收囉
或大女畢業於協恩,讀協恩中學,家住荃灣,因協恩中小學是同一地址,細女咪有30分,也是差不多必收

第2輪只有5%學額給跨區申請,舉例像我心儀協恩,但第一輪唔夠分,第2輪甲部跨區咪可以填佢,但只有5% of 90=4至5個給全港選佢的申請人抽

機會率 ,你可以想像下有多低

原帖由 JEA 於 09-9-17 16:36 發表
在第一輪及第二輪大抽獎, 可否填跨區小學在第一志願呢? 是否機會非常微?
‹ 上一主題|下一主題