用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資及自行收生一問
樓主: maisyraymond
go

直資及自行收生一問 [複製鏈接]

DBSPD - Dec - 遲過自行

原帖由 kc1016 於 09-9-12 21:19 發表
請問有無人知道邊間直資的result會係遲過自行呢? 邊間係早過自行呢?
:-D :-D :-D :-D

醒目開學勳章

英華小學, 九龍塘小學和男拔都在12月中公佈取錄名單, 但自行要在11月底註冊, 如果註冊, 就等如放棄直資, 但萬一想搏下, 等埋直資公佈結果而發現落選, 就無法返轉頭, 一定要等攪珠, 到時未必有這麼幸運, 可以入番自行所選的學校, 所以我都好惆悵, 唯有待真的發生上述情況,才再作決定!

原帖由 lindatai 於 09-9-15 01:02 發表
英華小學, 九龍塘小學和男拔都在12月中公佈取錄名單, 但自行要在11月底註冊, 如果註冊, 就等如放棄直資, 但萬一想搏下, 等埋直資公佈結果而發現落選, 就無法返轉頭, 一定要等攪珠, 到時未必有這麼幸運, 可以入番自行 ...
好像不是這樣,註冊了官津校並不影響直資學校的收生程序,也不等如放棄等待的機會。

自行分配學位階段常問問題 (5)
已接受直接資助計劃(直資)小學小一學位的兒童,是否仍可以透過小一入學統籌辦法獲派學位?

回答
所有接受直資小學小一學位的兒童,將不能透過小一入學統籌辦法獲派小一學位。如他們已透過小一入學統籌辦法獲派學位,該學位亦會被取消。

後一句的意思就是假如再接受直資學位,原本的學位會被取消。

不過你最好向呂祺求證一下。

PS. 再看前面的回覆,原來七樓的Annabellalaw 也說過了。

醒目開學勳章 王國長老

唔會, 註冊左自行, 直資一樣照process, 之後如果註冊直資就要放棄自行果間津校, 當然家長可以選擇keep返間津校而唔去直資註冊
(呢樣十分肯定, 因為我舊老闆係咁樣, 仲特登寫封信去間津校解畫...........因為佢係舊生覺得唔好意思掛....)
原帖由 lindatai 於 09-9-15 01:02 AM 發表
英華小學, 九龍塘小學和男拔都在12月中公佈取錄名單, 但自行要在11月底註冊, 如果註冊, 就等如放棄直資, 但萬一想搏下, 等埋直資公佈結果而發現落選, 就無法返轉頭, 一定要等攪珠, 到時未必有這麼幸運, 可以入番自行 ...

醒目開學勳章

真的嗎? 那麼我就放心了! 很多謝Unclejt & Charlotte_mom的提點和說明.

醒目開學勳章 王國長老

放心放心
你去直資註冊時, 職員亦會提醒你的, 總之一直考, 一直interview, 無問題, 註冊直資前唸清楚就可以了
原帖由 lindatai 於 09-9-15 01:37 PM 發表
真的嗎? 那麼我就放心了! 很多謝Unclejt & Charlotte_mom的提點和說明.

留位,可唔可以留幾間直資學校? 定係一留位, 學校便將學生資料遞上教育局,想留第二間就不能?

醒目開學勳章

可以,俾錢咪得,但條數好利害
我囡囡幼稚園留3間都給了幾仟元留位費
聽其他家長說最高記錄7間阿

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:05 發表
留位,可唔可以留幾間直資學校? 定係一留位, 學校便將學生資料遞上教育局,想留第二間就不能?

原帖由 ziyi 於 09-9-15 14:15 發表
可以,俾錢咪得,但條數好利害
我囡囡幼稚園留3間都給了幾仟元留位費
聽其他家長說最高記錄7間阿

Thank you for your answer! 咁留咗位又未必讀, 到最遲幾時要通知學校話confirm唔讀?

醒目開學勳章

我知道的是開學前幾天,什麼都買晒才accept another offer

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:40 發表

Thank you for your answer! 咁留咗位又未必讀, 到最遲幾時要通知學校話confirm唔讀?

原帖由 ziyi 於 09-9-15 14:45 發表
我知道的是開學前幾天,什麼都買晒才accept another offer

Thank you, 即冇特別去通知巳留位直資學校唔讀...

醒目開學勳章

最終梗係要通知啦

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:52 發表

Thank you, 即冇特別去通知巳留位直資學校唔讀...

醒目開學勳章 王國長老

2揀1, 情有可原
霸住太多位就唔好啦, 早日通知等其他waitlist既家長有個希望丫
(我就係一個10月叩門叩到7月既例子 )

醒目開學勳章

我都同意,等待的時間真係很可怕
我囡囡時心儀那間只收她下午班,一直問有沒有上午班退學可調回上午,一直問到8月阿
幾怕阿

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-15 16:14 發表
2揀1, 情有可原
霸住太多位就唔好啦, 早日通知等其他waitlist既家長有個希望丫
(我就係一個10月叩門叩到7月既例子 )

如果冇記錯,應該係近八月嘅新生家長日,因要派書單,做校服,如果你想拖,應該可以拖到開學卦.

原帖由 carmankm 於 09-9-15 14:40 發表

原來其他媽咪已經答咗.佢地仲詳細D添.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-15 16:14 發表
2揀1, 情有可原
(我就係一個10月叩門叩到7月既例子:pity: )

明白啦!

如在第一輪收生已經能有學校收了, 是否代表直資的後補機會也沒有了
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

醒目開學勳章

應該唔係,大抽獎派到津貼中的心頭好都仍可以叩門申請直資私校啦

原帖由 mokchingyin0910 於 09-9-16 11:22 發表
如在第一輪收生已經能有學校收了, 是否代表直資的後補機會也沒有了

最慘多數直資同私小都有result先呢?吾知我理解有無錯?
原帖由 ziyi 於 09-9-16 11:34 發表
應該唔係,大抽獎派到津貼中的心頭好都仍可以叩門申請直資私校啦

‹ 上一主題|下一主題