用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資及自行收生一問
go

直資及自行收生一問 [複製鏈接]

請問直資收了並交了registration fee , 還可以參加自行收生嗎?

Can I wait until the release of the result of the 1st round 自行收生 to decide which school to take?

thanks!!
   0    0    0    0
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

醒目開學勳章

no la

原帖由 maisyraymond 於 09-9-9 17:24 發表
請問直資收了並交了registration fee , 還可以參加自行收生嗎?

Can I wait until the release of the result of the 1st round 自行收生 to decide which school to take?

thanks!!

醒目開學勳章 王國長老

一去直資註冊, 就要放棄政府派位(無論去到邊一階段)
部分直資係過左自行收生至公佈結果既, 咁你可以睇埋自行結果先, 如果真係未有, 都無辦法, 要唸下搏唔搏喇
原帖由 maisyraymond 於 09-9-9 05:24 PM 發表

thanks!!

如果想有BACKUP, 部份私校收左仍然可以大抽獎, 可以考慮下.

sorry, 但如果只係交留位費呢?  係咪就可以繼續參加自行收生?  我唔係講大抽獎!

thanks!

原帖由 G-Ma 於 09-9-9 20:10 發表
如果想有BACKUP, 部份私校收左仍然可以大抽獎, 可以考慮下.

醒目開學勳章 王國長老

如果你講直資, 去交留位費=註冊, 學校亦即時會俾份undertaking你簽, 無論政府派位去到邊一個階段都要即時放棄 (無論自行未出結果, 出左話收, 出左話唔收, 等大抽獎, 抽埋獎都好, 一律即時終止)
如果你講私校, 睇私校決定, so far未聽過自行都唔俾join, 至於大抽獎就睇學校喇

原帖由 maisyraymond 於 09-9-10 10:32 AM 發表
sorry, 但如果只係交留位費呢?  係咪就可以繼續參加自行收生?  我唔係講大抽獎!

thanks!

thank you charlotte mom.

但我睇過張表, 佢話交留位費就=同意放棄政府小一統籌派位的資格.

so I have a question: 政府小一統籌派位=自行收生 or 大抽獎 or both?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-10 10:38 發表
如果你講直資, 去交留位費=註冊, 學校亦即時會俾份undertaking你簽, 無論政府派位去到邊一個階段都要即時放棄 (無論自行未出結果, 出左話收, 出左話唔收, 等大抽獎, 抽埋獎都好, 一律即時終止)
如果你講私校, 睇私校 ...

醒目開學勳章 王國長老

我又未聽過學校咁狠心唔俾人join自行
不過for safety你可以問返學校
原帖由 maisyraymond 於 09-9-10 11:38 AM 發表
thank you charlotte mom.

但我睇過張表, 佢話交留位費就=同意放棄政府小一統籌派位的資格.

so I have a question: 政府小一統籌派位=自行收生 or 大抽獎 or both?

...

如果直資收了並交了registration fee ,就算自行收左 ,教育局都會取消個學位黎俾返大抽獎用

No la - my friend's kid was accepted by a DSS School in August in 2008 and was not allowed to join 自行!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-10 11:58 發表
我又未聽過學校咁狠心唔俾人join自行
不過for safety你可以問返學校

:-D :-D :-D :-D

醒目開學勳章 王國長老

我已經紅晒色字, 講左直資係即刻放棄
"我又未聽過學校咁狠心唔俾人join自行" <--我見佢仲問, 直覺係講私校, 只有私校仲可以同時攪政府派位
誤導左各位唔好意思
原帖由 502 於 09-9-10 01:17 PM 發表
No la - my friend's kid was accepted by a DSS School in August in 2008 and was not allowed to join 自行!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-10 14:35 發表
我已經紅晒色字, 講左直資係即刻放棄
"我又未聽過學校咁狠心唔俾人join自行"  

咁直資學校是不是可以留位留多幾間都得呢?

醒目開學勳章 王國長老

問過教育局話無硬性規定wor
原帖由 JGMa 於 09-9-10 05:24 PM 發表

咁直資學校是不是可以留位留多幾間都得呢?

thank you all mamas, I have my decision now.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-10 17:58 發表
問過教育局話無硬性規定wor

即是說直資如果比自行遲通知, 自行又收的話, 直資那邊是否就等於放棄?  還是可以繼續等直資公佈收生, 如直資都收便可由自行(津校)轉去直資?  請指教....我好混亂呀

回覆 1# Wendy99moon 的文章

直資一般會比自行(津校)早收生及放榜,假如情況如你所說的出現了,自行先收了你,直資後收你的話,你可以放棄自行,轉去直資的.

醒目開學勳章 王國長老

yes, 遲好過早, 可以睇埋政府派彩結果
原帖由 Wendy99moon 於 09-9-12 10:59 AM 發表
即是說直資如果比自行遲通知, 自行又收的話, 直資那邊是否就等於放棄?  還是可以繼續等直資公佈收生, 如直資都收便可由自行(津校)轉去直資?  請指教....我好混亂呀 ...

請問有無人知道邊間直資的result會係遲過自行呢? 邊間係早過自行呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-12 12:16 PM 發表
yes, 遲好過早, 可以睇埋政府派彩結果

回覆 1# kc1016 的文章

我的過案是:
直資校信件回覆---候補
自行唔收(預咗,因為唔係首名子女)
於是等大抽獎
大抽獎抽到第一志願
第二日,直資電話---有位,讀唔讀
我最後選了直資小學(艱難的一晚)
‹ 上一主題|下一主題