用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人用 "數碼鋼琴" ?
go

有無人用 "數碼鋼琴" ? [複製鏈接]

係 tomlee 見到, 手感又好似幾 ok, 外型又靚 ~

唔知好唔好用呢 ? 係唔係唔駛成日搵人 tune 琴 ?

0    0    0    0

有無人用緊呢 ?

我家小朋友學鋼琴一年了,想轉學數碼琴,好玩很多,但香港似乎不流行,找不到老師教碼琴,正著急呢。

其實數碼鋼琴可唔可以當 普通 piano 用 ?

我見佢手感 ok, 外型又靚d, 唸住換琴不如換數碼琴 .....

原帖由 hellolanlan 於 09-9-11 21:11 發表
其實數碼鋼琴可唔可以當 普通 piano 用 ?

我見佢手感 ok, 外型又靚d, 唸住換琴不如換數碼琴 .....

no good la!

其實數碼鋼琴同真的鋼琴手感差別很大, 便宜的數碼琴的琴鍵非常輕, 一些比較貴, 近二萬元的數碼琴才會令人覺得鍵重手感比較似樣d...但都只是一味是"重"...

不過, 其實最大的分別是數碼琴是用電子感應發聲, 佢被set好了什麼range的力/觸鍵速度就等於出什麼音量, 另一個range就出另一種, 通常是有3種levels; 不過, 鋼琴是靠物理原理發聲, 是動作去敲響琴弦, 容許多變的效果, 而不是pre-set了怎樣彈都是只有約3種結果~於是, 在數碼琴上彈琴可能會覺得比較易"彈得好聽", 因為大家些微的漏弊, 會被其局限左既發聲系統掩飾過去...去到在真的鋼琴時, 一彈起來就可能會覺得點解彈出黎d音量咁唔平衡既?彈真鋼琴時, 你每日心情不同, 每日彈出黎既同一首樂曲都會有差異, 一日彈幾次, 每次也會有分別這是有沒有靈魂的分別~鋼琴比較sensitive的特性會比數碼琴可以反應到多變同演奏者真正的實力和想表達既野呀~

其實數碼琴比真鋼琴好玩是因為佢好多唔同聲效的function keys, 你可以一個人自己彈到夾band咁; 沒有專教數碼琴的老師, 如果想學會擅用果d functions,可去教pop music的電子琴老師/做慣流行曲編作的人度學, 去到主要是學流行編曲, 但彈琴的基本技巧就會同彈鋼琴一樣, 不過彈的動作可以不用似學鋼琴咁嚴格, 因為電子的, 彈既人就是可以技功馬虎d都彈得似樣~

不竟數碼琴其實是一個有電子琴functions的琴但加重了琴鍵扮真鋼琴的產品, 所以世上有鋼琴家和彈電子琴的流行音樂人, 佢地奏音樂的目標唔一樣~不過沒什麼"數碼鋼琴家", 你講彈琴技巧嗎?去鋼琴上彈啦; 你講流行曲節拍配chord效果創作嗎?彈冇加重鍵的電子琴都做到架喎~

數碼琴o係tom lee有得學,
我有個中學同學以前o係o個度學,
我睇佢真係幾好玩,
我諗係似電子琴, 有得set伴奏,
當年有套"難兄難弟"羅嘉良做o既,
o個首主首曲咪好輕快o既,
我記得o個陣去佢屋企, 佢彈比我地聽,
真係好正, o係鋼琴係做唔到o既......

如果初學又唔知小朋友學得幾耐, 我覺得買個數碼琴玩住先會好d, 到佢上到3級先再轉個鋼琴會化算d.

醒目開學勳章

原帖由 G-Ma 於 09-9-15 14:06 發表
如果初學又唔知小朋友學得幾耐, 我覺得買個數碼琴玩住先會好d, 到佢上到3級先再轉個鋼琴會化算d.

我個女又係初學琴, 都係想買部數碼鋼琴用住先, 等佢真係有興趣上到3、4級既話呢, 就轉部鋼琴.....

唔知大家有冇好介紹, 咩牌子, 大約幾 $$, 係邊度買呢?  如果係 tomxxx 會唔會好貴, 定係去d 冇咁大既琴行買都 ok 呢?
‹ 上一主題|下一主題