用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Cello & Flute的選擇
go

Cello & Flute的選擇 [複製鏈接]

請各位媽咪給我一點意見,我個女剛升中,學校要求多學一種樂器,女女已考鋼琴8級,明年考演奏級,問過綱琴老師意見說Cello較適合,因女女身形較高瘦,吹奏會不夠氣,而cello演奏之音韻是我個女較喜歡的,但朋友意見說Flute較簡单,花費較少,而且Piano與Cello一齊考試是不夠時間練習的,我應该怎樣選擇呀?
(問過女女,她說那一種樂器也可以,因为都是她不認識的。)
   0    0    0    0

學樂器最緊要講興趣, 都係要問你囡囡較喜歡哪一種樂器.

回覆 2# littlecat 的文章

女女話對其他樂器都不認識,但也想去嘗試學下。

cello 比較大件, Flute輕便些

以花費來講,其實兩者都差唔多,cello同flute入門都可以係大概3千幾蚊買到,3萬幾既cello同flute又係差唔多級數,可以玩埋演奏級啦.
考試方面,我諗明年都考piano演奏級啦.但係果時先係學左cello一年,係咪有需要即刻考級呢?所以我唔覺得會有同時考級既煩惱囉.
http://era-central.blogspot.com/

嘩....妳地小朋友幾大呢 (12歲 ???)

咁快 8 級....好勁呀 !!!

我女女決定選擇學cello,其实我係怕cello較難掌握,花太多時間練習會影響考鋼琴試,因为女女是比較認真的人,一起練習會很辛苦。

原帖由 Era 於 09-9-11 16:49 發表
以花費來講,其實兩者都差唔多,cello同flute入門都可以係大概3千幾蚊買到,3萬幾既cello同flute又係差唔多級數,可以玩埋演奏級啦.
考試方面,我諗明年都考piano演奏級啦.但係果時先係學左cello一年,係咪有需要即刻考級 ...

我女女lO月便12歲了,她不算好勁,她班上也有幾個是8級了。

原帖由 mansonwai 於 09-9-11 17:36 發表
嘩....妳地小朋友幾大呢 (12歲 ???)

咁快 8 級....好勁呀 !!!
‹ 上一主題|下一主題