用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲未適應返N1
go

仲未適應返N1 [複製鏈接]

各位媽咪,

雖然女女已返了N1一星期多, 但自由今個星期一起開始沒有家長陪返學, 就日日喊到嘔已經3日喇, 有無好辦法提供等女女可以快D適應. Thanks!
   0    0    0    0

我個囡都係, 一到學校就喊, 又係喊到嘔.

你地試下喺返學同放學架路程中,同佢唸下經啦!即不停同佢講,媽媽會喺學校門口等你,一放學,你就會見到媽媽架啦! 再同佢講,學校老師個個都好鍾意佢架,好錫佢,再搵下佢鍾意咩!每日放學帶埋去接佢,可能就好快唔再cry架啦!

我仔我都用左呢個方法,二個星期就适應左,加油!小朋友明白後,佢地架進步,真係會比左好多surprise媽媽架...

My bb is very funny, woke up and told the maid no need to go to school today and jumped back to the bed and told his doll cat to pretent to sleep.

He cried before taking the school bus and keep on crying in school and he lost his voice as cried so much in school.

no worry,
n1 babies usually takes
almost 1 month - 2 months
to settle!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Juniormummy 於 09-9-9 13:45 發表
各位媽咪,

雖然女女已返了N1一星期多, 但自由今個星期一起開始沒有家長陪返學, 就日日喊到嘔已經3日喇, 有無好辦法提供等女女可以快D適應. Thanks!

係在學校全程都喊? 老師都搞佢唔掂?

現在又過左1星期了,
有無改善?

same as my boy...he also cry so serious in this week (without parents)...everytime when I say his kindergarten's name he will say no xx and xx go away....he even cry when my maid help him change cloth (because he know he need to go to school)...but so happy today his teacher call me and told me that his has a bit improvement today...although he still cry but he can settle down after about 30 mins and then he seems happy and enjoy the class....hope next week can continue like this...

hi 我囡囡都返咗n1(pm返三個鐘)兩個星期,學校原本頭一星期是可以家長陪的,但我選擇唔陪小朋友,頭兩日我一個鐘頭就去接佢,第三&四日兩個鐘頭接佢,第五日就三個鐘頭接佢。我發現佢除頭三日我走時有少少哭(約十分鐘),之後已經沒有哭了。另外無家長陪上堂的都是情況一樣。反而頭一星期有家長陪的小朋友哭了一個月還哭過不停。
另外,我想介紹一本書給你們就是<亮亮上學去>,因我在囡囡返學前兩個月不停講這故事,等囡囡知道返學是開心唔需要哭的。

hi,各位媽媽,我個女都係自己返咗學一個星期,我送佢返學第一日本來無喊,老師話佢返到去大概20-30mins到啦就開始喊,因為有好多小朋友喊得好厲害,跟住第二同第三日同我分離時就喊喇,我每日都有講放學o既故事佢聽,話俾佢知道學校老師同小朋友都會對佢好好,最緊要係有好多小朋友可以陪佢一齊玩好過o係屋企得姐姐一個陪佢玩,我又會同佢唱o下學校D歌,睇睇佢識唔識唱,唱o既時候開唔開心呀o甘,第四日開始就無再喊,唔知道係咪我同佢講話佢唔喊就帶佢去迪士尼有關,定一話已經習慣咗學校o既生活。

仲有你亦可以同老師講你個小朋友鐘意D咩o甘等老師可以用呢個方法嚟領到個小朋友無喊得o甘厲害,好似我同老師講我個女鐘意貼紙同“sir”滑梯,o甘老師見佢喊就帶佢去玩或者俾貼紙佢,o甘等佢覺得老師都會對佢好好對老師有個信任心,呢個係我o既經驗同大家分亨o下。

Finally, my girl can settle down by last Friday...
Same as Muibaby, she was start crying from change uniform, she drop it on the floor once she saw...
First 10days, I staied in school with her 5 mins and hope to let her feel better before I go, but it seems not good for her, because she has already cryED.... and hardly to cool down.  
Last 2 days, I drop her within 2 mins, it seems better, I check from outside of window, she can stop crying more fast......
The teacher said, they will come back again ... cry cry baby ... on Monday.... let's see, actually they just a 2 years old baby...

我個仔都係.
上星期喊足5日, 聲都沙晒, 相信所有媽咪聽到自己仔女咁樣喊法自己都已經 up晒想喊埋一份. 唉..

而且, 不但止咁, 我呢個星期老左5年咁既樣, 狂爆暗瘡.
原因係我平時好乖好可愛既仔仔, 變到超級曳呀!!
包括:
- 半夜起床搵人, 姐姐/ baba / mama/ story book 人物.. etc (我明白佢無左安全感, 所以成日搵人)
- 自己係咁喊但要求所有已經比佢攪到嬲既人, 要 smiling face, 唔係佢喊得更加大聲. (我明白佢一向鐘意笑同知道唔笑就代表唔開心, 佢成日想我地開心, 但咁樣忍住唔鬧已經偷笑要要笑埋出面唔係麻)
- 出街一定要抱
- 係屋企就要出街
- 係街到就要返屋企

我同我老公已經去到因睡眠嚴重不足加上 苛刻 request 如上, 勁想動粗.....

只是一問, 學前有無上過 playgroup?

有!
仲返成3個唔同型式既.  當然都係開心玩果種.

原帖由 dada_mama 於 09-9-14 12:26 發表
只是一問, 學前有無上過 playgroup?

千祈唔好動粗呀!佢已經好驚,好無安全感,如果你再嚇親佢就重有排搞。要明白,其實佢都唔想。

我自己嗰個都唔好得幾多,又係喊足咁多日,而家試下"利誘"(雖然我知唔好),但都見佢TRY緊想忍住唔喊。

比D正能量自己同個仔,只要佢適應左,就會做番你平日可愛又乖既仔。比D心機慢慢黎。

原帖由 officecatcat 於 09-9-14 11:55 發表
我個仔都係.
上星期喊足5日, 聲都沙晒, 相信所有媽咪聽到自己仔女咁樣喊法自己都已經 up晒想喊埋一份. 唉..

而且, 不但止咁, 我呢個星期老左5年咁既樣, 狂爆暗瘡.
原因係我平時好乖好可愛既仔仔, 變到超級 ...

試下將近入校門時比粒糖佢食, 同佢講一喊粒糖就會跌左粒糖...希望佢想保住粒糖而唔喊啦...

兩個星期了,
大家重有無喊?

醒目開學勳章

我個女一出門口就想哭. 校車到, 又想哭.. 有時更會小哭. 老師說佢落校車時, 又冇事喎.  3hrs 內都很enjoy, 很active.  很合作.

但天天起床後, 或者我地一放工或者佢睡覺前, 都會講 : 唔好返學... 1日講幾次.  

都不知為何會這樣??

老師又未至於係用 : 好enjoy 黎去形容.

姐姐同我講, 每次要入去前都變樣x嘴, 忍住唔喊咁 (好努力呀!)  
我自己試過一次去接佢, 佢一出門口即時又變, 我係佢未喊前即讚: 好叻無喊喎!! 佢一聽, 即時忍住, 係咁讚自己好叻架, 返學學無喊喊架! 唔洗爸爸媽媽姐姐一齊架...

原帖由 babellt 於 09-10-2 14:04 發表
我個女一出門口就想哭. 校車到, 又想哭.. 有時更會小哭. 老師說佢落校車時, 又冇事喎.  3hrs 內都很enjoy, 很active.  很合作.

但天天起床後, 或者我地一放工或者佢睡覺前, 都會講 : 唔好返學... 1日講幾次.  

都 ...

我囡囡就唔係喊, 係返學都好興奮,會搶人食物和玩具,甚至打人(見其他同學都係咁)
學校就好好, 叫我姐姐跟, 但相安無事時就行開下, 去到(佢見到書和cd就會好high, 可能平時望得多)library就要姐姐陪, 以免她太high搶人野.
現在進步不少, 我都見她可以用句子交談, 情緒穩定了好多, 老師隔日就會匯報她的情況, 不會過了就算.
囡囡耐性好了, 多了朋友, 她英文和廣東話都大進步, 最緊要她好鍾意返學, 每日都自己彈起, 換衫,襪,鞋, 全部老師都教曉晒,老師仲讚她聰明, 她仲越來越合作和自信, 轉變好大, 我好放心她會繼續好, 因為老師實在太有愛心和耐性教, 仲教埋我姐姐, 在家中都可以一齊做.
‹ 上一主題|下一主題