用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

原帖由 chrischeung 於 09-9-22 12:55 發表
今天有位老師打比我,講個小朋友上堂有發夢,寫D字吾得(其實系我跟的),上堂吾明要另外同他講.同同學相處吾到(其他小朋友己識到好多朋友但他會自己坐開)等等...我真系好擔心
...特別系同小朋友相處,他讀幼稚園己有這問 ...

chrischeung,

唔好咁膽心! 首先我們做大人先做好自己, 不好亂!

每個小朋友既發展都略有不同, 宜家年紀還細, 開學亦無耐, 還有時間去訓練, 只要你同小朋友合作就能成事拉.

作為媽媽導師既我們, 如小朋友不太掌握讀或認生字, 嘗試每晚臨睡前同他講故事書, 又或者叫他讀課文一/二遍, 久而久之就會STORE好多字.

至於朋輩相處, 這個要發自小朋友內心, 多D同佢溝通, 會唔會佢試過跟同學仔相處, 但對方不明白你小朋友既目的呢? 又或者是否小朋友比較慢熱(性格內向)呢? 如果係多D參加一下活動, 一大班小朋友一同玩, 可提升及發掘佢多方面既潛能同性格.

(希望你唔好介意我多事)

加油! 努力!

咪係囉, 我囡又唔主動做功課, 我未返到佢唔睬姐姐架, 唔肯做功課掛住玩, 到我返到去, 又食飯又沖涼, 仲要趕功課温默書, 投降呀:( 所以我星期日都冇去街, 在家同佢温默書呀, 閑日真係冇咩時間温架!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-22 23:19 發表
一甲班同學仔:

最近呢兩日 日日都九樣功課 做到個小朋友都話好辛苦!
而且又要忙中英文默書
由放學就忙到晚上睡一刻
講真連卡通片都無時間睇
佢係學校借咗D圖書返黎
都無時間讀俾佢聽
日日為個默書喊晒口.

好彩無買 ...

原帖由 Kwan 於 09-9-23 09:29 發表
咪係囉, 我囡又唔主動做功課, 我未返到佢唔睬姐姐架, 唔肯做功課掛住玩, 到我返到去, 又食飯又沖涼, 仲要趕功課温默書, 投降呀:( 所以我星期日都冇去街, 在家同佢温默書呀, 閑日真係冇咩時間温架!

...

你女女功課堂做得多唔多呀?
我個仔返來坐定定都要做一粒鐘
(有時見D字肉酸都唔擦得太多L, 寧願爭取時間温書)
莫講話你無得出街
亦連我哋都要閉關修練
宜家都係滿腦子默書
今日預默英文
明日默中文

都多架, 昨日返來只係淨返約3樣功課, 不過學你話的, 佢地寫得好求其, 返來要睇返晒, 擦好多架, 係呀, 明天默中文, 不過中文好似易d, 我囡第一日返來話背默, 佢都冇睇返, 就可以背到段課文, 我同佢試默過都ok呀!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 09:45 發表

你女女功課堂做得多唔多呀?
我個仔返來坐定定都要做一粒鐘
(有時見D字肉酸都唔擦得太多L, 寧願爭取時間温書)
莫講話你無得出街
亦連我哋都要閉關修練
宜家都係滿腦子默書
今日預默英文
明日默中文 ...

Hi, 大家好,我囡囡也是一甲班的,上星期六可能見過面了

我囡囡返咗一排學,都ok。佢一直是好鐘意返學的,反而係我自已壓力好大,驚佢追不上,學校教得深,英文教得深,已是教二年級的

HIHI, 我囡都係一甲架, 小朋友適應好快, 我想調教下佢主動温書同做功課多d呀, 日日咁激c 我呀!

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 10:48 發表
Hi, 大家好,我囡囡也是一甲班的,上星期六可能見過面了

kwan,

你女女好手快喎! 做淨三樣!
我仔仔係功課堂做咗三樣咋,
餘下仲有六樣咁多.

唉,我囡又係咁激c 我,冇話主動la,逼住佢做都懶懶散,動作又慢,有排教呀

原帖由 Kwan 於 09-9-23 11:52 發表
HIHI, 我囡都係一甲架, 小朋友適應好快, 我想調教下佢主動温書同做功課多d呀, 日日咁激c 我呀!

佢好鬼求其架, 有一半都要擦架

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 12:10 發表
kwan,

你女女好手快喎! 做淨三樣!
我仔仔係功課堂做咗三樣咋,
餘下仲有六樣咁多.

kwan

你囡囡做淨三樣真好快手了呀,我囡琴日回來樣樣功課都只做了小小,好似話琴日的功課堂譚sir教些咩,問小朋友問題,答中咗獎支鉛筆呀,亞囡話舉咗年亞sir冇叫佢答好唔開心呢~~哈哈

羊咩囝
你好呀, 你囝囝陳X嗎? 我聽我囡提過,好似坐我囡前面個位呢

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 12:29 發表
kwan

你囡囡做淨三樣真好快手了呀,我囡琴日回來樣樣功課都只做了小小,好似話琴日的功課堂譚sir教些咩,問小朋友問題,答中咗獎支鉛筆呀,亞囡話舉咗年亞sir冇叫佢答好唔開心呢~~哈哈

羊咩囝
你好呀, 你囝囝陳X嗎? 我聽我 ...

peanut03426,

YES, 我仔仔叫陳X. 你果然有温書喎!
係呢, 你女女貴姓呀?
得閒幫我問吓你女女, 我個仔表現如何? 有無攪攪震! 哈哈!
我聽佢講得最多係方X倩, 還有林栢X這兩位小朋友.
其他都好少講.

我仔仔功課堂又係每樣做得少少返來, 佢都有話少少辛苦拉! 不過阿爸有同佢心理輔導, 阿爸話先苦後甜, 過完呢一年一齊定下來, 就會有好日子過拉!

黃詩x呀,咁講,你可能是星期六果日坐係我前面的,因果日好似話依小朋友坐位坐的
你個仔有無攪攪震? 我亞囡放學回來等我收下風 不過家長會時老師話我囡囡時不時唔舉手就講野了,有時仲上上下堂唱歌仔天

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 12:42 發表

係呢, 你女女貴姓呀?
得閒幫我問吓你女女, 我個仔表現如何? 有無攪攪震! 哈哈!
其他都好少講.

我仔仔功課堂又 ...

HI PEANUT,

我囡囡一丙班, 返咗一排學, 現總算OK, 已適應了, 我同你一樣, 比自己好大好大壓力,驚佢追不上, 每晚放工, 個心就急住即刻返屋企, 煮落飯, 跟住睇功課, 溫默書, 然後先沖涼, 食飯.... 之後執書包, 清洗食具....等等, 簡直同時間徑賽, 有時阿囡要求想你同佢玩一陣, 無理由拒絕佢架....都要 RELEX一吓, 但望吓個鍾, 成10:00PM, 又要PUSH 佢訓覺, 如果唔係第日冇精神, 唉~~~~

我好似成個傻婆咁....真係人都癲呀!

想問下各位家長:
你地點安排小朋友閑時D課外活動呀?
好似琴日咁, 功課堂佢地聽譚 SIR 講座, 校冇點做功課, 放左學去學琴, 成7:00PM返屋企, 至開始學做功課 + 溫書, D時間真係好逼呀.

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 10:56 發表
我囡囡返咗一排學,都ok。佢一直是好鐘意返學的,反而係我自已壓力好大,驚佢追不上,學校教得深,英文教得深,已是教二年級的

原帖由 aprilma 於 09-9-23 13:06 發表
HI PEANUT,

我囡囡一丙班, 返咗一排學, 現總算OK, 已適應了, 我同你一樣, 比自己好大好大壓力,驚佢追不上, 每晚放工, 個心就急住即刻返屋企, 煮落飯, 跟住睇功課, 溫默書, 然後先沖涼, 食飯.... 之後執書包, 清洗 ...

我將課外活動既時間由平日改為星期六
除非老師唔得閒
如果唔係個小朋友會很累!
有時我見個仔係校車瞓著左
要EE叫先落車

係呀, 有聽亞囡講呀, 我囡有支筆呀....哈哈

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 12:29 發表
kwan

羊咩囝
你好呀, 你囝囝陳X嗎? 我聽我 ...

林珀x 咪我囡囉....哈哈 , 你囝囝話我囡咩呀?

原帖由 羊咩囝 於 09-9-23 12:42 發表

係呢, 你女女貴姓呀?
其他都好少講.

我仔仔功課堂又 ...

唱歌仔, 咁搞笑, 我囡好似有提過你囡喎, 佢地好似一齊玩架喎, 大家要通下消息先, 昨日我囡話 "石xx小朋友" 體育堂休息時周身郁呀....笑水我呀!

原帖由 peanut03426 於 09-9-23 12:57 發表
黃詩x呀,咁講,你可能是星期六果日坐係我前面的,因果日好似話依小朋友坐位坐的
你個仔有無攪攪震? 我亞囡放學回來等我收下風 不過家長會時老師話我囡囡時不時唔舉手就講野了,有時仲上上下堂唱歌仔天

...

你說的冇錯,和時間徑賽,呢段日子,我講得最多的是:一日有48小時就好lo.
我囡囡都晚晚成10點先瞓,食飯又慢做功課又慢
課外活動我哋有兩項安排在閑日,因樓下商場學,一放學直接去學才回家,我自接冇坐校車,所以暫時還勉強兼顧到

原帖由 aprilma 於 09-9-23 13:06 發表
HI PEANUT,

我囡囡一丙班, 返咗一排學, 現總算OK, 已適應了, 我同你一樣, 比自己好大好大壓力,驚佢追不上, 每晚放工, 個心就急住即刻返屋企, 煮落飯, 跟住睇功課, 溫默書, 然後先沖涼, 食飯.... 之後執書包, 清洗 ...

我女都keep住有學野架, 星期五可以插一樣囉, 其餘都係星期六多, 我囡仲有學kumon中, 要每日做功課紙添, 所以真係每晚都好趕, 我會留返星期日一日出來, 可以温下書或去下玩囉, 唔可以迫得太緊呀!

HI PEANUT,

‹ 上一主題|下一主題