用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

kwan,

我老公返來講話中文背默一課書+第二課生字(無特定係默邊個), 即温晒佢, 另外標點符號都要記住.

至於英文呢? 温晒二段落, 抽默5句來默, 但要自己熟讀大小階, 否則扣分.

我老公星期六個日, 由九點鐘開始直到接近一點鬆少少才離開, 果真慢長!

老公另提到每朝返去都要閱讀图書, 不論中或英都好, 目的培養他們的興趣.

吃飯時有兩個老師幫手睇住佢哋食飯!

原帖由 Kwan 於 09-9-21 09:39 發表
聽老公講遲少少小朋友要一個人企出來講中英文故事或presentation喎, 小一咋喎

kwan,

幾好呀! 我個仔讀迦南時都有show and tell喎, ok ga, 唔好睇低佢哋少少年紀, 日子耐d, 佢哋可以大膽朗讀.
自信心亦大d.

原帖由 Kwan 於 09-9-21 09:21 發表
下, 一甲班係咪都一樣呀, why老公返來冇講架, 激c我呀!

kwan,

你老公有無同朱老師及張老師面談呀?

班主任話這個星期開始白熱化了, 一齊照常, 功課亦會比真家多, 叫我們有心理準備.

同意, 而家先開始, 已經好有壓力啦 (係我地d家長). 雖然間間傳統小學都係谷, 但聽完家長會之後, 比我覺得老師對學生要求好高, 好高, 個個都要係"fit" 馬, 尤其中文老師好嚴格, 又話衣家d小朋友唔識讀d字, 又唔識寫, d字又寫得肉酸, 樂思教"你、我、他" 佢講到好似教到嘔血咁......好彩班主任 & 數學老師都好 nice, 比較有耐性姐!!

大家努力 !!

原帖由 chrischeung 於 09-9-20 20:05 發表
一丙有19人,我見d相系得十四人左右,影相個日系星期四pe堂,我諗個 日有d小朋友去左考琴冇返學,因為我小朋友個日都冇返...
一諗到考試咁多我都怕怕... 而家先開始大家努力... ...

有呀, 有同朱老師傾, 老公都係成點先走呀, 佢話老師都係咁講, 開始來料要有心理準備, 而且老師話遲少少, 家長就會睇到德雅數學的威力 我囡d數好嚇人喎....:evil: 我囡比較返叛架, 朱老師仲叫老公放心, 德雅好重視德育, 會睇得好緊喎!

校長仲話今屆普遍都幾叻仔叻囡, 好快適應, 好快就唔洗掛名牌添!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-21 09:54 發表

kwan,

你老公有無同朱老師及張老師面談呀?

班主任話這個星期開始白熱化了, 一齊照常, 功課亦會比真家多, 叫我們有心理準備.

一乙班可能係得16個, 亞囡話有2個女仔走咗!!

另外中文默詞, 又唔係默功課寫過嘅字, 都唔知自己寫得啱唔啱, 老師對d字要求好高, 冇寫過就默一定會有錯

一甲班同學仔, 原來英默係明天喎, 咩唔係星期二咩?

各位德雅家長好..

睇完你地所講既擔心同壓力, 本人身同感受, 回想四年前都同你地一樣究竟呀囡做唔做到學校既要求, 默書又咁多, 都唔知點好. 其實小朋友佢地好叻, 好快識應, 而且不得不讚學校同老師都好有內心去教導每一位學生.  對於課程方面, 本人覺得一年級係小朋友最辛苦既一年, 因為好多事物同幼稚園唔同, 由期係默書, 想當年同呀囡溫英文默書默到喊, 原因好多字都唔識串, 好簡單既都唔識, 如.. what, are, it, where, were, this, these, 呢d 真係溫到想死, (嘻嘻, 可能我個囡比較蠢), 所以要比較花多d時問, 不過好彩通常都會係一個星期前收到下星期默既範圍, 不論中文或英文, 而佢地既worksheet真係要好好保留, 因為到考試同測驗就靠佢啦. 唔好意思講左咁多. 各位唔好放棄.. 因為我覺得如果小朋友個底打得唔好, 將來就仲辛苦啦. 我個囡而家已經係五年級生啦. 時間好快過.. 大家一齊努力啦.:)

多謝你的分享呀!

原帖由 SusannaChan 於 09-9-22 09:20 發表
各位德雅家長好..

睇完你地所講既擔心同壓力, 本人身同感受, 回想四年前都同你地一樣究竟呀囡做唔做到學校既要求, 默書又咁多, 都唔知點好. 其實小朋友佢地好叻, 好快識應, 而且不得不讚學校同老師都好有內心去教導 ...

今天有位老師打比我,講個小朋友上堂有發夢,寫D字吾得(其實系我跟的),上堂吾明要另外同他講.同同學相處吾到(其他小朋友己識到好多朋友但他會自己坐開)等等...我真系好擔心
...特別系同小朋友相處,他讀幼稚園己有這問題,全班只系同一,二位小朋友玩,他說其他不是他朋友,我都吾知點教.升上小學又系咁,  老師仲話有D小朋友功課堂己做完所有功課,但我個小朋友就做得小小同好多字吾識讀,
真系擔心,而家先一年級,加上我小朋友吸收得慢,真系吾知點算

其實我囡初初未識到朋友仔都係自己一個, 所以有時小息佢會喊, 班主任亦試過揾個同學仔陪亞囡小息, 不過個同學仔一到小息自己走咗去 , 所以我叫佢自己試吓揾同學仔一齊去洗手間, 然後一齊食嘢. 其實每個小朋友嘅適應力唔同, 比多d時間佢哋啦!!

原帖由 chrischeung 於 09-9-22 12:55 發表
今天有位老師打比我,講個小朋友上堂有發夢,寫D字吾得(其實系我跟的),上堂吾明要另外同他講.同同學相處吾到(其他小朋友己識到好多朋友但他會自己坐開)等等...我真系好擔心
...特別系同小朋友相處,他讀幼稚園己有這問 ...

多謝你嘅分享!! 希望我哋嘅小朋友都可以响德雅讀得開開心心!!

原帖由 SusannaChan 於 09-9-22 09:20 發表
各位德雅家長好..

睇完你地所講既擔心同壓力, 本人身同感受, 回想四年前都同你地一樣究竟呀囡做唔做到學校既要求, 默書又咁多, 都唔知點好. 其實小朋友佢地好叻, 好快識應, 而且不得不讚學校同老師都好有內心去教導 ...

SUSANNA CHAN,

多謝分享 !

各位德雅家長好..

CHRISCHEUNG,

不要太過擔心, 正如 SUSANNA CHAN講老師會好有耐心去教我們的小朋友!

我地班男仔比較小,加上仔仔可能較慢熱, 未同同學仔熟姐, 再比多D時間佢.

另外老師對小朋友寫字個要求又真係好嚴格, 一下子未仍合她的要求, 所以再要多D時間去適應, 大家一齊努力, 加油呀 !

1C 星期五默中文啦, 我地要比心機呀 !

原帖由 chrischeung 於 09-9-22 12:55 發表

小朋友做得到的呀, 加油, 而且老師亦注意到, 我相信老師會幫到佢呢!

六年後學制都唔知變成點, 我囡搞掂lee六年都好開心啦!

原帖由 kongkong7794 於 09-9-22 10:42 發表
我都同意,只要小朋友底打得好將來就無咁辛苦!如果係女更加好不用膽心,一定可升回中學.. 唔似我將來又要搵過又要膽心過

一甲班同學仔:

最近呢兩日 日日都九樣功課 做到個小朋友都話好辛苦!
而且又要忙中英文默書
由放學就忙到晚上睡一刻
講真連卡通片都無時間睇
佢係學校借咗D圖書返黎
都無時間讀俾佢聽
日日為個默書喊晒口.

好彩無買佢哋個D額外習作
邊度揾咁多時間去做 去學?

剛剛先係戲肉 人都瘋狂!

‹ 上一主題|下一主題