用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

好唔開心呀!! 問亞囡今日預默點, 佢話冇默到喎, 我問點解, 亞囡話默咗一句之後, 老師話d字唔靚就收咗佢本簿, 擦晒d字就冇比返本簿佢, 亞囡就坐响到喊, 其他同學仔就繼續默!! 究竟咩事, 如果係字唔靚可以扣分, 就算唔識默都可以試, 而且今次係第一次, 應該比佢試下先, 我囡其實可以背晒兩段文字, 應該唔會唔識. 老師又冇打比我, 另外今朝留咗口信比老師, 又冇覆我, 聽日放假, 要擔心多兩日.

原帖由 sengayy 於 09-9-25 21:37 發表
好唔開心呀!! 問亞囡今日預默點, 佢話冇默到喎, 我問點解, 亞囡話默咗一句之後, 老師話d字唔靚就收咗佢本簿, 擦晒d字就冇比返本簿佢, 亞囡就坐响到喊, 其他同學仔就繼續默!! 究竟咩事, 如果係字唔靚可以扣分, 就算唔 ...

宜家唔係書法比拼喎
默書係在於測試小朋友既能力
點解會咁GA?
明天試吓再打去!
唔好唔開心, 件事都發生咗,
不如聽吓老師既解釋再衡量.

家長會果日見到有兩個男教師呀

興趣班真太少了,亞囡話摺紙唷,好似冇咩學術性,運動方面也冇咩揀既

原帖由 羊咩囝 於 09-9-25 16:46 發表
一甲班同學仔家長:-

下星期一又要PRE-DICT了!

係呢, 你哋打算揀什麼活動FOR你哋仔仔女女呀?

我個仔話想參加LEGO班, 嘩! 好貴, 要HKD6XX.

但係又好似無咩野活動啱男仔玩!

我想818, 唔知你哋知唔知德雅有無男教師 ...

係呀係呀,囡囡好鐘意玩,遊戲咁玩又可學下數,佢都有留意邊個同學仔玩既

原帖由 羊咩囝 於 09-9-25 09:48 發表
peanut03426,

你女女都有參加www.mysmart123.com呀?
原來參加的人數不是太多.
我仔話見到你女女名字,
還有方X倩, 陳X偉等名字, 佢覺得好得意, 好似大家玩緊网上遊戲咁. ...

我叫姐姐一早煮放入暖飯壺呀, 我見好多bk媽咪都係咁喎, 都ok架喎, 明天我會自己試一下先, 睇下保暖幾耐!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-25 10:09 發表

kwan,

咁姐姐送餸去學校LAW?
定還時早上整好俾女女帶回去?

唔好擔心住, 問清楚老師先啦, 我相信有佢的原因呀!

原帖由 sengayy 於 09-9-25 21:37 發表
好唔開心呀!! 問亞囡今日預默點, 佢話冇默到喎, 我問點解, 亞囡話默咗一句之後, 老師話d字唔靚就收咗佢本簿, 擦晒d字就冇比返本簿佢, 亞囡就坐响到喊, 其他同學仔就繼續默!! 究竟咩事, 如果係字唔靚可以扣分, 就算唔 ...

kwan,

想問下你囡囡出面跳緊咩舞呀? 最後又會選擇甚麼舞呀?

真係好少課外活動呀? 我囡星期六出面已經跳緊jazz, 如在學校又選 jazz, 咁又連跳2日, 中國舞阿囡又話唔鍾意 (因為太優雅啦 ) , 佢粗粗魯魯, 就身旭個種. 跳繩都有興趣, 但 daddy 又話驚佢會跳到好高喎, 因佢比較生得高...點算好呢 ?

原帖由 Kwan 於 09-9-25 17:29 發表

如果啱時間我想學跳舞呀, 因為個囡在出面學舞, 想在校學就慳一日囉!

我囡出面學拉丁, 我打算學jazz呀, 啱佢多d, 如果在校學的話, 我會停出面了, 因為佢放學都有幾晚學野, 如果在校學跳舞咪可以騰返一日閑日出來啦, 怕以後功課越來越多都想開始減佢出面的課外活動呀!

原帖由 aprilma 於 09-9-26 11:37 發表
kwan,

想問下你囡囡出面跳緊咩舞呀? 最後又會選擇甚麼舞呀?

真係好少課外活動呀? 我囡星期六出面已經跳緊jazz, 如在學校又選 jazz, 咁又連跳2日, 中國舞阿囡又話唔鍾意 (因為太優雅啦 ) , 佢粗粗魯魯, 就身旭個 ...

係呢, 你囡囡有冇學琴呀? 我囡差不多成個9月開學到衣家都冇練過琴, 又唔想佢放棄, 冇辦法,成日係咁pre-dict..每日做完功課溫完書, 做埋公文, 都想佢relex吓....真係冇咩時間多...但我唔想佢半途而廢...唉 !

原帖由 Kwan 於 09-9-26 11:49 發表
我囡出面學拉丁, 我打算學jazz呀, 啱佢多d, 如果在校學的話, 我會停出面了, 因為佢放學都有幾晚學野, 如果在校學跳舞咪可以騰返一日閑日出來啦, 怕以後功課越來越多都想開始減佢出面的課外活動呀!

...

有呀, 我囡學緊琴架, 不過佢極之唔鐘意喎, daddy唔想佢怕辛苦每樣野咁易放棄囉, 暫時都會keep住學, but我揾緊中樂比佢試, 希望佢會揀到一種佢有興趣的樂器囉!

係呀, 我囡學公文中都係每日做工作紙, 又要聽又要讀都用好多時間, 有時做完工作紙直情冇時間聽添呀, 不過見佢學公文中後, 對普通話同認字方面都好有進步, 所以公文我會繼續呀!

另外, 你囡囡本身好高架, 高d咪幾好囉 !  除了舞, 我都有諗講故事, 因為覺得我囡邏輯思維唔係幾好, 比佢講多d故事都好, 不過我好大機會會選jazz呢, 因為我囡本身好鐘意跳舞, 由細到大最堅持都係學跳舞!

原帖由 aprilma 於 09-9-26 12:19 發表
係呢, 你囡囡有冇學琴呀? 我囡差不多成個9月開學到衣家都冇練過琴, 又唔想佢放棄, 冇辦法,成日係咁pre-dict..每日做完功課溫完書, 做埋公文, 都想佢relex吓....真係冇咩時間多...但我唔想佢半途而廢...唉 !

...

1A, 下星期一又再試默過呀!!!

第二次試默就真係大有進步啦, 第一次就79分, 今次就90分, 下星期一就再默第三次, 但我次次都同佢默晒咖, 禽日就默Macy & Ricky.........big eyes.

咁默法下星期一咪會默第二段個兩句.....哈哈哈

我囡同你個囡都幾似喎, 學琴佢馬馬地, 時時都要陪住練, 要好多鼓勵, 好誇張咁讚佢, 咁佢就好d, 跳舞就極喜歡 ! 咁通常要阿囡每日練幾耐琴呀 ?

原帖由 Kwan 於 09-9-26 12:33 發表
有呀, 我囡學緊琴架, 不過佢極之唔鐘意喎, daddy唔想佢怕辛苦每樣野咁易放棄囉, 暫時都會keep住學, but我揾緊中樂比佢試, 希望佢會揀到一種佢有興趣的樂器囉!

係呀, 我囡學公文中都係每日做工作紙, 又要聽又要讀都 ...

我個女之前都有學彈琴, 但都放棄左啦, 見到佢次次彈都喊, 唉~~~~我地都冇氣啦, 但佢都係一樣好鍾意跳舞, 而家佢星期五一放學就要去學芭蕾舞, 而學校又要學野, 哇.....咁就真係好忙啦......佢而家就成日叫我俾佢學唱歌呀, 佢好鍾意唱歌, 但係合唱團就冇一年級學生咖.....都唔知點好啦!!

看來大家的囡囡都好相似唷,我囡又係練琴冇興趣,要逼住佢練,9月開學後都冇咩時間練琴,每星期練兩次到,識彈到就算了。一樣,佢對跳舞就很有興趣,以家逢星期六學緊芭蕾舞
學校興趣班我是想佢學跳繩的,因為佢不太高呀,hehe。只是佢對運動冇興趣,我以家都諗緊應唔應說服佢揀跳繩

其實小一來講咁默書真系好嚴,中文我小朋友寫"學個子字一筆寫都當錯,英文t字冇灣位都當錯,真系好難滿分,要求太高..."

係啦, 我囡中默只係錯個學字, 其實已經寫得好好啦, 筆畫冇錯, 寫又冇錯, 老師話個子字係分開兩筆來寫, 即橫撇一筆, 直勾第二筆, 佢已經係分開兩筆啦, 已經好有誠意咁去寫好呢個字架啦講真, 仲想要佢地點寫先滿意 ? 太過份啦!

原帖由 chrischeung 於 09-9-26 17:32 發表
其實小一來講咁默書真系好嚴,中文我小朋友寫"學個子字一筆寫都當錯,英文t字冇灣位都當錯,真系好難滿分,要求太高..."

原帖由 kongkong7794 於 09-9-27 00:24 發表
Hello,我回來囉..我電腦壞咗兩日無得上嚟,澈C呀!
我亞仔話想參加LEGO同跳舞,男仔跳咩好呀?我都唔識..

我仔仔第一選擇係LEGO, 第二係童話, 第三係摺紙.

男仔跳JAZZ較合 (個人感覺而已:loveliness: )

我冇咩限佢時間, 佢參加了青苗, 十一月比賽, 最少每日都練比賽的歌2次, 有時冇時間練唔到其他呀!

原帖由 aprilma 於 09-9-26 12:54 發表
我囡同你個囡都幾似喎, 學琴佢馬馬地, 時時都要陪住練, 要好多鼓勵, 好誇張咁讚佢, 咁佢就好d, 跳舞就極喜歡 ! 咁通常要阿囡每日練幾耐琴呀 ?

咁你囡囡會揀咩課外活動呀, 我只係填了第一志願咋, 就係爵士舞呀, 希望老師分配到佢啦!

原帖由 sammi88 於 09-9-26 13:08 發表
我個女之前都有學彈琴, 但都放棄左啦, 見到佢次次彈都喊, 唉~~~~我地都冇氣啦, 但佢都係一樣好鍾意跳舞, 而家佢星期五一放學就要去學芭蕾舞, 而學校又要學野, 哇.....咁就真係好忙啦......佢而家就成日叫我俾佢學唱 ...
‹ 上一主題|下一主題