用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

原帖由 kongkong7794 於 09-9-12 21:03 發表

hello,我來囉...
你會唔會係講我個仔呢

你好!

我哋互相認識!
咁啱KWAN媽的女女跟你仔仔是拍擋.

我個仔講一甲班三個男仔都叫IVAN, 覺得好特別同意外.
下星期六返德雅, 到時候見拉!

我諗係呀, 有時我同個囡講學校入面d野, 佢話你點知架 我話你唔好騙我, 我咩都知.....哈哈, 嚇水佢呀!  

原帖由 kongkong7794 於 09-9-12 21:03 發表

hello,我來囉...
你會唔會係講我個仔呢

家長日我都係要返工, 爸爸去咋, 不過聚餐我同老公都去呀, 想認識多d老師, 了解多d囉!

一甲班同學仔家長:-

請問你哋仔仔女女有無講幾時默書
我見手冊話要串生字, 但無講幾時默?
問阿仔佢話下星期, 但又答唔出邊日?
有勞各位一甲班家長報料?
謝!

OH NO, 我唔見個囡本手冊要串生字喎....

原帖由 羊咩囝 於 09-9-14 22:11 發表

謝! ...

原帖由 Kwan 於 09-9-15 11:22 發表
OH NO, 我唔見個囡本手冊要串生字喎....

德雅校网都有登! 我每日都上去睇吓!
慌個仔唔記得或唔識寫
http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=121

hi  羊咩仔,

我地一丙班手冊都係寫 spell read up, 但又係冇講定幾時默, 背默or讀默都唔知, 阿囡只係講老師叫我地要串字,仲話首先要識讀晒d字咁話喎, 我估唔會呢一兩日咁快就默, 同佢溫咗先, 冇撞板丫嗎   每日溫d, 我今日都係叫我囡溫住幾個先, 等佢習慣一下。

至於中默, 阿囡就寫得好清楚是9/25背默, 佢寫在本中文書上面, 而手冊就冇的, 你可以留意下, 看看一甲班是否一樣。

原帖由 羊咩囝 於 09-9-14 22:11 發表

謝! ...

"芥子園" - 有張紙寫住話比我地小朋友試睇, 如有興趣或有需要可以訂閱, 隋你選擇, 但付款只接受支票, 無論訂閱與否, 都要在21/9前退回書籍(要連埋個手抽袋) 交番學校。

由於昨晚未有時間睇, 所以我未決定訂唔訂, 你地呢 ?

原帖由 kongkong7794 於 09-9-15 12:56 發表
請問各位家長知唔知道這是什麼??
21/9前交回訂閱「芥子園」表格, 支票及圖書
我都唔知係咩嚟嘅!可否幫幫我

我都唔會訂呀!! 昨日放學發現書包好重, 原來就係呢袋圖書:;pppp: 我諗住星期六返學校時交比班主任, 唔使亞囡咁重拎返學.

我哋一乙班未通知幾時默書喎, 咁快就要背默好似未ready好, 好驚

原帖由 aprilma 於 09-9-15 14:27 發表
"芥子園" - 有張紙寫住話比我地小朋友試睇, 如有興趣或有需要可以訂閱, 隋你選擇, 但付款只接受支票, 無論訂閱與否, 都要在21/9前退回書籍(要連埋個手抽袋) 交番學校。

由於昨晚未有時間睇, 所以我未決定訂唔訂, 你 ...

我有比個囡攞麥精仔返學校喎, 佢冇講唔得呀!

原帖由 kongkong7794 於 09-9-16 21:51 發表
各 位家長你地知唔知學校比唔比小朋友攞果汁番學校飲ga 我小朋友話只係比飲水唔比飲其他 真係唔知真定假呀! 你地有無聽過呀?

另外呢, 昨日收到好幾張英文閱讀的通告呀, 佢地邊有咁多時間參加咁多英文計劃呀, 你地會唔會參加呀, 我比較有興趣都係英文8寶箱呀!

原帖由 Kwan 於 09-9-17 09:16 發表
另外呢, 昨日收到好幾張英文閱讀的通告呀, 佢地邊有咁多時間參加咁多英文計劃呀, 你地會唔會參加呀, 我比較有興趣都係英文8寶箱呀!

KWAN,
唔會參加拉!
我都認同沒有太多的時間.

kongkong7794

我個仔話可以飲其他飲品, 不只限於水.
我聽個仔講有同學仔帶QUO白提汁或豆奶 (唔知點串? )

hi,下星期IC班要默中文,再下星期要默英文,英文要默咁長,我個仔串字串得好慢,又好快吾記得,再默多D都吾點算...

原帖由 chrischeung 於 09-9-17 20:11 發表
hi,下星期IC班要默中文,再下星期要默英文,英文要默咁長,我個仔串字串得好慢,又好快吾記得,再默多D都吾點算...

你好,

睇嚟1A跟1C既進度都是一樣的.
24號要默中文
29號要默英文  

1A班同學仔媽咪,

下週四(24/9)中默 背(一)詞語(二)

中文是否背默我要上學了一篇
即爸爸笑 媽媽笑....個篇課文呀?

詞語(二)
我唔係太清楚生字範圍, 可告之嗎?

謝!

係呀, 我見囡課書寫住個"背"字, 佢話係背lee課, 佢背晒呀, 但詞語佢都話唔知黙咩喎!

原帖由 羊咩囝 於 09-9-17 22:56 發表
你好,

睇嚟1A跟1C既進度都是一樣的.
24號要默中文
29號要默英文  

1A班同學仔媽咪,

下週四(24/9)中默 背(一)詞語(二)
中文是否背默我要上學了一篇
即爸爸笑 媽媽笑....個篇課文呀?

詞語(二)
我唔係太清楚生 ...

原帖由 Kwan 於 09-9-18 09:21 發表
係呀, 我見囡課書寫住個"背"字, 佢話係背lee課, 佢背晒呀, 但詞語佢都話唔知黙咩喎!

kwan,

Thanks!
睇嚟都係要打俾朱老師問吓?
學校俾縮寫簡稱 我至今都未摸透
估吓估吓!

我估係第二篇課文果D生字
KWAN, 你理解又如何?
‹ 上一主題|下一主題