用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

可能唔想比家長同小朋友有壓力呀!

原帖由 fwy1222 於 09-11-3 16:55 發表

呢次5會有RANKING.

要等待1月總評後先出school report,d次40%,總評60%.

but only 全級1,2,3先會列出.

全班的1,2,3都唔會show出來(但應該會講俾家長聽).

各位媽咪. 係中英數"常"四科是旦一科都無得升班呀! 睇緊D呀....

原帖由 羊咩囝 於 09-11-3 22:16 發表

哈哈! 我荃灣入, 返黎飲個茶再入去都差不多一點倒!
你小朋友搭幾號校車ga?
5號車?

返4.
放6.

原帖由 kongkong7794 於 09-11-4 00:05 發表

THANKS,咁我想問下幾時先會開始有名次呀?

1月考埋個總評後整個上學期計.見家長個日派report咪知整個上學期考第幾.

但點都要等埋下學期先作全年定案.

但only全級1-3名會show在report裹.其他都冇.所以大部份小朋友係無名次寫的..

全級頭1-3名先會show出來呀,太難了吧

冇名次都好,唔使咁太壓力

原帖由 fwy1222 於 09-11-4 14:17 發表

1月考埋個總評後整個上學期計.見家長個日派report咪知整個上學期考第幾.

但點都要等埋下學期先作全年定案.

但only全級1-3名會show在report裹.其他都冇.所以大部份小朋友係無名次寫的.. ...

請問有冇mami知道, 電腦科筆試點考, 填充 定選擇題

原帖由 sengayy 於 09-11-4 22:14 發表
請問有冇mami知道, 電腦科筆試點考, 填充 定選擇題

我今日係撞到一個二年級的媽咪, 佢話上年考連線配對.
如有錯漏, 請各位更正!

Thans, 連線配對, 咁都輕鬆d, 考埋數學都要溫溫了, 開學至今, 沒溫過電腦書呀

原帖由 羊咩囝 於 09-11-4 23:05 發表

但係咁樣將來考中學又會唔會因為冇名次而輸蝕呢?

原帖由 kongkong7794 於 09-11-4 22:25 發表
由P1-P6都無名次??
咁都好好多中學名校都要睇名次來見,後嘅都唔會見,如果由P1-P6都無大家都無咁大壓力.

原帖由 peanut03426 於 09-11-5 08:53 發表
Thans, 連線配對, 咁都輕鬆d, 考埋數學都要溫溫了, 開學至今, 沒溫過電腦書呀

可以叫APRIL係本电腦書度攞隻CD出來睇吓, 有D幫助!

早晨, 電腦書有CD呀, 一直冇為意tim, 唔該晒

原帖由 羊咩囝 於 09-11-5 09:01 發表

可以叫APRIL係本电腦書度攞隻CD出來睇吓, 有D幫助!

peanut03426

早晨! 明天有無打算同APRIL去玩吓, RELAX吓呀?

我昨日聽返來就話:-

無名次 只得頭一至三 (以全級計)
就連班考幾多都無講
佢話我知上年問班主任時, 都係講仔仔成績是上/中/下游邊個位置倒!
有平均分SHOW出來

但二年級媽咪講佢仔仔攞到9X的平均分, 但又唔等如勤學分又攞到"A"GRADE, 果時我都聽到一嚿雲咁! 開始唔明拉!
唔知係唔係分等級就真?

麻煩有EXPERIENCE的媽媽講解吓!

聽日應該唔出去玩了,April呢幾日唔舒服,一到黃昏時間就開始有小小燒,晚飯都冇食就瞓了,已經三日冇食晚飯了,水都唔肯多飲,話驚嘔。所以聽日都係留係屋企休息下算了

名次既嘢真好亂,平均分9x都攞唔到A呀,咁點先得?

原帖由 羊咩囝 於 09-11-5 09:16 發表
peanut03426

早晨! 明天有無打算同APRIL去玩吓, RELAX吓呀?

我昨日聽返來就話:-

就連班考幾多都無講
佢話我知上年問班主任時, 都係講仔仔成績是上/中/下游邊個位置倒!
有平均分S ...

april 仲係唔舒服, 咁lee幾日測驗佢咪好辛苦囉, 要休息多d瞓多d先得呀!

水咯, 幾時電腦科評估我都唔知添, 係呢, 普通話做了評估, 又會幾時知結果呢, 會唔會測驗後有得見下班主任, 老帥同我地講返每個小朋友各科情況咁架?

原帖由 peanut03426 於 09-11-5 09:34 發表
聽日應該唔出去玩了,April呢幾日唔舒服,一到黃昏時間就開始有小小燒,晚飯都冇食就瞓了,已經三日冇食晚飯了,水都唔肯多飲,話驚嘔。所以聽日都係留係屋企休息下算了

名次既嘢真好亂,平均分9x都攞唔到A呀,咁點先得?

...

原帖由 羊咩囝 於 09-11-5 09:16 發表
就連班考幾多都無講
有平均分SHOW出來

但二年級媽咪講佢仔仔攞到9X的平均分, 但又唔等如勤學分又攞到"A"GRADE, 果時我都聽到一嚿雲咁! 開始唔明拉!
唔知係唔係分等級就真?

90-100都係A GRADE,但當中都有10分之差,名次就係咁定,可以話每個名次係零點幾分之差..競爭非常激烈....

原帖由 Kwan 於 09-11-5 14:57 發表
april 仲係唔舒服, 咁lee幾日測驗佢咪好辛苦囉, 要休息多d瞓多d先得呀!

水咯, 幾時電腦科評估我都唔知添, 係呢, 普通話做了評估, 又會幾時知結果呢, 會唔會測驗後有得見下班主任, 老帥同我地講返每個小朋友各科情況 ...

會唔會測驗後有得見下班主任, 老帥同我地講返每個小朋友各科情況咁架?==> NO la~~

原帖由 羊咩囝 於 09-11-4 23:05 發表

yes~~

咁咪只可以知道自己個小朋友的分數, 又唔知佢大概考第幾囉, 100-90分數又咁激烈, 好難知佢地在上游定中游喎, 可能92都係中間架咋喎, 又冇得見老師!

原帖由 fwy1222 於 09-11-5 15:08 發表

會唔會測驗後有得見下班主任, 老帥同我地講返每個小朋友各科情況咁架?==> NO la~~

原帖由 Kwan 於 09-11-5 16:33 發表
咁咪只可以知道自己個小朋友的分數, 又唔知佢大概考第幾囉, 100-90分數又咁激烈, 好難知佢地在上游定中游喎, 可能92都係中間架咋喎, 又冇得見老師!

自己個都5知wow~只寫grade,所以就算平均係A,都只知係BETWEEN 90-100,exactly真係5知~

1月咪派school report,到時見到老師點都會講少少的~但就未必續科同家長講/分析~

‹ 上一主題|下一主題