用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

到時可能見到你同晴晴呀, jasper要學跳舞, 姐姐帶佢去所以唔會返學校lu!

原帖由 peanut03426 於 09-10-14 10:58 發表
會呀,我會參加,我仲會湊咪亞囡去,屋企冇人睇住佢呀,你呢?

好似上個星期頭收到,一張工作紙咁樣,內有評估范圍,要求貼在普通話書內,你諗下,如果係呢張的話已收到了

原帖由 Kwan 於 09-10-14 11:18 發表
E....普通話評估我都好似未有喎....why why ar, 一甲媽咪係咪都收到呀???

揾到了....thanks

原帖由 peanut03426 於 09-10-14 12:47 發表
好似上個星期頭收到,一張工作紙咁樣,內有評估范圍,要求貼在普通話書內,你諗下,如果係呢張的話已收到了

我都有參加呀!!

各位家長, 請問你地要唔要去換校服呀??
真攪笑呀, 昨晚阿囡帶冬季校服回來, 除左條tie唔洗換之外, 其餘全部都要換呀! 我訂校服時都冇要求大一個碼, 結果金綸度出來係大了兩個碼都有呀, 尤其是條裙呀, 4年級學生都穿得落喎, 笑死我, 又會度到差咁遠都有...
有冇家長知道係咪自己去金綸換呢 ?? 謝謝 !

原帖由 Kwan 於 09-10-14 09:14 發表
有冇媽咪參加明天的家長聚餐呢?

原帖由 aprilma 於 09-10-15 10:47 發表
我都有參加呀!!

真攪笑呀, 昨晚阿囡帶冬季校服回來, 除左條tie唔洗換之外, 其餘全部都要換呀! 我訂校服時都冇要求大一個碼, 結果金綸度出來係大了兩個碼都有呀, 尤其是條裙呀 ...

我昨天都係自己攞出去換
得七日時間更換
要攞番張單
星期日休息!

原帖由 aprilma 於 09-10-15 10:47 發表
我都有參加呀!!

真攪笑呀, 昨晚阿囡帶冬季校服回來, 除左條tie唔洗換之外, 其餘全部都要換呀! 我訂校服時都冇要求大一個碼, 結果金綸度出來係大了兩個碼都有呀, 尤其是條裙呀 ...

自己直接攞出去更換
得七日時間換
星期日休息
我昨日都特登出去換
件校褸太大件啦!

係咪, 只係讀晒那張紙就ok架o拿?

原帖由 peanut03426 於 09-10-14 12:47 發表

唔該晒!!

原帖由 羊咩囝 於 09-10-15 11:25 發表

自己直接攞出去更換
得七日時間換
星期日休息
我昨日都特登出去換
件校褸太大件啦!

應該係啦, 我同阿囡溫時, 嘩! 佢果D發音真係麻麻, 嚇C我呀 !

原帖由 Kwan 於 09-10-15 11:45 發表
係咪, 只係讀晒那張紙就ok架o拿?

請問普通話評估範圍几時派呢???,數工9.1我听個仔講話比錯左弟二個小朋友,最後都好似冇再見過,因為之後我都忘記了.
請問GR几時考呢??
原帖由 依時 於 09-10-14 10:13 發表
Hi Chrischeung,

你搵番張數工9.1未呀?  我個女都係讀一丙班, 當天已收到, 可能同學仔攞咗啫!

普通話已經派咗張評估時間日期及範圍, 你無收到咩!

GT係邊科? 係咪打錯字, 應該係GR, 家長日老師講主要考Three billy ...

我宜家發覺有好多工作紙都唔齊
之前又無MARK低邊D有派
邊D係學校度

唔知老師會唔會同班同學仔對吓
個LIST?

無聽過一甲班話要考GR既?

暫時所知要考中 英 數 常 普通話而已! 無收到消息話要考GR喎??

Hi Chrischeung,

- 普通話評估得一張紙, 派咗差不多個幾星期啦, 你有冇收過 ??

- GR冇講幾時考, 家長會果日老師話評估內容:係答問題 & 要做少少資料搜集喎, 到現在暫未有叫我地做搜集.

- 工作紙我囡暫時都未試過唔見, 但就試過有一次帶咗另一個小朋友個張回來, 咁我叫佢第日比番個同學攞, 因為佢地係用傳的方式, 少不免會有傳錯, 我通常每日都會睇住佢本手冊, 有咩工作紙派回來, 對下齊唔齊, 然後叫阿囡 file 咗佢, 如果真係漏咗, 叫小朋友番學問老師 & 寫落本手冊家長欄到, 咁試下會唔會好d.

原帖由 chrischeung 於 09-10-15 20:16 發表
請問普通話評估範圍几時派呢???,數工9.1我听個仔講話比錯左弟二個小朋友,最後都好似冇再見過,因為之後我都忘記了.
請問GR几時考呢??

大家開始温書未呀, 昨日同亞囡先有時間執下d英文工作紙, 原來只係工作紙都好多野要記仲要spell, 慘咯, 都未睇中文常識添, 頭都大

原帖由 Kwan 於 09-10-23 09:32 發表
大家開始温書未呀, 昨日同亞囡先有時間執下d英文工作紙, 原來只係工作紙都好多野要記仲要spell, 慘咯, 都未睇中文常識添, 頭都大

其實中文仲多
笵圍也廣
難以掌握

常識生字多
之前一個字都未默過
都唔知點考
下星期仲話要默晒過往八課既生字
我都

呢幾日都要勤力D督促阿仔温習LU.
無得去街同打玩遊机.

預祝你們的小朋友考試攞滿分!

係囉, 我都冇諗過原來要串晒d生字, 但我見昨日本手冊, 我諗老師係要小朋友串晒所以工作紙及課文的生字囉, 對佢地來講真係好似好多喎, 慘咯, 我未執中文同常識添, 暈低!

原帖由 羊咩囝 於 09-10-23 11:33 發表

其實中文仲多
笵圍也廣
難以掌握

常識生字多
之前一個字都未默過
都唔知點考
下星期仲話要默晒過往八課既生字
我都

呢幾日都要勤力D督促阿仔温習LU.
無得去街同打玩遊机.

預祝你們的小朋友考試攞滿 ...

家長教師會果晚, 問過朱老師, 常識的生字要唔要識寫, 話有字揀架,識睇果D字識得答得了

星期五個晚我冇去到,因為要照顧二位少爺.所以吾知當日講左什麼.

原帖由 peanut03426 於 09-10-23 19:03 發表
家長教師會果晚, 問過朱老師, 常識的生字要唔要識寫, 話有字揀架,識睇果D字識得答得了

OH, 唔該唔該!

原帖由 peanut03426 於 09-10-23 19:03 發表

請各位小朋友保重身體!
下個星期天文台話得十八度左右
一旦病了就無法應考.

多謝你的溫馨提示呀! ! 呢期大家都忙於跟子女溫習, 冇咩時間上來討論呢 ?

你地小朋友溫書溫成點呀? 我囡溫完後, 記得呢樣, 又唔記得個樣.... 背句式及造句佢寫過好多次d生字, 轉過頭又唔記得, 識背唔記得點寫, 都係冇分...激C 呀 !

原帖由 羊咩囝 於 09-10-28 09:20 發表
請各位小朋友保重身體!
下個星期天文台話得十八度左右
一旦病了就無法應考.
‹ 上一主題|下一主題