用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
樓主: aprilma
go

適應期 [複製鏈接]

原帖由 Kwan 於 09-10-5 11:15 發表
國慶假期那天我囡都做了好多耐功課呀, 99投訴好多功課 其實做得快都ok, 最慘我囡唔合作...

哈哈!
我奶奶都話要帶阿仔去玩
但實在太多功課, 再+讀書報告
根本就行唔開
又要串字默書
一星期四次默書  預默+正式
边度有心情去玩

係lo, 初頭見十月尾連放四日假,一家人仲諗住點外遊tim,十一月頭中期考,咩都唔使諗lo

剛剛派咗份課外活動
有無打算俾仔仔女女參加呀?
我想同佢報
但有無校巴載走
都幾頭痕!

我聽阿仔講一甲班有好多同學仔攞到珍寶珠
真值得鼓勵 啦!

另外普評是否第一科要測驗/評估的科目嗎?
10月22日 & 28日 就要口試??

唔係 3-6 nov 咩...?

我只係想參加泳天咋!

原帖由 羊咩囝 於 09-10-5 18:13 發表
剛剛派咗份課外活動
有無打算俾仔仔女女參加呀?
我想同佢報
但有無校巴載走
都幾頭痕!

我聽阿仔講一甲班有好多同學仔攞到珍寶珠
真值得鼓勵 啦!

另外普評是否第一科要測驗/評估的科目嗎?
10月22日 & 28日  ...

亞囡都有呀

原帖由 kongkong7794 於 09-10-5 23:29 發表
係呀,亞仔都話好多同學有糖呀,恭喜恭喜!
我都唔明呀,慘,呢樣係亞仔最差

我囡話要參加星期六的跆拳道班,其他日子的,還是算了,己經是好忙,冇時間再報讀興趣班
係呢,普評果度會點搞的呢,琴晚第一次同亞囡溫普通話書,原來教得好快,學了好多了呀,亞囡d發音,很麻麻呀

原帖由 peanut03426 於 09-10-6 10:36 發表
我囡話要參加星期六的跆拳道班,其他日子的,還是算了,己經是好忙,冇時間再報讀興趣班
係呢,普評果度會點搞的呢,琴晚第一次同亞囡溫普通話書,原來教得好快,學了好多了呀,亞囡d發音,很麻麻呀 ...

普評方面我都唔知點同佢温
是關我都唔識普通話
對住D拼音都無從入手
你都好最起碼你都知女女讀成點.

APRIL媽咪, 嘩! 昨天已經很忙, 不得不佩服你跟女女還可以温普通話, 一個默書已經累死人!

默書果度星期日果日已搞掂,所以我琴日都只是叫佢默多次溫下,不過我囡囡很大頭蝦,同佢預默冇問題,到正式默寫總經常出d意外,K3果陣已是咁。

普通話我同佢溫,其實都只是由頭開始叫佢讀課文一次,暑假時佢學咗公文中兩個月,有小小明白d調咁lo。

原帖由 羊咩囝 於 09-10-6 10:55 發表

普評方面我都唔知點同佢温
是關我都唔識普通話
對住D拼音都無從入手
你都好最起碼你都知女女讀成點.

APRIL媽咪, 嘩! 昨天已經很忙, 不得不佩服你跟女女還可以温普通話, 一個默書已經累死人! ...

原帖由 peanut03426 於 09-10-6 11:18 發表
默書果度星期日果日已搞掂,所以我琴日都只是叫佢默多次溫下,不過我囡囡很大頭蝦,同佢預默冇問題,到正式默寫總經常出d意外,K3果陣已是咁。

普通話我同佢溫,其實都只是由頭開始叫佢讀課文一次,暑假時佢學咗公文中兩個月,有小 ...

我聽IVAN講APRIL又係讀迦南?

係呀,Ivan也是? 聽April講班上有幾個係迦南的,有d係唔同分校既,April係九龍塘果間,唔知Ivan係邊間呢?

原帖由 羊咩囝 於 09-10-6 11:41 發表

我聽IVAN講APRIL又係讀迦南?

原帖由 peanut03426 於 09-10-6 12:15 發表
係呀,Ivan也是? 聽April講班上有幾個係迦南的,有d係唔同分校既,April係九龍塘果間,唔知Ivan係邊間呢?

IVAN係荃灣海滨迦南讀.

亞仔好乖乖呀 佢唔舒服, 老師應該會同佢後補默的, 叫佢唔洗擔心啦!

原帖由 kongkong7794 於 09-10-6 13:30 發表
亞仔琴日放學病咗,肚唔舒服,今日無同佢番學點不知佢起身發脾氣話無得番學,要我同佢番番去呀.佢同我講今日英文默書咁咪無得默,計小咗分,我都唔知點呀! ...

原帖由 kongkong7794 於 09-10-6 13:30 發表
亞仔琴日放學病咗,肚唔舒服,今日無同佢番學點不知佢起身發脾氣話無得番學,要我同佢番番去呀.佢同我講今日英文默書咁咪無得默,計小咗分,我都唔知點呀! ...

石同學好喜歡返學
亦證明你當初選擇正確
他很有責任心
亦對自己有要求
是件好事

如果我個仔同我咁講
心都甜晒!

咁快! 又出咗下星期二英默的範圍了!

我囡又係病91

我囡又係病咗呀! 星期日開始發燒, 琴日冇番一日學, 個人冇番學, 但都要做功課, 見到佢病到冇晒精神, 仲要做功課, 日日都係7樣功課, 仲要溫默書, 唉! 好陰公呀! 我地都係今日dict, 所以今日見佢肯起身, 就比佢番學, 老師話冇得補默, 但上學期6次dict, 只計5次最高分咁話喎!

由今朝上咗校車就擔心到衣家, 唔知向學校會唔會唔舒服,我係咪好衰呀, 個囡病未好晒, 就比佢返學

刪除

原帖由 aprilma 於 09-10-6 16:07 發表
我囡又係病咗呀! 星期日開始發燒, 琴日冇番一日學, 個人冇番學, 但都要做功課, 見到佢病到冇晒精神, 仲要做功課, 日日都係7樣功課, 仲要溫默書, 唉! 好陰公呀! 我地都係今日dict, 所以今日見佢肯起身, 就比 ...

唔洗咁擔心, 如果真係唔舒服,
學校老師都會打电話俾你叫你早少少接走她/他
因我早前個小朋友都係咁!

‹ 上一主題|下一主題