用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 今年校車服務安排真差...
go

今年校車服務安排真差...

想問問你們的路線有冇問題?

我們的路線差得很,跟那位所謂主任反映又不理會... 還叫你自己揾街車! 哈哈!!唔使佢做仲好嘛!!

我們今年上車 和 落車時間比上兩年各 差了30分鐘 和 60分鐘呀!!! 即返學要坐50分鐘校車;放學就要坐90-100分鐘校車呀!! 我家在沙田咋,不是沙頭角....

由於我們是下午班,誰知他們要我們的子女先上車跟著上午放學的同學車一站站回家後再一站站接下午班的同學下車。最好笑是我們家不是特別偏遠,只是因有一位上午班的會在我們的站先下車,他們便不理小朋友的感受要他們先上車。 

我都系住沙田,我地返學同放學都系30分鐘之內 ,早上8:25上車 ,中午12:20到 ,就算自己揸車接送都系尼個時間出門啦 ,所以我都幾滿意 ,只不過換左一次司機同姨姨 ,但問題都唔大。你住沙田邊度啊 ,超過1個鐘又離譜D 。

回覆 2# guorong 的文章

我住第一城附近,你呢?? 你現在坐的校車是幾號呀??

以其家長我通知我,他們轉了校車公司,以前走沙田有4部車,現在cut了變成3部(他們稱有的,但實質是真嗎?)。  

我住富豪花園 ,甘我地好近窩 ,我想可能系因為你個小朋友返下午班的原因啦 。幾部車我就不知 ,但自從9月開始就周不時換司機,有時又換車 ,原來一直系7號 ,依家有時又6A ,但時間就無變 ,中午12:00放學 ,12:20到 ,今日12:10都沒到就返到來了 ,仲快過自己去接 ,就算遲都系12:30左右到 。如果可以 ,你不宜幫小朋友轉上午班啦。

唔好意思, 我想問吓火炭要幾點上車落車呢, 我都concern 路程同時間問題! 可否幫我問問嗎, 謝謝!

原帖由 guorong 於 09-9-9 21:30 發表
我住富豪花園 ,甘我地好近窩 ,我想可能系因為你個小朋友返下午班的原因啦 。幾部車我就不知 ,但自從9月開始就周不時換司機,有時又換車 ,原來一直系7號 ,依家有時又6A ,但時間就無變 ,中午12:00放學 ,12:20到 ,今日12:10都沒到就返 ...

你可以打尼個電話問下 ,95895349 馮太 。
原帖由 nc2000 於 09-9-9 21:42 發表
唔好意思, 我想問吓火炭要幾點上車落車呢, 我都concern 路程同時間問題! 可否幫我問問嗎, 謝謝!

THX!!

原帖由 guorong 於 09-9-10 12:05 發表
你可以打尼個電話問下 ,95895349 馮太 。

Hi!我住何文田的,自從9月1日所有學校返學後,原本每早8:20上車,由於塞車要等到8:50分先上車,今日好D 8:35分架車就到啦!重試過有一日校車司机致電我由於塞車未能到達,另call 另一個司机架車接上學添!

各位mama我小朋友仲可憐!家住 Yuen Long , 原本預算1小時15分車程,但卻要用1小時45分回程 ,有時甚至2小時!MaMa都非常心痛!因學校安排我架校車係尾尾先可上車,導致延誤晒D時間,校方真的好忍心,唔會因為偏遠地區先上車,這個安排係非常失販,其實小朋友都無十人,唔明白阻礙度其他校車幾多分鐘幾多秒!係度希望得到各位MaMa體諒,能夠可以幫到這班可憐小朋友!!!

I live in To Kwa Wan but my girl need to get onboard the school bus at 8:00 am ar!!! It's so crazy and I have tired to take taxi to school it just need 20mins only!!!!
And I know the school arrived at new York at 08:45 to 08:50 law that means at least 45 mins ar!!!!!!!
What can I do??!!!

York 校車安排混亂!要正視!大家留言!

本人非常不滿:
1) 放學時間本應5點時到達家要等到0545!小兒搭足1小時15mins! 我只住TKO揸車不用半小時!有時又忽然4:55到!
2) 校車不定時更換,車牌不一樣,老人家接難認車!
3) 跟車阿姐換嚟換去,部份缺乏安全意識!上車沒立即替小孩扣安全帶!對小孩沒愛心只識趕時間!小孩睡了一手拉他起身落車!
4)一有延誤賴塞車,我明明放工揸車行同一條路回家,無塞又賴,根本就係縮車要行多好多站先回到我站!

服務很差,希望收集各家長意見一起向校方反影!請各位留車号,不滿的原因,改善提議!嗰位負責的馮太都十分混亂!

其實校車那邊安排不當是事實,而且以我所知,他們亦有瞞住校方有關路線,因我們的路線明明沒有列到沙田市中心,但小朋友說到每天一定到那站接那位小朋友上車和下車。
但校方給家長的回復亦態度欠佳。那位負責校車的x主任,竟敢說坐校車就一定有早有遲喇,如你不喜歡可以不搭,自己搵街車喎!!!這是幫家長還是唔旨載你們少少的車資呢!(我想學校應有$)
所以我現在真的轉了街車,其實是以前那間校車公司,你們也可試試call返之前的校車姨姨。以我所知,有很多家長已經call了和轉了坐回他們的。
我有次真的跟副校長說對他們今年辦校車的處理手法很失望,她都是耍我說盡量協調。結果....哈!!

這些便會令人說這學的不是囉...咁小事都辦不到...

請問以前那間校車公司的電話及聯絡人是什麼? Thanks.

原帖由 hcsoma 於 09-10-8 01:38 發表
其實校車那邊安排不當是事實,而且以我所知,他們亦有瞞住校方有關路線,因我們的路線明明沒有列到沙田市中心,但小朋友說到每天一定到那站接那位小朋友上車和下車。
但校方給家長的回復亦態度欠佳。那位負責校車的x主任,竟敢 ...

囡囡這兩天給冷氣風口直吹, 每程吹足一個鍾.
我已向保姆反映. 叫她將風口弄開一點,但她居然唔理.
真係離譜.
有沒有人有馬鞍山到 York 的街車資料. 可否告訴我. Tks.

原帖由 bonomama 於 09-10-8 09:20 發表
請問以前那間校車公司的電話及聯絡人是什麼? Thanks.

你小朋友係咪K3呀, 因為我個仔都話要去巿中心接一位小朋友, 我只係知道接放學好唔準時, 我奶奶成日同我講都唔知幾點接好, 宜家就黎冬天仲死, 又要我奶奶食住風等, 我亦有聽同車小朋友媽咪講過, 試過開頭一兩個月有時將兩座位比三個小朋友坐, 之後我問仔仔都話有咁既情況, 好彩宜家冇咋, 不過我見最後一年咪算囉, 佢唔好再發生就得啦!!

原帖由 hcsoma 於 09-10-8 01:38 發表
但校方給家長的回復亦態度欠佳。那位負責校車的x主任,竟敢 ...

醒目開學勳章

原帖由 hcsoma 於 09-9-9 00:31 發表
想問問你們的路線有冇問題?

我們的路線差得很,跟那位所謂主任反映又不理會... 還叫你自己揾街車! 哈哈!!唔使佢做仲好嘛!!

我們今年上車 和 落車時間比上兩年各 差了30分鐘 和 60分鐘呀!!! 即返學要坐50分鐘校車;放學就要 ...
我b出年讀...c lar...我好擔心校車問題, 係咪街車好d呢

我住TKO出年返 K1 都唔知點呀!!! 慘啦. 真頭痛

..............

醒目開學勳章

原帖由 dora媽 於 09-11-21 15:25 發表
我住油塘..今年校車遲咗半個鐘!!係几气憤啲!
油塘去YORK要幾耐?校車費幾多呢 ?謝謝