用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華德?褔德?
go

華德?褔德? [複製鏈接]

有人話褔德是和華德差不多咁好..又是活動教學, 學生反學又反得開心, 又學到野...是唔是呢?

又話褔德是直資..因上年收不夠生轉咗做直資..但又不用反學費..因教會全費資助..
請問有無人知道是否真的?

但我見小一概覽 - 是津貼架喎...
   0    0    0    0

我係21年前嘅褔德學生, 唔知依家好不好了!

醒目開學勳章

我囝囝今年華德上午小一, 起初我都不太熟識此校, 對入此校都有少少擔心. 後來詢問過幼稚園老師, 老師說此校是一間很好學校,老師非常有愛心,還說我好運及叫我放心入讀. 直至開學前後參加了幾次家長會,發覺此校校長及老師都以家長及學生為第一位, 而今年係學校循環3年計劃中第一年, 首要加強兩文三語,學校以普通話教受語文科,中默用普通話默書,另有普通話堂教受拚音/會話.而英文科註校有3位外籍老師,一星期2堂外籍老師堂.最特別為幼小班級設雙班主任.而中,英文科更將一班25人再分2-3小班教學,2-3位老師同時在課室教受學生.
囝囝上個星期已日日同我講唔喊唔淡既普通話,我真的越來越喜歡此校.對此校前景充滿希望.希望這此資料能幚到你.

原帖由 lro14sheung 於 09-9-8 17:43 發表
有人話褔德是和華德差不多咁好..又是活動教學, 學生反學又反得開心, 又學到野...是唔是呢?

又話褔德是直資..因上年收不夠生轉咗做直資..但又不用反學費..因教會全費資助..
請問有無人知道是否真的?

但我見小一概 ...

謝謝你的意見

其實我都鍾情放華德..因人地話些小朋友會反學反得好開心...但我呀女只得15分不知入唔入到囉...

請問你囝囝是多少分呢? 自行收生定抽獎架? 幼稚園在那裡讀呢? 不好意思一大串問題...

原帖由 babych 於 09-9-9 09:46 發表
我囝囝今年華德上午小一, 起初我都不太熟識此校, 對入此校都有少少擔心. 後來詢問過幼稚園老師, 老師說此校是一間很好學校,老師非常有愛心,還說我好運及叫我放心入讀. 直至開學前後參加了幾次家長會,發覺此校校長及 ...

唔是有無人知道褔德好不好呢?

醒目開學勳章

你太客氣, 我只是將我知既說給你聽. 囝囝大抽獎時中獎. 但我知09/10都幾多小朋友叩門華德, 另外華德出年會轉全日制.

原帖由 lro14sheung 於 09-9-9 14:31 發表
謝謝你的意見

其實我都鍾情放華德..因人地話些小朋友會反學反得好開心...但我呀女只得15分不知入唔入到囉...

請問你囝囝是多少分呢? 自行收生定抽獎架? 幼稚園在那裡讀呢? 不好意思一大串問題...

...

有無知褔德是否直資定津貼?
是咪同華德一樣好呀?

醒目開學勳章

為加強兩文三語, 華德上午校今年設外籍老師教授英語話劇班, 英語會話班,而今個星期六學校還請了外籍話劇團來表演.我個小朋友非常祈待明天既日字.你可以上學校網頁看看,真的很吸引.

原帖由 lro14sheung 於 09-9-9 14:31 發表
謝謝你的意見

...

華德無精英班?!

是請教各位,無精英班是否無咁好?

本人對華德小學都好有興趣, 想問一下你覺得華德有什麼優點? 點解你選擇上午校而唔選會有新校舍的下午校呢?

原帖由 babych 於 09-9-18 09:32 AM 發表
為加強兩文三語, 華德上午校今年設外籍老師教授英語話劇班, 英語會話班,而今個星期六學校還請了外籍話劇團來表演.我個小朋友非常祈待明天既日字.你可以上學校網頁看看,真的很吸引.

...

唔知上午校和下午校有乜分別呢?
是否一樣咁好?定下午校好些? 因大多數人都只講下午校...
其實大家都是在kln tong咋...都是升中k3網...

醒目開學勳章

我都有問過幼稚園老師既意見同bk媽咪既回應, 你可以參考吓: 上,下午校各不同校長, 上午校學術成績比較好, 學校老師比較嚴厲,留於舊校轉全日制. 而下午校會搬新校舍,同樣位於九龍塘,讀書比較輕鬆.

原帖由 lro14sheung 於 09-9-21 17:25 發表
唔知上午校和下午校有乜分別呢?
是否一樣咁好?定下午校好些? 因大多數人都只講下午校...
其實大家都是在kln tong咋...都是升中k3網...

如果想抽華德是咪用43網好過32網呀?

華德唔係41網咩??

華德是41網...但我只有43或32網可用...

福德是津校,由於上年收生不足,政府唔比錢資助,差D要停辦,好彩舊生們籌得一年的經費,先至可以繼續,由於人數少,老師可以很充裕的照顧每個學生,差異就縮短,學生學習明白自然就會喜歡上堂,這就是少班教學的好處了,與華德不可以相提並論,因為各自的好處都不一樣,福德除了收生人數不足令人怕被剎校外,其他都算可以,而最大的一個好處是與華德同樣,在升中選校都是"九龍城區",不要以為福德屬43網黃大仙區升中就是黃大仙區

原帖由 lro14sheung 於 09-9-17 16:29 發表
有無知褔德是否直資定津貼?
是咪同華德一樣好呀?
‹ 上一主題|下一主題