用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 康和之服務真差~~~ 聖羅撒御用校巴-無得選 ...
go

康和之服務真差~~~ 聖羅撒御用校巴-無得選 [複製鏈接]

I am K2 parent及現在搭康和校巴, 我覺得康和之服務真差,  已經打電話投訴, 但又沒有回應,  學校又好像有些偏袒康和, 做到無得選擇咁, 可以選的話, 我就一定唔選康和.  唔知有無人有同感呢?
   0    0    1    0

我個K3囡囡坐6號車,日日都遲到,1:30分返學,第一日校車1:45分先到屋企樓下,第二日1:30分到,第三日都要1:15分,放學亦都好離譜呀!我都唔知佢點算呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校絕對無偏袒康和, 鄭校長已經鬧到康和佢地死架喇, 而家等緊康和點改善囉, 我個囡坐1號車都有好多問題, 我知康和轉左好多司機同EE, 咁新學期要比D時間給新司機同EE適應, 真係要大家體諒, 希望康和快D改善到喇........

原帖由 jeremywkf 於 09-9-7 23:52 發表
I am K2 parent及現在搭康和校巴, 我覺得康和之服務真差,  已經打電話投訴, 但又沒有回應,  學校又好像有些偏袒康和, 做到無得選擇咁, 可以選的話, 我就一定唔選康和.  唔知有無人有同感呢? ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 monkey妹 於 8-9-2009 10:04 發表
學校絕對無偏袒康和, 鄭校長已經鬧到康和佢地死架喇, 而家等緊康和點改善囉, 我個囡坐1號車都有好多問題, 我知康和轉左好多司機同EE, 咁新學期要比D時間給新司機同EE適應, 真係要大家體諒, 希望康和快D改善到喇..... ...

唉..............

May God Bless Us

Bony,

yes. .... wait and see la...

We need to be patient! right!

vic

原帖由 monkey妹 於 09-9-8 10:04 發表
學校絕對無偏袒康和, 鄭校長已經鬧到康和佢地死架喇, 而家等緊康和點改善囉, 我個囡坐1號車都有好多問題, 我知康和轉左好多司機同EE, 咁新學期要比D時間給新司機同EE適應, 真係要大家體諒, 希望康和快D改善到喇..... ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我今日趁老闆唔响到, lunch time 返去學校睇左呀囡校車問題, 架車又遲左8分鐘先返到, 全車坐滿28個小朋友, 証明停左好多個站, 車程耐同增加遲到嘅機會好大, 我見最後到學校嘅校車係遲左15分鐘, 校車公司有職員响到, 話過多1,2日唔會再有問題喎, 唔知信唔信好:tongue: 我今朝亦問過校車公司, 佢地話呀囡而家條線會分2架車, 咁會縮短左坐車時間囉, 唔該康和快D改善好佢

仲有鄭校長話如有校車投訴問題, 請寫便條給學校, 鄭校長會集合晒所有投訴字條, 等校監麥修女知道及跟進, 咁大家快D做野喇   

原帖由 Hayley04 於 09-9-8 12:55 發表
Bony,

yes. .... wait and see la...

We need to be patient! right!

vic

我女都係答1號 轉c机 / ee呢d我唔理 but唔好1日係出邊等 1日係入邊等 as我個工人仲要揹住細b 出出入入 雖然有牙遮頭 都係ar 我打個n之比王小姐同佢complaint個呢個status 佢次次都笑住答我會同c机講 甘講左又係甘 我又可以同邊個講
原帖由 monkey妹 於 09-9-8 10:04 發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

你講學校文書黃小姐
而家只有快D寫便條給麥修女知道及跟進喇
原帖由 ShinTeresa 於 09-9-8 17:02 發表
我女都係答1號 轉c机 / ee呢d我唔理 but唔好1日係出邊等 1日係入邊等 as我個工人仲要揹住細b 出出入入 雖然有牙遮頭 都係ar 我打個n之比王小姐同佢complaint個呢個status 佢次次都笑住答我會同c机講 甘講左又係甘 我又可以同邊個講 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我mami話校車12:25頭站接左kylie時車上仲有10幾個小朋友, 應該係接左kylie之後先繼續送放學, 所以要坐咁耐等返學, 而放學原本話17:10回家,  到而家要成個鐘17:30先返到

我打去srl問 佢地叫我打比康和個王小姐 個tel都係佢比我 甘我action la
今日又遲la 阿姐同細b係35度烈日當空下等家姐返黎 企左over 15mins 就黎變左2尊出晒汗既望姐石啦
原帖由 monkey妹 於 09-9-8 17:08 發表
你講學校文書黃小姐
而家只有快D寫便條給麥修女知道及跟進喇

好多謝咁多位家長的回應, 可想而知康和之服務實在太"好"喇!  寫信就一定會, 但做唔做及會否 "意見接受 - 做法照舊" 就真係未知之數 q(@#)p
香港有咁多學校用校車, 真係無一間校車公司好似康和會有咁多問題.........
短期內仲無改善,真係要寫信換校車公司, 希望各 "有相同遭遇"之"受害人"(家長)支持支持, 謝謝.......

校車

我小朋友都係坐1號車的, 第一日返學上車時間是7:50, 但7:40保姆打來問上車地點在那裡, (未返學前司機已同我confirm地點, 所以我估佢地冇理由唔知我在那上車), 那站不只是我一個小朋友上車, 第二日打來就話我小朋友未上車(但其實已經上了車10mins), 我都好明大家既煩惱, 但康和在confirm上落時間, 已講左頭一個星期可能會有d混亂, 所以我都有心理準備, 因為大家都須要時間去適應新路線, 加上路面既情況係, 根本無人可以預測到的, 相信大家都明白啦!

校車遲到總好過飛車去準時, 我個人認為安全是最緊要的, 而司機和保姆既工作態度重要d, 因為上左車之後, 我地根本唔會知係點, 你地話係咪! (但我不是意味校車態度有問題呀! )

加上一輛校車最少都有28對家長, 根本冇人能是完美地滿足大家要求, 我地應該互相遷就吓吧! 再者, 我亦唔相信srl會有d咩利益, 而偏幫校車公司籮! 如果大家有時間可以睇番之前bk既留言, 就會知道之前還要差呢!   

大家既出發點都是好既, 有改善先會有進步的! 比d時間大家啦! 要學識放鬆!
Bernice

醒目開學勳章 貢獻勳章

而家我都係等緊康和改善, 希望快D有改善就好喇  
原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-9-9 12:14 發表
大家既出發點都是好既, 有改善先會有進步的! 比d時間大家啦! 要學識放鬆!

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果寫信驚動到校監麥修女, 應該唔會唔跟進嘅

補充: 睇見鄭校長,李主任同學校EE咁辛苦煩校車, 都係幾唔好意思架   
原帖由 jeremywkf 於 09-9-8 23:59 發表
好多謝咁多位家長的回應, 可想而知康和之服務實在太"好"喇!  寫信就一定會, 但做唔做及會否 "意見接受 - 做法照舊" 就真係未知之數 q(@#)p
香港有咁多學校用校車, 真係無一間校車公司好似康和會有咁多問題.........
...

原帖由 monkey妹 於 09-9-9 12:55 發表
如果寫信驚動到校監麥修女, 應該唔會唔跟進嘅:meow:

補充: 睇見鄭校長,李主任同學校EE咁辛苦煩校車, 都係幾唔好意思架:bashful:   

見到你錦講, 你都有實地視察過情況, 其實我覺得學校, 真是盡左辨法去幫家長, 大家都知有工程做緊, 有好多野都真係要互相忍讓law!

可能大家唔知未有工程時既校車上落情況, 全部校車都在公爵街上落的, 學生可以安全落車, 然後經過srl 小學既操場返到kg, 依家2邊都有工程做緊, 所以校園都沒有多餘地方再比街車入, 所以先照顧校車是可以理解的, 所以我相信不是偏袒law!

大家比d耐性, 依家先剛剛開學, 若大家反映意見後, 比喻一個月後依然毫無改善, 先再採取進一步行動la!:funny: :funny: :funny:

Bernice

此公司已在HKUGA臭名遠播, 因此當我知道聖羅撒用此公司, 我寧可多給一些錢囡囡打的返學, 都不想和這公司有任何關係!!!!

各位好

我今日等校車又等到1:30分,其實校車姨姨係約我哋1:00鐘,我又早5分鐘落去,即係話我同囡囡企咗35分鐘街。而呢個星期冇一日早過1:15分,我真係懷疑點解學校冇同我提及遲倒問題,佢哋冇可能1:30分返倒學校,因為架車仲係我屋企樓下。

我今日終於忍唔住喺1:20分嗰陣打咗去康和總部問架車究竟幾時嚟,佢竟然用呼譴嘅語氣打發我,話俾我聽嚟緊等多陣。>_<

我會開始研究係唔係可以約兩三個同學一齊打的,可能又平又唔駛日日係到呆等。

7個返學嘅日子已經過去,亦唔見倒康和嘅改善,失望!!!

God Bless

高誠班周諾桐爸爸
Derek

唉! 今日中午放學又遲到啦! 原本1小時, 今日要1小時40分 :(  有無攪錯!!!!!   打電話俾個司機, 佢話學校遲咗十五分鐘走, 跟住又塞車woo, 如果係咁, 以康和"咁有經驗的公司"無可能計唔到啦, 係咪應該分兩架車呢?  本人女兒坐16号車, 上一年都無遲得咁離譜!  仲有呀, 分年仲係把兩架車縮到變一架車, 呢個都係車程時間長咗之原因, 本人聯絡過康和, 但而家仲無答覆, 校長一定要正視呢個問題.......唔好一直答我地"我們一直有同康和投訴" "我們一直有同康和跟進"呢一類答案, 唉...........

今日我都企街企左35mins!!!!!
35mins真係好難接受~等到中段打比校車ee~佢話塞車.....我係坐14號車~~
12點放學....1:05分...先返到土瓜灣...
返到屋企問阿女...佢話今日同好多同學仔係學校等校車...等左好耐...街車都走哂...佢地仲未上得車....唉~~~幾時先回復正常..
‹ 上一主題|下一主題