用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升讀小五, 如何為升中派位做準備?
go

今年升讀小五, 如何為升中派位做準備?

除了谷成績, 有什麼活動應該參加?

原帖由 happymother88 於 09-9-7 23:17 發表
除了谷成績, 有什麼活動應該參加?

我諗最主要係成績,特別係P5最後哥次呈分試。其它既等升左小六再谷。
我諗其它活動主要係叩門時有用。叩門時D細路既鋼琴"那"埋都6、7、8級,其它樂器會好D,好似雙簧、單簧、小號哥D。
運動要搵D一個人玩既先可以突出個學生本身,最好有獎狀啦,冠、亞軍哥D呀。
希望幫倒你一D啦。

無論學甚麼, 幾多級, 最緊要羅獎為校增光,
如果你去DBS and DGS, La Salle d 報名你拿住的公開比賽的獎牌好過你拿住d 甚麼雙簧、單簧、小號哥d 証書. 尤其是游泳獎牌

原帖由 connie1214 於 09-9-8 15:15 發表
無論學甚麼, 幾多級, 最緊要羅獎為校增光,
如果你去DBS and DGS, La Salle d 報名你拿住的公開比賽的獎牌好過你拿住d 甚麼雙簧、單簧、小號哥d 証書. 尤其是游泳獎牌 ...

咁就要睇吓樓主想報直資定係官津喇。

無論官津定直資名校大多數看獎牌. 仲有一樣一定得就係人士, 開講話識人好過識字

原帖由 connie1214 於 09-9-9 15:17 發表
無論官津定直資名校大多數看獎牌. 仲有一樣一定得就係人士, 開講話識人好過識字

唔會瓜... 香港點講都冇大陸甘"誇"瓜...

你真係講得好啱!
原帖由 connie1214 於 09-9-9 15:17 發表

其實都係講成績同操行!

如果你的小朋友係內向,咁你唔需要太緊張在自選學校,通常都唔會收.

但係成績好同操行好,而且外向的小朋友,學校都比較喜歡.

其實最重要係中央派位,選校方面要有技巧,今年叩門已經好辛苦,出年更加難,好多學校已經申請減班,即係話由五班縮到得四班,雖然出身率低,但係受歡迎的區域往往俾他區人士入侵,所以唔 可 以 太進取!

原帖由 samuel89 於 09-9-9 15:23 發表

唔會瓜... 香港點講都冇大陸甘"誇"瓜...

我覺得而家多左好多有抱負的有識之仕 . 並唔係早年為了校譽, 明明有學生索 k 都唔去報警的校長 . 呢句 [識人好過識字 ]唔係好岩喎.

問題是家長從那角度去找岩小朋友的學校而已 . 過左龍就話呀. 如果要顧埋人家點睇自己仔女所讀的學校. 係咁, 識乜人都唔掂 .

原帖由 IMAX 於 09-9-10 09:50 發表

我覺得而家多左好多有抱負的有識之仕 . 並唔係早年為了校譽, 明明有學生索 k 都唔去報警的校長 . 呢句 [識人好過識字 ]唔係好岩喎.

問題是家長從那角度去找岩小朋友的學校而已 . 過左龍就話呀. 如果要顧埋人家 ...

同意 IMAX既睇法;有啲人話"識人好過識字"我覺得係本末倒置;個學生成績好,操行好,根本靠學生自已實力已經好大機會入倒,下下要靠人事靠拉關系,你估而家大陸咩,同埋對個小朋友都唔好喇。

唉! 但是真的有好多校董班囉.

係我講識人好過識字, 當然個學生掂就係學生揀學校, 吾係學校揀學生,依家就係講d吾惦個d呀,知吾知.

原帖由 daphnemama 於 09-9-10 15:13 發表
唉! 但是真的有好多校董班囉.

係呀,如果有啲 fd 係校董呀、校長呀、甚至係校監,咁梗係好喇。
但問題係上得黎BK問嘢既,都唔慌有喱啲背景啦。有背景既,仲唔收埋收埋?而家先走去"吧結"啲校董,黎得切咩?啲校董比你埋倒身咩?與其諗啲不切實際既嘢,不如睇吓黎緊點谷個細路仲好喇。

你地 話香港吾似大陸, 好多野都要阿爺點頭先可以行

原帖由 connie1214 於 09-9-11 14:39 發表
你地 話香港吾似大陸, 好多野都要阿爺點頭先可以行

問題系想入好學校....校董點頭都未必實得 .....仲有要校董點頭可能難過阿仔考好d

原帖由 samuel89 於 09-9-11 14:50 發表

問題系想入好學校....校董點頭都未必實得 .....仲有要校董點頭可能難過阿仔考好d

恭喜你, 甘你個仔力

原帖由 connie1214 於 09-9-11 16:07 發表
恭喜你, 甘你個仔力

多謝你先....:)

but叻唔叻都系個天恩賜.....冇咩值得恭喜...

原帖由 samuel89 於 09-9-11 14:50 發表

講得一的都無錯 .

不如睇清楚邊一間學校, 係岩自己個仔讀 .  不嬲有一個信念. 就是堅持與不放棄, 就踏進成功一大步 .

靠人脈而有得讀書?係依家乜都講公平, 公義, 合理的年代, 如何面對新世代呢 !

原帖由 IMAX 於 09-9-11 19:57 發表

講得一的都無錯 .

不如睇清楚邊一間學校, 係岩自己個仔讀 .  不嬲有一個信念. 就是堅持與不放棄, 就踏進成功一大步 .

靠人脈而有得讀書?係依家乜都講公平, 公義, 合理的年代, 如何面對新世代呢 ! ...

同意IMAX同Samuel所講,靠人不如靠己;個學生有好成績,就係學生揀學校,唔係就係比人揀,會好被動。

其實Happymother都好識諗,小五上學期已經開始準備,咁小六應該唔太困難。

我自已以前就好差,求其個女升倒班就算,考試最叻嗰次都係考9x名;後期先識得谷個女讀書,由以前既Band2、Band3生,到而家可以坐係心儀既EMI課室度上堂,過程真係好辛苦,好難忘。不過其實都好睇個小朋友本身;如果要比分,我會比個女100分,我自已就80分,因為以前實在做得太差喇。

課外活動嗰啲係增值嘢黎,好似Connie講嗰啲游水呀,我諗點都係成績先決既;或者可以咁諗,睇吓Happymother間心儀中學喜歡收啲乜嘢學生,然後空閒時間就專攻嗰樣課外活動。不過如果冇游開水既,兩年後係自行收生同叩門階段之前可唔可以攞倒獎牌呢?同埋可以睇吓有冇啲可以幫倒手既人,。

無論如何,我諗點都要成績先決架喇,啲增值嘢只係係一啲情況下先有用,例如有兩個相同成績既學生爭一個位,有增值嗰個就會秤先啲咁囉。

pineapple0983你意思 是否即係如果派得吾好, 可以搵議員幫忙,這意見非常非常之好我一定緊記,. 謝謝