用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區   [複製鏈接]

summerscent,

真係多謝妳提供這麼多的詳細資料給我哋一班新手,也謝謝妳仔這位小偵探,探到有用的資訊給我哋。

升上中學,基本上都要靠小朋友自己的自覺性和上進心了。媽咪們也只能起輔助的作用,反而同學之間的影響卻起了很大的作用。

羡慕妳仔有幫這麼有主動性的朋友,一定能互助合作取得好成績了。

現在的學生真不容易做,能文能武,最好還有什麽特異功能,真夠辛苦的!我叫阿仔再努力點了!哈哈!

放心啦!而家D細路個個好醒,佢地一定掂0既

總之趁 Low form較輕鬆,操好D語文,將來就容易應付好多

今晚好大風,take care啦 ^___^

原帖由 lhm1006 於 09-9-13 21:20 發表
我想請問有什麽出版社的中文基礎練習和閱讀理解好介紹? : 謝謝!

我記得好似有間類似叫『香港考試及研究出版社』的,佢D練習都幾OK的,你可以試試睇下好唔好

還有啟思的都唔錯,以前學校會另外收錢幫學生買來作補充練習,不知今年會唔會

另外,下面這個英文網都幾好的

http://www.englishpage.com/index.html

通常學校考 tense 同 prepositions 都係類似下面這個形式,一段一段來的:

http://www.englishpage.com/verbpage/verbs2.htm

由 vocabulary,verb tenses,conditionals,gerunds 到 prepositions都有,題目夠深,做完有答案對的....enjoy!

summerscent ,

妳真是熱心助人的好媽咪,感謝妳提供這麼詳細有用的資料和網址。有了妳的指引和幫助,我們的仔仔一定順順利利、很快适應。

原帖由 wq 於 09-9-15 09:55 發表

妳真是熱心助人的好媽咪,感謝妳提供這麼詳細有用的資料和網址。有了妳的指引和幫助,我們的仔仔一定順順利利、很快适應。

我都有同感,十分感謝你為我們分享那麼多的資料。

好多謝你的資料, 你的指引令我對學校更加了解!!!

lhm1006,
遲些學校可能會買練習, 我怕會重覆, 所以只買了文言文導讀及現代文導讀(洪波出版)給仔仔看.
原帖由 lhm1006 於 09-9-13 21:20 發表
各位,
我想請問有什麽出版社的中文基礎練習和閱讀理解好介紹? : 謝謝!

fions414,

原帖由 fions414 於 09-9-15 11:18 發表
lhm1006,
遲些學校可能會買練習, 我怕會重覆, 所以只買了文言文導讀及現代文導讀(洪波出版)給仔仔看.

我要快點去書局看下關於這類的書,要快點給阿仔補一補! 謝謝!

lhm1006,
我還買了Exploring Mathematics workbook, 但發現冇有答案的 ...

原帖由 lhm1006 於 09-9-15 16:44 發表
fions414,

我要快點去書局看下關於這類的書,要快點給阿仔補一補! 謝謝!

原帖由 fions414 於 09-9-15 22:16 發表
lhm1006,
我還買了Exploring Mathematics workbook, 但發現冇有答案的?-( ...

fions414,

係呀,我朋友就係俾著這二本數學練習(1A,1B),因為沒答案所以轉送給我。我都有點奇怪,沒答案點知做得對與錯呢?是否我倆可以共同互對答案?哈哈!!!!!!!

wq,

聽E班家長講, 是他們數學老師推介買的, 到時做完會批改或把答覆放上網自己對...
我曾經叫仔仔去問老師有冇答案紙, 他卻不敢問...
不如等遲些E班批改後, 我叫仔仔對完答案再和妳仔仔對答案, 如果她們數學老師會把答案放上網, 我知道後再通知妳.

原帖由 wq 於 09-9-16 10:38 發表
fions414,
係呀,我朋友就係俾著這二本數學練習(1A,1B),因為沒答案所以轉送給我。我都有點奇怪,沒答案點知做得對與錯呢?是否我倆可以共同互對答案?哈哈!!!!!!! ...

fions414,

沒答案是頭痛的,但E班老師推薦應該是好書,我叫我仔仔去問問老師有沒有練習推薦,仔仔應該OK的.

原帖由 fions414 於 09-9-15 22:16 發表
lhm1006,
我還買了Exploring Mathematics workbook, 但發現冇有答案的 ...

FIONS414,

原來E班叫買這本練習,那我們就等E班老師把答案放上來先,到時大家再互通消息了。

wq / lhm1006,

我有答案了 , 請pm妳們的email給我!

原帖由 wq 於 09-9-17 14:03 發表
FIONS414,

原來E班叫買這本練習,那我們就等E班老師把答案放上來先,到時大家再互通消息了。

fions414,

我的電郵地址發給你了,還是你行!哈哈!謝謝!

原帖由 fions414 於 09-9-18 11:51 發表

Fion,
Please inform me as well.
Ylisam

原帖由 fions414 於 09-9-18 11:51 發表

我地班到依家重未派中文科測驗考試古詩及成語範圍!! 其他班已經派左了。

ylisam / lhm1006,

Please check your email~

我地好似未開始教古詩及成語...

原帖由 ylisam 於 09-9-18 16:11 發表
我地班到依家重未派中文科測驗考試古詩及成語範圍!! 其他班已經派左了。

fions414,

Please check your email. thanks.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊