用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教宣道會宣基小學 2009 小一家長..入黎傾下計
go

2009 小一家長..入黎傾下計 [複製鏈接]

各位小一家長...入黎傾下計...交流下...我係小一新丁家長...希望大家都可以一齊努力..互相鼓勵一下..
   0    0    0    0

Hi, 我個女讀1E班呀!你呢?

原帖由 2CMom 於 09-9-19 01:07 發表
Hi, 我個女讀1E班呀!你呢?

我個仔都係讀1E喎..你個女讀得開吾開心呀..

你仔仔都係1E班? 咁橋!
我女讀得好開心呀!

原帖由 2CMom 於 09-10-19 22:31 發表
你仔仔都係1E班? 咁橋!
我女叫李端宜.
佢讀得好開心呀!

哦我仔係坐過你女隔離既大眼仔 寅寅....不過佢將會變成四眼仔啦....佢都讀得幾開心...不過係默書..測驗多啲lo...

哈哈! 係寅寅? 我女有提起過

原帖由 2CMom 於 09-10-20 22:51 發表
哈哈! 係張洛寅? 端宜有提起過佢.

..不過佢話依家吾係同端宜一組..

就黎考試, 比教擔心中文, 因我地係外國返黎, 中文對我個女黎講係最難, 而且呢間學校d中文又咁深!

上之英文同數學測驗我都冇幫佢溫,佢都差不多拿滿分. 但中文小測, 我幫佢溫咗三日(每日45分鐘), 佢都係唔合格. 不過其中有d係大意咁錯, 又或者個字寫得唔整齊,俾老師扣左分。

就黎考試, 都唔知點同佢溫。老實講, 小朋友剛剛係幼稚園上小一, 識得幾多隻中文字? 竟然要「閱讀理解」, d字都未識, 點理解?

原帖由 2CMom 於 09-10-21 20:54 發表
就黎考試, 比教擔心中文, 因我地係外國返黎, 中文對端宜黎講係最難, 而且呢間學校d中文又咁深!

上之英文同數學測驗我都冇幫端宜溫,佢都差不多拿滿分. 但中文小測, 我幫佢溫咗三日(每日45分鐘), 佢都係唔合格. 不過 ...

校長都講過宣基中文出名深..你惟有同佢睇多啲書...溫書吾係幫到咁多..開學前yam 姐姐都講過係宣基中文70幾分都已經吾錯...只要吾好太大期望就冇咁失望...正如寅寅接觸英文吾多..份英文卷對佢黎講都好深...但我相信只要對學校有信心....跟住學校既進度..應該好快跟得上..

唉!睇書都唔係幫到好多。就算認到d字,佢又唔識解。

好似有課書課文有一句:交通規則要遵守

佢問我,媽咪:咩叫「交通」,咩叫「規則」,咩叫「遵守」。一句有七個字的句子,有六個字佢唔識解,死未?我要用英文解釋番俾佢聽。交通即係traffic.....等等。

最弊係有d詞語根本唔知點解釋俾佢聽.例如背金句的「穹蒼」,嘩!大佬!點講呀?真考起。但如果唔明,又係好難背喎,要死記囉!

原帖由 2CMom 於 09-10-24 22:29 發表
唉!睇書都唔係幫到好多。就算認到d字,佢又唔識解。

好似有課書課文有一句:交通規則要遵守

佢問我,媽咪:咩叫「交通」,咩叫「規則」,咩叫「遵守」。一句有七個字的句子,有六個字佢唔識解,死未?我要用英文解釋番俾佢聽。交通即係 ...

睇多啲係幫到手,,,其實好多香港大既小朋友都未必識..係要睇得多先識....至於聖經金句..搵返英文聖經解比佢聽...但最好都係用返啲簡單中文教佢比較好..吾係太依賴英文都學吾到中文...「穹蒼」就係細佬都吾會識....要理解..即係宇宙萬物...慢慢講...講埋個聖經故事順便就明啦....

黎緊中測你未好擔心?

都擔心架! 但冇計, 盡力而為囉.
依家先小一啫, 幾時擔心到大?
盡左力就算了, 我呢幾日假期都有同佢溫.
平時都有帶佢去圖書館,但佢揀英文書睇多
不過尋日我就要佢揀多d中文書
仲借左幾本番屋企.

「穹蒼」我已解釋過係「宇宙萬物」,可惜佢又問我咩叫「宇宙」,咩叫「萬物」,哈哈!

原帖由 2CMom 於 09-10-27 22:55 發表
都擔心架! 但冇計, 盡力而為囉.
依家先小一啫, 幾時擔心到大?
盡左力就算了, 我呢幾日假期都有同佢溫.
平時都有帶佢去圖書館,但佢揀英文書睇多
不過尋日我就要佢揀多d中文書
仲借左幾本番屋企.

「穹蒼」我已解釋過 ...

哈.哈.哈...佢都好好學..吾明識問.慢慢啦..一齊努力..

今日派卷, 成績比我想像上好好多.
因為上次中文測驗係差少少先合格,
我就同佢惡補,
今次中文測考佢拎到八十幾分,
我都好安慰。
英文就有成47分(50分滿分),俾老師扣果3分都係D唔小心o既錯。

CATMAMAHK:

今晚我家校茶座會見到你嗎?
‹ 上一主題|下一主題