用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 交了德望申請表
樓主: yanni-ma
go

交了德望申請表 [複製鏈接]

yes, 只准一個家長入學校on interview day.

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 09-9-7 17:34 發表
有冇人知道interview嗰日可唔可以父母都一齊陪小朋友嚟,或係得只准一個。好似submit application form嗰日咁,只准一個家長入學校。
~easybring~

Hi,

- 去年家長需要到另一間房填 Q & A.
- 學生需要畫畫, 我小朋友話有條綫在畫紙上 (like  / ),需要自由發揮. 有問動物名in English.

原帖由 maggieszt 於 09-9-7 00:21 發表
但面試上證話『一位家長需陪同學生出席面試』,不知家長是否需要面試呢?
据我所知學生需要畫畫,但不知是否指定畫什麼,還是自由發揮呢?請過來人指點下!Thanks! ...

原帖由 Vinyny 於 09-9-9 12:19 發表
Hi,

- 去年家長需要到另一間房填 Q & A.
- 學生需要畫畫, 我小朋友話有條綫在畫紙上 (like  / ),需要自由發揮. 有問動物名in English.

大約有幾多時間畫? 小朋友面試全程英文問?有無問中文?
Thanks!

約15分鐘一班,中英 interview 都有.

HI, ... "家長需要到另一間房填 Q & A.", - - is it specific by answering in english or chinese ?

Thanks!!

面試當日只准一個家長入學校,咁即係就算父母一齊到,都只可以其中一個人入去,而另一個人係學校外度等,點解唔可以安排其中一人係個hall入面等?好多學校都歡迎父母一同出席,就算其中一人陪個小朋友去面試,另一個都可以係度等...

原帖由 easybring 於 09-9-9 09:52 發表
yes, 只准一個家長入學校on interview day.

醒目開學勳章

我上年in完,都收左我個女,不過我冇揀佢.
佢地interview好簡單,你唔駛兩個家長去,因為只比一個入,小朋友見時家長墳問卷.
上年問我個女好簡單問題,叫咩名,幾多歲,放假去邊,叫佢畫圖畫,講故事,大約interview15-20分鐘完.

係咪全程15-20分鐘完,咁仲快過in王錦輝.
講故事係咪小朋水自己諗個故事嚟講?都好似有d難度.

原帖由 polarbb 於 09-9-9 20:32 發表
我上年in完,都收左我個女,不過我冇揀佢.
佢地interview好簡單,你唔駛兩個家長去,因為只比一個入,小朋友見時家長墳問卷.
上年問我個女好簡單問題,叫咩名,幾多歲,放假去邊,叫佢畫圖畫,講故事,大約interview15-20分鐘完 ...

醒目開學勳章

interview大約15-20分鐘,不過唔計之前要等.
我個女出黎個時同我講老師叫佢講故事,之前我已經同個女背左 three little pigs中英版本,所以對佢黎講冇問題.
原帖由 carolsum 於 09-9-9 21:47 發表
係咪全程15-20分鐘完,咁仲快過in王錦輝.
講故事係咪小朋水自己諗個故事嚟講?都好似有d難度.

醒目開學勳章

中英都得,得3-4條問題好簡單
原帖由 VivikMama 於 09-9-9 17:25 發表
HI, ... "家長需要到另一間房填 Q & A.", - - is it specific by answering in english or chinese ?

Thanks!!

原帖由 polarbb 於 09-9-10 00:12 發表
interview大約15-20分鐘,不過唔計之前要等.
我個女出黎個時同我講老師叫佢講故事,之前我已經同個女背左 three little pigs中英版本,所以對佢黎講冇問題.

15-20分鐘又要畫畫(自由發揮),又要講故事(自由發揮),又要答老師問題,真是很趕,要叫亞女畫快d, 如果唔係, 佢咁慢吞吞,鉛筆畫完,顏色未填就夠鐘!

醒目開學勳章

唔駛緊張,我個女都畫唔哂,老師叫佢唔駛畫 跟住就問佢野,個畫係本身有D線條响到,叫佢地畫埋去,我個女就畫左間學校,重要寫埋德望小學落去(我一早教佢 ),老師問問題反而好小,問D好簡單問題,全中文,問佢日常生活個D野,問左幾題就叫佢講故事.唔駛緊張,其實我個女interview左好多間, Good Hope係最簡單一間.
原帖由 yanni-ma 於 09-9-10 00:23 發表

15-20分鐘又要畫畫(自由發揮),又要講故事(自由發揮),又要答老師問題,真是很趕,要叫亞女畫快d, 如果唔係, 佢咁慢吞吞,鉛筆畫完,顏色未填就夠鐘!

德望interview是比較簡單...
原帖由 polarbb 於 09-9-10 10:38 發表
唔駛緊張,我個女都畫唔哂,老師叫佢唔駛畫 跟住就問佢野,個畫係本身有D線條响到,叫佢地畫埋去,我個女就畫左間學校,重要寫埋德望小學落去(我一早教佢 ),老師問問題反而好小,問D好簡單問題,全中文,問佢 ...

醒目開學勳章

成group人入去,不過係單對單interview,未in得個D會叫佢地睇書,成group人in哂至一齊返出黎,每group大約10人左右,有幾個老師去in
原帖由 scotia.nova 於 09-9-10 12:00 發表
請問15-20 mins interview 係單對單,還是group interview... 因為我好多friend 都係同一時間interview.

請問我到時可否補加些資料落張application form 度?

醒目開學勳章

可以架,不過其實唔係好勁個D可以唔駛補,因為佢地唔會太睇 profile,我比佢地個份得4,5頁紙,好簡單,因為最主要係睇小朋友表現
原帖由 cj177916 於 09-9-10 14:02 發表
請問我到時可否補加些資料落張application form 度?

會唔會扣分架,我咁煩...

原帖由 polarbb 於 09-9-10 19:27 發表
可以架,不過其實唔係好勁個D可以唔駛補,因為佢地唔會太睇 profile,我比佢地個份得4,5頁紙,好簡單,因為最主要係睇小朋友表現

請問係唔係一定要家長帶小朋友去, 可唔可以姨媽帶小朋友去
‹ 上一主題|下一主題