用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 交了德望申請表
樓主: yanni-ma
go

交了德望申請表 [複製鏈接]

醒目開學勳章

基本上佢唔知邊個同佢去,因為唔會in家長,不過就要填問卷
原帖由 leil_girl 於 09-9-11 17:21 發表
請問係唔係一定要家長帶小朋友去, 可唔可以姨媽帶小朋友去

問卷會問D乜呢?有否過來人可分享?

醒目開學勳章

都係問點教小朋友個D問題,大約3題,不過唔駛太care,上次見到有家長寫成半個鍾小朋友出黎都重寫緊,跟住老師不停催佢地交問卷,因為個課室好細,佢地唔起身下一班媽咪冇位坐,我都係是但答,個女未出黎已經答完.
原帖由 muimuitsui 於 09-9-12 14:59 發表
問卷會問D乜呢?有否過來人可分享?

During the interview, any games for the girls?

polarbb, can u share why u decline the offer & what's up about your daughter? Did u make a right choice anyway? Thanks for sharing!

Hi

小女為 09/2009 P.1 新生, 舊年問題有3題, 1)若女兒忘記帶功課,你會怎樣做? 2)女兒在校與同學交惡,你怎樣處理事? 3) 你怎樣培育你的女兒? 你回答問卷時, 你們的女兒約10個一組進行面試, 給予一張畫紙, 上有一個圖形或可能沒有, 按圖形自行發揮, 但動作耍快, 畫完後按畫的內容問問題, 問完後會讓小朋友坐在一傍看書, 待所有小朋友接見後一同交回父或母手上, 而傳聞上午接見的小朋友較有利, 越早越有誠意, 我女兒上年見8:15, 希望可以幫到大家.

原帖由 natmama04 於 09-9-7 12:38 發表
家長問卷問咩呢? 請指教!...我10:30左右交表, 26/9 10:30 in.....

上年新校舍未開, 借用中學部禮堂, 今年可能有新安排, 因新校舍真的很靚!

原帖由 carolsum 於 09-9-9 19:41 發表
面試當日只准一個家長入學校,咁即係就算父母一齊到,都只可以其中一個人入去,而另一個人係學校外度等,點解唔可以安排其中一人係個hall入面等?好多學校都歡迎父母一同出席,就算其中一人陪個小朋友去面試,另一個都可以 ...

醒目開學勳章

其實我住港島區,我本身同佢考左幾間,都有收佢,分別係深水埗聖方濟各,嘉諾撤聖心,St.Clares, Good Hope,九龍堂小學, 聖士提反 都收左,不過我係希望佢可以入讀瑪莉曼,嘉諾撤聖方濟各. 所以抽完至會決定讀邊間, 最後都抽唔中,本來交哂留位同學費去聖心,點知嘉諾撤聖方濟各打黎叫去interview, interview完後收左我個女,所以宜家就讀左佢. 我冇後悔比佢讀,因為真係一間好好學校,佢地出年搬去新校舍,好大好靚,到佢中學又有新中學校舍,而且佢地中學又係英中. 學校好注重品德教育,老師又好nice,.
至於我interview Good Hope係下午2:00, 所以又冇覺in幾多點會有優勢,我個朋友in 3點幾都收左,所以大家唔駛比咁大壓力自己,佢地個interview真係好簡單.
今年好多媽咪都肯分享上年經驗,我記得上年我/好多媽咪都有問,不過冇咩人答,所以我希望今年將自己所知同大家分享
原帖由 muimuitsui 於 09-9-14 00:15 發表
polarbb, can u share why u decline the offer & what's up about your daughter? Did u make a right choice anyway? Thanks for sharing!

Thankyou very much for your valuable shares. Best wishes!

原帖由 jj'smom 於 09-9-14 07:40 發表
Hi

小女為 09/2009 P.1 新生, 舊年問題有3題, 1)若女兒忘記帶功課,你會怎樣做? 2)女兒在校與同學交惡,你怎樣處理事? 3) 你怎樣培育你的女兒? 你回答問卷時, 你們的女兒約10個一組進行面試, 給予一張畫紙, 上有一個 ...

Million thanks! for yr information!

polarbb

請問記唔記得九龍塘小學部,面試時會考什麼?

醒目開學勳章

考好多野,中,英,數,普通話都有考.
用英文問佢地圖片問題,計數,問中文生字,問佢地錢個D問題,好似我有幾多錢,買左D咩,找幾多錢. 不過全部係口試.
原帖由 Man04 於 09-9-14 19:36 發表
polarbb

請問記唔記得九龍塘小學部,面試時會考什麼?

Dear jj'smon,

Thanks for your sharing.
Can you remember any more questions or testing other than drawing and picture description.
Besides, which language do you use to answer the questionaire?

我用中文答問卷, 其實中文或英文答是不會加分(我個人覺得), 因實際是想知道父母怎樣培育子女, 是否與學校理念相同.
另外, 會給予圖片讓小朋友用英文或普通話作答, 如蘋果,提子等! 可於家中先與女兒練劃畫,如家庭圖, 郊遊樂等!

原帖由 tinkerbell2004 於 09-9-15 09:44 發表

Thanks for your sharing.
Can you remember any more questions or testing other than drawing and picture description.
Besides, which language do you use to answer the questionaire?

Thanks for your valuable information.
Does your daughter adapt the new school life now?

原帖由 jj'smom 於 09-9-15 21:19 發表
我用中文答問卷, 其實中文或英文答是不會加分(我個人覺得), 因實際是想知道父母怎樣培育子女, 是否與學校理念相同.
另外, 會給予圖片讓小朋友用英文或普通話作答, 如蘋果,提子等! 可於家中先與女兒練劃畫,如家庭圖,  ...

我女非常喜歡德望的新校舍, 每天回來也告訴學校的事情, 所有老師她都喜歡 (包括訓導主任), 而她亦已適應小學生活, 雖然返早上7:30, 但可訓練小朋友的克苦修為, (因我主張比較嚴厲,有規矩), 學校自設廚房, 午餐很新鮮, 味道也很好.

原帖由 tinkerbell2004 於 09-9-16 13:20 發表
Thanks for your valuable information.
Does your daughter adapt the new school life now?

jj'smon,

請問學校午餐費是多少..

原帖由 jj'smom 於 09-9-16 19:35 發表
我女非常喜歡德望的新校舍, 每天回來也告訴學校的事情, 所有老師她都喜歡 (包括訓導主任), 而她亦已適應小學生活, 雖然返早上7:30, 但可訓練小朋友的克苦修為, (因我主張比較嚴厲,有規矩), 學校自設廚房, 午餐很新鮮 ...

自設厨房? 太吸引啦! 健康又不用出去迫, 家長可以好放心. 唔知午歺提供到几年級呢? 会否向家長提供每日餐單呢?

each meal costs $18 per day with different variety.  menu is provided on a monthly basis.  food includes meat + vegetable + rice/noodle

請問德望的小一收生結果通知會在「教育局小一統一派位(2nd round)結果公佈」前定後知道呢?:)
‹ 上一主題|下一主題